Publicat: 27 Martie, 2015 - 08:43
Share

ICR Bruxelles, Alliance francaise Strasbourg Europe și Cinemateca Odyssee organizează proiecția filmului Sunt o babă comunistă (2013), ecranizare după romanul omonim al lui Dan Lungu, vineri 17 martie, la Cinemateca Odyssee din Strasbourg, în prezenta regizorului Stere Gulea.

Stere Gulea (n. 1943, Mihail Kogălniceanu — jud. Constanța) a ecranizat opere clasice ale literaturii române (Moromeții, 1987) și a realizat filme inspirate din trecutul recent al României (Piața Universității — România, 1991; Vulpe vânător, 1993; Stare de fapt, 1995).

Sunt o babă comunistă surprinde o generație suspendată între comunism și capitalism și ironizează nostalgia față de regimul Ceaușescu. Povestea se construiește în jurul personajului Emilia, baba comunistă, interpretată de actrita Luminita Gheorghiu. Stere Gulea si Luminita Gheorghiu se regăsesc după un sfert de secol de la colaborarea pentru Morometii (1987). Regizorul Stere Gulea mărturisește că rolul Emilia a fost creat special pentru Luminita Gheorghiu.

'Babă n-ar fi fost complicat să devin, dar babă comunistă a fost mai greu. Nu a fost ușor să găsesc măsura acestui personaj, apropo de regretele ei și de ce avea de reproșat sistemului capitalist', declară actrița din rolul principal după filmările la Sunt o babă comunistă.

Acest eveniment se încadrează într-o serie de manifestări culturale dedicate de ICR Bruxelles francofoniei la Strasbourg și la Bruxelles și marchează statutul României de stat membru al Organizației Internaționale a Francofoniei.

Proiecta filmului Sunt o babă comunistă este realizată prin amabilitatea studiourilor Media Pro România.

Programarea săptămânii filmului francofon la Cinemateca Odyssee.

Programarea dedicată celebrării francofoniei la Strasbourg.

Program

— Vineri 27 martie 2015, 20h15, Cinema Odyssee, 3 Rue des Francs Bourgeois, 67000 Strasbourg