Publicat: 8 Martie, 2013 - 13:36
Share

Reprezentantul investitorilor străini, Steven van Groningen, avertizează că România nu mai este atractivă pentru capitalul străin din cauza lipsei de predictibilitate legislativă şi a unei strategii pe termen lung.
 
In acelasi timp, bancile sunt reticente in a acorda credite firmelor pentru ca legea insolventei favorizeaza debitorii, cu alte cuvinte pe cei care nu produc, afectand astfel accesul la finanzare a companiilor performante.
 
„Un mare risc pentru investitorii straini care vor sa vina in Romania este lipsa de predictibilitate legislativa si de strategie pe termen lung, care tine si de faptul ca nu avem reformele care ne trebuie pentru a fi mai eficienti, acestea fiind tot timpul amanate. Nu e doar parerea mea, se vede in rapoartele Bancii Mondiale, ale altor institutii internationale”, a spus astazi Steven van Groningen, in cadrul unei conferinte.
 
„Ne putem uita la riscul tarii si in termeni absoluti dar si relativi, cum ne comparam cu alte tari din jur cu care suntem in competitie directa cand e vorba de resurse. Vedem ca nu stam bine si nici tendinta nu e buna, fiindca situatia se inrautateste un pic. Si atunci ce trebuie facut: in primul rand, sa cream un mediu mult mai predictibil cu privire la orice schimbare legislativa si pentru a stabili in ce directie vrem sa mergem, in ce zone vrem sa investim. Cand e vorba de o schimbare legislativa, trebuie sa aiba loc un proces corect de consultare si analiza de impact, nu putem sa conducem tara prin ordonante de urgenta. Ca ilustrare dar si ca tema ce trebuie dezbatuta este procesul de insolventa. Daca o firma intra in solventa si o banca ajunge la concluzia ca niciodata nu recupereaza nimic din colateral cand e vorba de stocuri sau creante, efectul este ca statistic valoarea colateralului este 0, fiindca atunci cand avem nevoie, nu recuperam nimic. Atunci ne plangem de accesul la creditare. Dar in cazul unui IMM, care de obicei nu au altceva decat stocuri sau creante, cum putem sa finantam in Romania in viitor aceste firme daca in mod constant dovedim ca acel colateral pe care-l au IMM-urile nu are nicio valoare? Cam greu, nu? E un risc mult mai mare. Iar discutiile in care se afirma ca bancile au bani destui ignora complet problema fundamentala pe care o avem, daca vrem sa dezvoltam in Romania. Aici un risc foarte mare este ca nu intelegem ca sunt doua categorii de firme in Romania: cei care platesc si cei care nu platesc, pentru ca acestia din urma cresc costul pentru cei care platesc. Intrebarea mea e: cine are nevoie de sprijinul nostru? Eu zic ca cei care produc. In realitate, ce facem este exact invers: protejam pe cei care nu produc, nu creeaza valoare in economie.”
 
„Daca vrem crestere economica mai mare decat tarile din jur, pentru a ne apropia de standardele europene, nu trebuie sa gestionam doar riscurile interne dintr-o banca, ci trebuie sa ne dam seama si de riscurile ce pot fi gestionate la nivel national. Iar factorul ce trebuie rezolvat este cresterea nivelului de predictibilitate, altfel vom discuta ani de zile acelasi lucru si ne vom intreba de ce avem crestere economica mult sub potentialul nostru”, a precizat seful Raiffeisen Bank.
 
Sursă: Bancherul.ro