24 octombrie 2021

Ştiinţa iese în stradă pe 24 Septembrie la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Curiozitatea există în fiecare dintre noi, iar câtă vreme vor exista întrebări, ştiinţa va continua să ofere răspunsuri. În peste 20 oraşe din România, printre care şi Bârlad, cercetătorii îşi dau întâlnire cu publicul pe 24 Septembrie 2021. Cel mai captivant eveniment despre ştiinţă şi cercetare îşi deschide porţile pentru toate minţile curioase şi pasionaţii de ştiinţă.

Observatorul Astronomic şi Astroclubul „Perseus” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” va organiza evenimentul în aer liber, începând cu ora 19:00, pe platoul din faţa Teatrului „Victor Ion Popa”. Printre organizatorii locali se numără: Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu”, şi clubul de robotică „Inorog”.

Proiectul iniţiat în 2005 de Comisia Europeană a ajuns la a 16-a ediţie, fiind încă de la început un eveniment al inovaţiei, prin care ştiinţa a devenit accesibilă tuturor, iar oamenii au luat parte la activităţi ştiinţifice ce combină educaţia cu divertismentul, organizându-se expoziţii, experimente în care publicul este implicat activ, conferinţe, prezentări, jocuri şi concursuri. Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021 se organizează în 29 ţări, iar peste 400 oraşe vor fi gazda evenimentului ce îşi propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Devenit deja tradiţie, Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021 va avea loc faţă în faţă cu publicul pe 24 Septembrie, vizitatorii fiind invitaţi să utilizeze cele mai recente tehnologii şi instrumente sub îndrumarea oamenilor de ştiinţă, să participe la experimente, să urmărească demonstraţii şi simulări şi să dezbată teme diverse cu cercetătorii. Organizatorii Nopţii Cercetătorilor Europeni au pregătit pentru publicul din întreaga ţară şi o ediţie online, care se va desfăşura pe 25 Septembrie, pe pagina de Facebook a evenimentului.

„Ne-a fost dor de interacţiunea directă cu publicul şi suntem entuziasmaţi că anul acesta putem desfăşura activităţi faţă în faţă cu vizitatorii, bineînţeles cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă. Însă evenimentul 100% online de anul trecut ne-a arătat că există mulţi oameni pasionaţi de ştiinţă, în special tineri, pe întreg cuprinsul ţării. Tocmai de aceea pregătim o colecţie de ateliere reprezentative pentru toate oraşele organizatoare pe care publicul, indiferent de poziţia geografică, să le poate viziona pe 25 Septembrie şi să poată interacţiona cu cercetători din numeroase institute de cercetare, universităţi şi centre de inovaţie din toate colţurile României.”, au transmis organizatorii evenimentului.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria acţiunilor Marie Sklodowska-Curie, fiind un eveniment ce a atras până acum peste 2 milioane de vizitatori, reuşind să inspire următoarele generaţii de cercetători. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.