4 octombrie 2022

Știți ce vă aduce cu adevărat fericirea?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Aspirația către fericire este o poveste care preocupă omenirea de foarte multă vreme si este visul multor oameni, din toate culturile si cam din toate epocile istorice. Cu toate acestea, daca privim in jurul nostru, cu greu gasim oameni cu adevarat fericiti sau care sa se considere fericiti. V-ati intrebat de ce?

Cum fericirea este un obiectiv raspandit si asumat intr-un fel tacit, fiind visul umanitatii aproape pe de-a intregul ei, statistic ar trebui sa aiba o rata mare de prezenta si succes. Dar, nu pare deloc usor, in pofida unui numar foarte mare de oameni care isi propun acest lucru in viata si chiar si in ciuda unei inflatii de retete de „succes”. Acest lucru se explica si prin faptul ca nu exista o reteta standard care poate fi aplicata de fiecare in parte, desi, in linii mari, credem ca stim cu totii cam ce ne-ar face fericiti. Cert este ca reteta este una personalizata si nu functioneaza oricand, oricum si pentru oricine.

Cautam unde trebuie?

Intr-o opinie destul de larga, fericirea are ca provenienta trei surse importante: banii, sexul si puterea. Aceasta reteta tripartita se dovedeste suficient de inselatoare. Cele trei sunt capitole importante in vietile oamenilor, dar nu exista neaparat o relatie cauzala intre ele si fericire, dimpotriva. Ceea ce ne-ar putea duce cu gandul ca nu intotdeauna cautam fericirea unde trebuie. Un alt aspect important este ca ea nu poate fi un scop in sine. Pana la urma, este vorba despre o stare de bine, care nu are nicio legatura cu o stare iesita din comun, extatica. Vine si pleaca cand nu te astepti si este strans legata de ceea ce iti propui si de ceea ce faci.

Premiul cel mare

Fericirea nu are legatura cu plictiseala sau cu ceva ce se intampla din nimic, ci mai curand cu un efort. De asemenea, are legatura cu ceilalti din viata noastra, cu relatiile noastre si calitatea lor. Are legatura cu ceea ce ne propunem, dar mai ales cu ce reusim sa realizam. Ea nu este intotdeauna prezenta la capatul unui proces, ci mai curand pe parcursul lui.

La fel de bine este prezenta in anumite momente de viata, cand consideram ca am realizat sau obtinut ceva important, memorabil, ce pana la acel moment nu a fost posibil. In cele din urma, fericirea poate fi considerata rezultatul unui efort, ca o rasplata pentru ceva ambitios, dar tangibil. Este un raport echitabil intre asteptari si impliniri.

Fericirea „cautata” 75 de ani

O sursa importanta a fericirilor, dar si nefericirilor noastre este legata de relatiile noastre si de calitatea lor. Acest lucru este evidentiat foarte bine de un studiu derulat pe o perioada de 75 de ani, care s-a intins pe mai multe generatii. Cercetarea a scos in evidenta ca ceea ce i-a facut fericiti in anumite momente din viata pe participanti a tinut de: relatiile apropiatecalitatea relatiilor; un partener care sa ii sprijineBanii, celebritatea, puterea si orice altceva pălesc sau produc efecte in alta parte, dar nu in fericire.

Sursa : Farmacia ta-Psihoterapeut Viorel Nedelcu, Centrul Medical Bellanima