Publicat: 22 Ianuarie, 2012 - 15:14
Share

Liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, a declarat, Duminică, că pentru zona euro, pentru prima dată se prognozează intrarea în rececesiune, de -0,3%.

Liderul europarlamentarilor PDL a explicat şi prognozele extrem de pesimiste privind anul 2012 şi poziţionarea României în acest contect. „Din afara României vin semnale negative cu privire la situaţia economică. Ultima prognoză economică a Băncii Mondiale şi a FMI pentru anul 2012 este că ritmul activităţilor în lume încetineşte, prognoza de creştere economică pe plan mondial e de 2,5% faţă de 3,6% prognoza anterioară. Pentru zona euro, pentru prima dată se prognozează intrarea în rececesiune, de -0,3%. Zona euro este locul în care România efectuează majoritatea exporturilor (…) aceste prognoze sunt optimiste”, a declarat Stolojan.

„Suntem vital interesaţi de piaţa financiară pentru că trebuie să ne împrumutăm pentru deficitul bugetar, pentru rostogolirea datoriei publice care vine la scadenţă. Liderii USL uită foarte uşor că România are o datorie externă de 97 de miliarde de euro, din care 77 de miliarde de euro sunt împrumutaţi de către populaţie şi de către sectorul privat. România are o datorie externă foarte mare şi orice derapaj de accesare de noi fonduri poate provoca dureri foarte mari”, a susţinut Stolojan.

„Pe pieţele financiare se propagă alt semnal îngrijorător pentru România. Piaţa financiară europeană este blocată la ora actuală din punct de vedere al pieţei interbancare, unde se împrumută băncile între ele. De ce? Din cauza lipsei de încredere vizavi de debitori, Guverne. Iată de ce Banca Europeană Centrală a acordat linii de credit pe 3 ani de zile băncilor din zona euro cu dobânda de 1% şi acestea s-au împrumutat. Fluxurile de capital către România s-au redus foarte mult, băncile-mamă ale băncilor din România vor trebui până la finele lui iunie anul acesta să ridice 115 miliarde creştere suplimetară de capital, cu alte cuvinte, speranţa României de a putea accesa creddite de la acest bănci e limitătă”, a mai declarat Theodor Stolojan.