23 mai 2022
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) se alătură Organizaţiei Mondială a Alergiilor (WAO) în campania STOP Anafilaxiei!

Săptămâna Mondială a Alergiei este o iniţiativă anuală a Organizaţia Mondială a Alergiilor (WAO). Împreună cu societăţile naţionale membre, WAO îşi propune să aducă în atenţie bolile alergice şi astmul, afecţiuni cu prevalenţă în creştere în întreaga lume, pentru a furniza ultimele informaţii în vederea abordării corecte a acestora de către specialiştii în domeniu, dar şi pentru educarea publicului.

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) vine în sprijinul acestei campanii pentru a trage un semnal de alarmă asupra conştientizării pericolului anafilaxiei, subiect care reprezintă tema campaniei din acest an.

Anafilaxia reprezintă o reacţie alergică severă care poate pune în pericol viaţa dacă nu este recunoscută şi tratată imediat. Factorii declanşatori frecvenţi sunt anumite alimente (arahide, peşte, fructe de mare, ou şi lapte), anumite medicamente (unele antibiotice şi antiinflamatoare), veninul de insecte şi latexul.

Simptomele anafilaxiei se produc de obicei în decurs de câteva minute de la expunerea la un alergen şi se manifestă atât la copii, cât şi la adulţi sub formă de:
– Constricţie a căilor respiratorii, limbă umflată, gât inflamat, respiraţie dificilă, şuierătoare
– Reacţii cutanate, precum urticarie şi prurit (mâncărime) sau piele înroşită
– Tensiune arterială scăzută (hipotensiune)
– Puls slab şi rapid
– Ameţeală sau leşin

În cazul în care dumneavoastră sau cineva care vă este alături are o reacţie alergică severă, solicitaţi ajutor medical. Nu aşteptaţi ca simptomele să treacă de la sine. Dacă persoana care are un şoc anafilactic poartă la ea o injecţie cu epinefrină, administraţi-i-o imediat, îi puteţi salva viaţa.

Programaţi acum un consult la medicul specialist alergolog dacă aţi avut în trecut un atac alergic sever sau aţi prezentat semnele şi simptomele anafilaxiei şi urmaţi sfatul acestuia!

Pentru diagnosticul corect şi tratamentul adecvat este foarte importantă consultarea medicului specialist alergolog ( www.sraic.eu ).

Pentru informaţii suplimentare despre Săptămâna Mondială a Alergiei, vizitaţi www.worldallergyweek.org.

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică