Publicat: 11 Martie, 2019 - 11:19
Share

În intervalul 08 -11 martie a.c., pompierii militari din cadrul unităţii şi subunităţilor au desfăşurat 254 de misiuni, dintre care: 65 misiuni ale echipajelor SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat şi asistenţei medicale de urgenţă, 133 incendii de vegetaţie uscată, 2 misiuni pentru asigurare zonă accidente rutiere, 9 alte situaţii de urgenţă, 8 incendii, 16 alte situaţii de urgenţă şi o misiune de distrugere muniţie în poligonul de la Râfov.

În perioada menţionată, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 133 incendii de vegetaţie uscată.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 426 ha.

În localitatea Proviţa de Sus, incendiul de vegetaţie uscată s-a propagat la gospodărie, aceasta fiind mistuită de flăcări, în urma unui foc deschis pentru arderea resturilor vegetale din grădină. Duminică, în localitatea Buşteni incendiul de vegetaţie a pus în pericol un depozit de materiale de construcţii, iar datorită intervenţiei prompte a pompierilor acesta a fost lichidat în limitele găsite.

Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeţei afectate, dar şi a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Ceptura, unde au intervenit pompieri de la Garda de Intervenţie Urlaţi sprijiniţi de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii. Incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 100 ha.

Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condiţiile meteorologice.

Informaţii suplimentare: Slt. Raluca VASILOAE
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
 

Tag-uri Institutii: