Publicat: 9 Aprilie, 2020 - 09:08
Share

Având în vedere situaţia actuală gravă prin care trece ţara noastră şi faptul că în ultima perioadă se constată o creştere alarmantă a incendiilor de vegetaţie, ISU "Basarab I" Dâmboviţa intervenind numai de la începutul acestei săptămâni la peste 40 de incendii de vegetaţie şi un incendiu de pădure, atenţionăm cetăţenii să înceteze a mai da foc vegetaţiei uscate, miriştilor şi resturilor vegetale.

După cum se poate constata, aceste intervenţii presupun eforturi umane, materiale şi financiare foarte mari. Trebuie înţeles faptul că aceste incendii vă pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier sau feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.

În această perioadă, în afara misiunilor specifice, ISU "Basarab I" Dâmboviţa execută şi misiuni în contextul limitării şi combaterii pandemiei cu noul coronavirus (COVID-19), astfel: transportul persoanelor către locaţiile stabilite pentru izolare/carantină, transportul persoanelor suspectate/confirmate a fi infectate cu COVID-19 la unităţi spitaliceşti, pentru spijinul DSP Dâmboviţa în desfăşurarea acţiunilor specifice, precum şi acţiuni de decontaminare a tehnicii şi personalului care a participat la misiunile de transport.

În cazul în care forţele şi mijloacele noastre sunt angrenate în stingerea acestor incendii de vegetaţie, există riscul să nu mai dispunem de personal şi tehnică pentru a interveni la situaţiile în care viaţa, sănătatea şi bunurile cetăţenilor chiar sunt puse în pericol.

În acest moment, majoritatea subunităţilor de intervenţie acţionează în judeţ pentru stingerea incendiilor de vegetaţie în: com.Conţeşti (Bălteni), com.Tătărani (Gheboieni şi Căprioru), com.Corneşti, com.Petreşti, com.Bezdead, com.Ocniţa, com.Iedera.

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, cel mai bine este să le prevenim, respectând prevederile legale privind arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole.

Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:

- este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;

-se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 - 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

ATENŢIE CETĂŢENI! NU MAI DAŢI FOC VEGETAŢIEI USCATE!

Tag-uri Institutii: