Publicat: 15 Octombrie, 2018 - 18:46
Share
"Strapungere Ciurel - Nod Rutier Virtutii" - un proiect de 128 milioane euro

Primarul General, Gabriela Firea, a facut o vizita inopinata la santierul "Strapungere Ciurel - Nod Rutier Virtutii", pentru a verifica stadiul lucrarilor la acest obiectiv de investii.  

 

Primarul General, Gabriela Firea: "Am recuperat intarzierile si am reusit sa aducem acest proiect de la 13% la 90%. Vorbim despre prima etapa, care presupune realizarea podului hobanat peste soseaua Virtutii.

L-am asigurat pe constructor, caruia i-am solicitat sa aloce toate resursele pentru accelerarea lucrarilor ca sa putem profita de tot timpul pe care il mai avem la dispozitie pana la iarna, ca fondurile pentru finalizarea acestui proiect sunt rezervate in buget, astfel incat acest obiectiv de investitii atat de important pentru fluidizarea traficului in Capitala sa fie finalizat cat mai rapid"

 

In prezent, se lucreaza la tensionarea hobanelor si la relocarea conductelor Elcen pentru apa industriala. Dupa relocarea acestor conducte, pe amplasamentul eliberat va incepe constructia unui stalp de sustinere pentru tablierul care va fi amplasat peste soseaua Virtutii.

S-au deviat toate retelele de medie si joasa tensiune, s-a mutat punctul Trafo, iar pe amplasamentele eliberate se lucreaza atat la platforme cat si la rampe de urcare si coborare de pe pod.

Valoarea totala a proiectului este de 128 milioane euro.

 

Reamintim faptul ca, atunci cand  a fost proiectat acest obiectiv de investitii, s-a dorit un culoar de expropriere care sa duca pana la Soseaua de Centura si autostrada A1, dar acest culoar nu a fost rezervat pentru executia lucrarii, ceea ce a dat posibilitatea primariilor de sector sa elibere autorizatii de construire in aceasta zona si, astfel, in urma construirii unor imobile pe amplasament, s-a ajuns la un numar de aproximativ 200 de cladiri care ar trebui demolate ca urmare a exproprierilor.

In consecinta, Primaria Capitalei a solicitat proiectantului sa vina cu o solutie pentru un culoar de expropriere care sa permita continuarea proiectului pana la autostrada, dar cu o interventie minima in zona construita. Proiectantul a inaintat catre PMB o noua propunere de culoar, minim invaziv, prin care se propune exproprierea unui numar de maxim 20 de imobile, adica o reducere la 10% a numarului necesar de imobile care ar fi trebuit demolate, dar si o reducere semnificativa a costurilor necesare continuarii proiectului.

Se estimeaza ca noul culoar de exproprieri si sumele pentru despagubiri vor fi suspuse aprobarii CGMB anul viitor.

De asemenea, actuala administratie a comandat un studiu de trafic, astfel incat Nodul Rutier Virtutii sa nu ramana doar un proiect pe hartie. Din acest studiu a reiesit necesitatea construirii unui sens giratoriu, care va prelua traficul desfasurat pe pasaj. Odata ce podul hobanat va fi finalizat, se va construi si sensul giratoriu. 

Date despre proiect 

Penetratia Splaiul Independentei – Autostrada Bucuresti-Pitesti va avea o lungime de 8,3 kilometri, va incepe la intersectia Splaiul Independentei cu Sos. Virtutii si se va termina pe A1, la Podul Ciorogarla.

Noua artera va avea cate trei benzi pe sens si va fi marginita in anumite zone de  strazi colectoare a traficului zonal. Vor fi construite trei pasaje supraterane: la intersectia sos. Virtutii cu Splaiul Independentei, la intersectia Penetratia A1 – Bd. Uverturii si la intersectia cu Soseaua de Centura si in zona Pasajului CFR de la Ciorogarla.

Prin realizarea acestei penetratii se va obtine o intrare mai facila in Bucuresti dinspre autostrada Bucuresti - Pitesti, dar si o redistribuire a traficului in importantele noduri de circulatie propuse a se realiza prin pasaj denivelate.

Totodata se urmareste atragerea fluxurilor de circulatie, accesibilitatea la Autostrada A1 si din autostrada la centrul capitalei, costuri scazute de transport, accesul la servicii, siguranta traficului, sustinerea dezvoltarii locale si impactul scazut al emisiilor din trafic.

Caracteristici tehnice: lungime drum 6,44 km, suprafata drum 128.980 mp, lungime poduri si rampe 3.560 m.

 

Proiectul a fost impartit pe trei tronsoane :

- Tronsonul I – km 0 (Splaiul Independentei) – Sos. Virtutii

- Tronsonul II - Sos. Virtutii – Sos. de Centura

- Tronsonul III - Sos. De Centura – Autostrada A1

Tag-uri Nume: