Publicat: 14 Iunie, 2012 - 08:40

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a participat,  la 13 Iunie 2012, la Trieste, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE), organizată în comun de Italia, ca stat gazdă al evenimentului, şi Ucraina, în calitate de Preşedinţie a ICE în 2012.                                       
 
Tema reuniunii a fost "cooperarea regională în perspectiva integrării europene, punte între macro-regiuni". Au fost abordate evoluţiile recente din regiune, cu accent asupra proceselor de integrare ale statelor ICE care nu sunt încă membre UE.                       
 
În intervenţia sa, secretarul de stat Luminiţa Odobescu a subliniat că procesul de integrare europeană implică angajamente pentru ambele părţi. Statele ICE din Procesul de Stabilizare şi Asociere sau  din Parteneriatul Estic şi-au asumat angajamente ferme în relaţia cu UE, care trebuie completate cu reforme interne.
 
A fost reafirmată susţinerea pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii, ICE fiind o platformă regională care, prin facilitarea dialogului şi transferului de expertiză în diverse domenii, contribuie la apropierea de UE a celor 9 state ne-membre.                             
 
De asemenea, Luminiţa Odobescu a susţinut oportunitatea pe care o oferă sinergiile şi schimbul de expertiză între diversele strategii macro-regionale, cum este Strategia UE pentru regiunea Dunării,  pentru dezvoltarea regiunii, prin proiecte în domeniul transportului, energiei şi protecţiei mediului.
 
Oficialul român a arătat că Strategia Dunării reuneşte 13 dintre cele 18 state membre ICE, aspect care permite amplificarea  apropierii de UE prin utilizarea resurselor oferite de acest instrument european de cooperare regională.    
 
Participanţii la reuniune au adoptat o Declaraţie ministerială care evaluează progresul statelor din Sud - Estul Europei în procesul de integrare europeană.