Publicat: 20 Noiembrie, 2019 - 19:00
Share

Pentru a încuraja stocul de locuințe, strategia națională propune reducerea spațiului de locuit cu 15%. Astfel, dezvoltatorii ar putea avea mână liberă să construiască imobile mai mici decât suprafața minimă stabilită prin ordin al ministerului Sănătății. Propunerea este cu atât mai controversată cu cât chiar în expunerea de motive se arată că în România sunt cu aproape un milion de locuințe mai multe decât numărul familiilor.

Pentru a asigura volumul de aer necesar unei persoane pe durata unui somn de 8 ore, suprafața unei camere trebuie să aibă cel puțin 12 mp, se arată într-un ordin al Ministerului Sănătății din 2014.

În schimb, Ministerul Dezvoltării a propus în urmă cu o lună reducerea cu 15 la sută a spațiului minim de locuit în blocurile noi. Scopul declarat este creșterea stocului de locuințe.

Patronatele din construcții critică inițiativa. Mai ales că și în expunerea de motive se spune clar că în România, procentul locuințelor vacante este printre cele mai ridicate din lume.

Și specialiștii în urbanism sunt îngrijorați și cred că locuințele tip cutii de chibrit vor invada piața.

Agenții imobiliari atrag atenția că și acum sunt scoase la vânzare apartamente noi care nu respectă actuala legislație.

În general, tinerii se orientează spre apartamente mici și ieftine. Specialiștii atrag însă atenția că prețul sănătății este mult mai mare.

Tag-uri Institutii: