Publicat: 2 Iulie, 2017 - 12:25
Share

Ediția din 2017 a programului Street Delivery se încheie, duminică, în Centrul Vechi din Baia Mare, care a fost transformat într-un laborator creativ, amestecând proiecte de artă urbană cu cele din industriile creative, ateliere, expoziții, proiecte verzi și muzică, toate însuflețite de iluzia citadină a unor grădini posibile. 
 Politici verzi la Baia Mare, un oraș care a fost cândva stațiune balneo-climaterică, dar pe care industrializarea forțată din perioada comunistă l-au transformat pentru o vreme în cel de-al doilea cel mai poluat oraș al Europei. Prinse în menghina timpului și a betoanelor, grădinile reale supraviețuiesc cu greu unei noi încercări, cea a dezvoltării imobiliare. Zeci de hectare de parcuri, păduri și grădini dispar treptat, iar în locul lor apar malluri, hoteluri, clădiri de birouri sau cluburi. În căutarea soluțiilor, în centrul orașului au fost căutate, în ultimele trei zile, grădinile posibile. O imagine aici.
 
FINAL DE STREET DELIVERY LA BAIA MARE

Baia Mare închide acest program astăzi, cu o dimineață de sport, urmată de atelierele verzi și sufrageriile creative amenajate în centrul orașului, cu baloane uriașe și o expoziție itinereantă a Fundației Friends for Friends. Ziua se termină cu dans pe străzi, ca în marile capitale ale Europei, și muzică în grădină cu DJ Johnny Reggaeși Dj Silent Disciple. .
•Grădini posibile din materiale imposibile a promis Asociația Muntzomanii din Baia Mare, care a ajuns la Street Delivery cu ghivece uriașe făcute din materiale poluante,paleți reciclați și folie geotextilă, o combinație nedorită atunci când se află în natură, dar foarte bună dacă este reciclată și transformată în elemente de decor.
•Pentru că ecologia ar putea să însemne inclusiv gânduri curate, Baia Mare Găzduiește anul acesta expoziția itinerantă “In Relationship”, dezvoltată de Fundația Friends for Friends, un proiect dedicat “Generației nevorbite”, adolescenților, care sunt încurajați să-și analizeze relațiile si să identifice acele elemente care le consolidează și pe cele care le distrug. 

Aproximativ 20 de proiecte eco din zona Maramureșului s-au adăugat bilanțului verde înregistrat anul acesta de programul Street Delivery: au fost înscrise în total peste 500 de proiecte din toată țara, dintre care fondatorii programului - Ordinul Arhitecților din România și Fundația Cărturești – au găzduit și produs peste 200 de idei pentru un oraș mai bun. Cele șase orașe care au găzduit anul acesta evenimentul au reunit concertele a peste 30 de trupe, zeci de ateliere interactive, au adunat sute de grădinari pe principii de permacultură, mii de pasionați de plante exotice, meșteșugari, makeri și peste 100.000 de pietoni, care au venit să se plimbe și să se bucure de orașele lor pe străzile eliberate de mașini.