Publicat: 28 Iulie, 2014 - 17:26
Share

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a spus luni, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Hepatitei că 80 la sută din cei cu hepatită C rămân  purtători de virus.
    
La virusul B, la copii, se estimează că până la 5 ani, un copil ajunge să faca ciroză, motiv pentru care România a introdus vaccinarea la nou născut a spus specialistul.
     
Un procent de90% la sută dintre hepatite sunt generte de virusurile hepatitice ABCDE.
    
Virusurile hepatitice A şi E se pot transmite prin mâini murdare şi apă contaminată celelalte prin sânge şi prin act sexual neprotejat a subliniat prof. dr. Streinu Cercel.
   
,,Pentru virusul C  discutăm de tratamente inovatoare care vindecă pacientul. Însă pacientul se poate reinfecta.
   Virus A începe să scoată capul la suprafaţă. Este reemergent şi vine cu afectări severe. Blochează o poartă de ieşire din zona hepatică. Mai mult, când vine peste o infecţie, poate genera forme
fulminante de hepatită,, a detaliat medicul.
   
În ceea ce priveşte prevalenţa, virusul hepatititc C are o prevalenţă de  3, 23 % B de  4,4 la sută şi pot asocia şi infectie cu D  un procent de 20 la sută) a explicat dr. Streinu.
    
În ceea ce priveşte numărul pacienţilor trataţi  între 2002 - 2012 pentru virusul C  a fost de 37.500 de pacienţi, cu o rată de succes între 50% - 80%.
   
,,Avem gene diferite şi în funcţie de profilul genetic răspundem sau nu la tratament.
     

Medicii români au experienţă bogată în această patologie.  Se estimează că această epidemie are cel puţin 30 de ani. Costurile sunt direct legate de securitate. Virusul B şi C se corelează cu cancerul de ficat, a doua cauză de deces la nivel mondial,, a menţionat specialistul.
     

Potrivit estimărilor se apreciază o creştere până în 2040, dacă nu se intervine activ în această perioada. Cresc şi costurile aferente, chiar dacă sunt trataţi pacienţii numai pentru gravitate a mai spus dr. Streinu.
  
 
autor: Emil S.