Publicat: 22 Aprilie, 2012 - 11:22

Mediul universitar românesc a fost tratat cu blândete nu numai de investigațiile jurnalistice, ci si de beneficiarii directi ai actului educational. În afara unor inițiative punctuale, nu a stat nimeni să supravegheze ce se întâmplă acolo. Câinele de pază era ocupat cu hoții cei mari. Cine să se uite la un profesor universitar, dacă se găsesc incompatibilități până și la un sef de Guvern sau ministru?

Supravegherea universităților e insa la fel de importantă precum cea a Guvernului. Dacă tinerii se obișnuiesc în primii ani de maturitate cu un mediu murdar, nimeni nu le va mai scoate asta din cap. Astfel că generația mult-așteptată de tineri curați și competenți riscă să ajungă o adunătură de bătrâni cinici la 30 de ani, care nu mai vor decât să "se descurce" sau să plece din țară.

Alianța pentru o Românie Curată vrea să rupă acest lanț al evenimentelor. Studenții nu trebuie să privească neputincioși cum viitorul lor e clădit de personaje dubioase, cum se mimează educația în schimbul banilor, cum universitățile au restanțe la aproape toate materiile importante: Etică, Transparență, Bună Guvernare.

Proiectul Student ARC, derulat de Societatea Academica din Romania prin Alianta pentru o Romanie curata, sustinut de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, care a debutat la inceputul lunii aprilie 2012, îşi propune să promoveze principiile bunei guvernări în rândul tinerilor din cinci orase unde sunt mari centre universitare: Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj si Constanta.

Cum? Prin crearea unei reţele de studenţi implicaţi în viaţa cetăţii, atât în oraşul în care studiază, cât şi la nivel naţional. Poti veni insa in randurile noastre din oricare alt oras al tarii. Ii invitam deci pe studenti, elevi, jurnalisti si reprezentanti ai ONG-urilor care militeaza pentru drepturile tinerilor sa se alature STUDENT ARC!

Am creat un loc in care studenții să învețe cum să monitorizeze, cum sa adune informații despre universitatea lor, să le pună cap la cap, să găsească neregulile și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili, dar si sa propuna solutii de rezolvare a problemelor si sa le puna in aplicare. Îi vom ajuta pe parcursul intregului proces și vom promova ideile si solutiile lor.

Studenții vor vâna conflictele de interese, corupția și incompetența, vor testa transparența instituțiilor și capacitatea de a răspunde la nevoile lor. Lista de subiecte abordate se găsește aici . O lansam in dezbatere publica. Contribuie si tu!

Coordonatorii proiectului sunt următorii :
Daniela Alexe este presedinta Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si studenta la master in cadrul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative. A fost implicata in actiunile Coalitiei pentru Universitati Curate – campanie menita sa promoveze integritatea academica si sa lupte impotriva coruptiei din invatamantul superior.
Delia Gologan este vicepresedinte pe probleme educationale in cadrul ANOSR si studenta la facultatea de Farmacie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj Napoca.
Vlad Ursulean este un tanar jurnalist independent. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București, iar acum studiază antropologie. A scris reportaje în România Liberă, Jurnalul Național și o mulțime de reviste. Are mare succes pe Facebook si a decis sa se alature acestui proiect inca de la inceput.
Simona Popescu este coordonator al proiectului Alianta pentru o Romanie Curata. In cei 21 de ani de cariera jurnalistica a publicat in Cotidianul, Evenimentul zilei si Romania libera precum si in Dilema, Dilema veche, revista “22”. A combatut si combate fenomenul si faptele de coruptie, a dezvaluit si explicat publicului larg care sunt culisele unei lumi politice in profunda transformare.