Publicat: 9 August, 2018 - 20:00

​Alianța Organizațiilor Studențești critică dur proiectul de ordonanță pe cercetare și îi cere ministrului Nicolae Burnete să retragă documentul. ANOSR “condamnă ferm orice tentativă de politizare a mediului academic și de cercetare din țara noastră”, iar proiectul lansat în dezbatere de Guvernul Dăncilă “reprezintă încă o tentativă de politizare a acestui domeniu”, avertizează studenții.  

Studenții atrag atenția că “principalul efect imediat al propunerii de OG este reducerea transparenței în alocarea prin competiție a granturilor de cercetare, dezvoltare și inovare prin renunțarea la buna practică internațională, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, ca alocarea prin competiție să se facă prin agenții publice, independente și nu prin instituții ce fac cercetare, dezvoltare și inovare și sunt beneficiare ale finanțărilor”. 

In plus, OG elimină și prevederi legate de cercetarea în universități, care, pe noi ca studenți, ne îngrijorează real! Creșterea rolului autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare și inovare în detrimentul alocarii prin agenții independente de management al finanțării cercetării, dezvoltării și inovării va deschide larg calea către o finanțare arbitrară, politizată, pe criterii subiective, a cercetării în România”, se arată în poziția ANOSR. 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) îi cere Ministerului Cercetării și Inovării să retragă acest proiect de Ordonanță de Guvern.