27 septembrie 2022

Studenţii de pe ambele maluri ale Prutului au acum o organizaţie comună

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Liga Studenţilor (LS IAŞI) şi-a extins oficial activitatea de reprezentare a studenţilor, luni 19 septembrie a.c. având loc la Chişinău lansarea oficială a filialei din Republica Moldova, numită Liga Studenţilor din Basarabia (LSB), organizaţie care urmăreşte apărarea drepturilor şi reprezentarea intereselor legitime ale studenţilor, elevilor şi tinerilor din Republica Moldova, dezvoltarea lor profesională şi personală, precum şi creşterea calităţii actului educaţional în învăţământul superior.

În cadrul unei conferinţe de presă, cât şi în cadrul lansării care a avut loc la Universitatea de Stat din Moldova, Liga Studenţilor (LS IAŞI) a prezentat rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie privitor la drepturile studenţilor din Republica Moldova. Datele au fost colectate în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, pe un eşantion de 578 studenţi şi absolvenţi de la universităţile din Republica Moldova, având o marjă de eroare de Âą4%. Din cercetare, a rezultat că aproape 30% dintre studenţi ar renunţa la facultate dacă ar trece de la buget la contract (taxă), 54,5% dintre respondenţi consideră că taxele de şcolarizare sunt prea mari, iar 37,7% consideră că acestea nu se reflectă în calitatea actului educaţional oferit. 49% dintre studenţii care locuiesc în chirie sau gazdă se descurcă greu, respectiv foarte greu, iar 43,8% consideră că performanţa academică nu este recompensată eficient prin burse. 1 din 5 studenţi chestionaţi a afirmat că cel puţin o dată i s-a cerut mită din partea unui cadru didactic pentru a trece un examen, 13,8% dintre respondenţi au recunoscut că au încercat să ofere mită unui cadru didactic. Mai bine de jumătate dintre studenţi nu îşi cunosc reprezentanţii în structurile de conducere. Rezultatele complete vor fi publicate ulterior.

„Analiza datelor colectate ne arată că, pe de o parte, studenţii din Republica Moldova se confruntă cu probleme sociale foarte mari, iar pe de cealaltă parte aceştia nu sunt informaţi cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au, nu sunt reprezentaţi în mod corespunzător şi cel puţin jumătate dintre cei chestionaţi nu au identificat o organizaţie care să le reprezinte interesele. Astfel, am făcut pasul decisiv şi am venit în sprijinul lor, trecând Prutul şi înfiinţând Liga Studenţilor din Basarabia.” a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Liga Studenţilor din Basarabia (LSB) îşi propune să fie un partener de încredere al instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova în dezvoltarea acestora, asigurând implementarea de politici publice în educaţie, dar şi în alte domenii, care să vină în folosul tinerilor şi care să crească în mod real calitatea actului educaţional; un pilon al societăţii civile basarabene, care să împlinească idealurile Mişcării de renaştere naţională, spre apropierea celor două maluri ale Prutului.

„Viaţa academică din stânga Prutului ia naştere nu prin bunăvoinţa Uniunii Sovietice, ci prin înfiinţarea Facultăţii de Teologie în 1926 şi a Facultăţii de Ştiinţe Agricole în 1933, în timpul Regatului României, studenţimea basarabeană fiind parte din mişcarea studenţească românească. Pentru prima dată după 1940, cumplitul an al ocupaţiilor şi cedărilor teritoriale, studenţii din universităţile de pe ambele maluri ale Prutului sunt parte dintr-o organizaţie comună care să asigure apărarea drepturilor şi reprezentarea intereselor lor legitime, precum şi unitatea sistemului de învăţământ superior. Mai mult, contextul depunerii cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va determina asumarea unor transformări în sistemul de educaţie, care trebuie gestionate corespunzător. În caz contrar, eventualele greşeli pot fi capitalizate de partidele pro-ruse, iar acest lucru trebuie în mod absolut evitat.” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte de onoare al Ligii Studenţilor (LS IAŞI).

Liga Studenţilor din Basarabia (LSB) urmăreşte rezolvarea problemelor din sistemul de învăţământ superior din Republica Moldova în baza experienţei acumulate de colegii din Liga Studenţilor din Iaşi (LS IAŞI), o organizaţie studenţească unică în mediul asociativ din România, care de-a lungul timpului a ieşit în evidenţă prin îndrăzneala şi ingeniozitatea cu care a abordat anumite situaţii şi a rezolvat diverse probleme ale studenţilor din universităţile româneşti. Organizaţia a reuşit să influenţeze cu succes decizii şi politici publice la nivel local şi naţional, urmărind promovarea unor politici clasic-liberale şi opuse corectitudinii politice şi tendinţelor totalitare, cu un accent deosebit pe protejarea valorile creştine şi naţionale româneşti, în spiritul apărării democraţiei, a transparenţei instituţionale, a libertăţii academice şi a autonomiei universitare, în contextul unei societăţi liberale care trebuie să îşi menţină coordonatele civilizaţionale, întemeiate pe filosofia greco-romană, creştinism şi dreptul popoarelor europene.