6 decembrie 2021

Studenţii Facultăţii de Litere a UOC, pe podium la concursurile organizate cu ocazia Lunii francofoniei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Studenţii Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) au obţinut locul I la cele două concursuri organizate cu ocazia Lunii francofoniei 2021, de către reţeaua de lectori a Agenţiei Universitare a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală, cu tema „Info ou Infox?”, cu participanţi din zece universităţi din Republica Moldova, Polonia, România şi Serbia, informează prof. univ. dr. habil. Monica Vlad.

Potrivit sursei citate, Infoxurile, cunoscute şi sub numele de Fake News, reprezintă o ameninţare pentru informarea corectă şi pentru viaţa democraţiilor.

„Dificil de identificat în propria limbă şi cultură, Infoxurile sunt încă şi mai greu de reperat într-un context sau discurs străin, decriptarea lor reprezintă, prin urmare, o miză extrem de importantă, mai ales în cadrul învăţării limbilor”, a precizat prof. univ. dr. habil, Monica Vlad.

Primul concurs a constat în conceperea unei ştiri (Info) sau a unui Fake News (Infox) prin intermediul unui scurt clip video postat pe reţeaua de socializare Facebook. Publicul a votat şi a decis să acorde premiul I Alinei-Andreea Mocanu, studentă în anul II la Specializarea Română-Franceză, din cadrul Facultăţii de Litere a UOC, pentru o ştire despre un furt bizar şi imaginar.

În context, competitorii au reuşit ca pe parcursul etapelor de pregătire să experimenteze construcţia unui discurs informativ video şi au îndrăznit să îşi publice online materialele video în limba franceză, ceea ce reprezintă un mare pas înainte pentru învăţarea comunicării în limba franceză.

La cel de-al doilea concurs, organizat sub forma unui quiz online cu privire la particularităţile limbii franceze în planul francofoniei, Anda-Diana Iordache, studentă în anul I la masteratul „Limbile moderne în dinamică plurilingvă” din cadrul Facultăţii de Litere a obţinut locul I poziţionând, astfel, o dată în plus, Universitatea Ovidius din Constanţa pe cel mai înalt loc al podiumului.