16 octombrie 2021

Studenţii pot primi între 40.000 – 200.000 de euro pentru a-şi înfiinţa start-up-uri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Politehnica Timişoara a câştigat două proiecte prin care pregăteşte antreprenori şi oferă finanţare pentru planurile de afaceri.

* Studenţii admişi la Universitatea Politehnica Timişoara au o şansă în plus pentru a-şi dezvolta spiritul antreprenorial;

* Universitatea va derula două proiecte prin care tinerii pot primi finanţare europeană pentru start-up-uri. Unul se adresează exclusiv studenţilor, celălalt este destinat celor care provin din mediul rural;

* Tinerii care doresc să pornească o afacere pot primi de la 40.000 de euro până la 200.000 de euro, în funcţie de numărul de angajaţi.

Universitatea Politehnica Timişoara a câştigat în acest an două proiecte cu finanţare europeană ce însumează aproape cinci milioane de euro. Unul dintre acestea este prin programul INNOTECH STUDENT, prin care studenţii pot primi o finanţare de până la 100.000 de euro, cel de-al doilea face parte din Axa prioritară 4. Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, prin care tinerii din mediul rural, care vor să îşi deschidă o afacere, pot accesa până la 200.000 de euro. În ambele proiecte, valoarea finanţării este în funcţie de numărul de persoane angajate.

Proiectul depus de UPT în cadrul programului INNOTECH STUDENT a obţinut punctaj maxim încă din prima etapă. În cadrul proiectului, specialiştii universităţii vor pregăti peste 300 de studenţi, care au spirit antreprenorial şi vor să îşi deschidă o afacere. De altfel, cele mai bune planuri de afaceri vor fi selectate şi vor primi finanţare pentru a porni o firmă. Fiecare tânăr trebuie să îşi asume că va angaja cel puţin două persoane pentru a primi 40.000 de euro, însă suma poate ajunge până la 100.000 de euro dacă va avea minimum cinci angajaţi.

„Noi gândim UPT ca pe o universitate care dezvoltă spiritul antreprenorial pronunţat al studenţilor şi acest lucru vrem să îl facem cât mai aplicat, prin încurajarea tinerilor cu idei inovatoare să îşi deschidă o afacere. Din păcate, noi ne doream ca acest proiect să îl pornim mult mai devreme, însă a existat o perioadă de incertitudine la nivel central. Acum am înţeles că s-au mai făcut câţiva paşi în deblocarea programului şi sperăm să trecem cât mai repede la implementare, mai ales că am fost una dintre cele trei universităţi care au obţinut punctaj maxim. Până acum am avut numeroşi studenţi care şi-au deschis un start-up încă din facultate, preponderent pe dezvoltare software, soluţii IT pentru firme, dar am avut şi în zona de comunicare”, a declarat conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Un element important ca aceste firme să reuşească va fi dat de pregătirea tinerilor. Ei vor participa la cursuri de antreprenoriat şi vor învăţa cum se face un plan de afaceri, cum se administrează un business şi vor efectua stagii de practică în companiile din domeniile unde vor ei să activeze.

„Proiectul StartUPT, câştigat în cadrul competiţiei INNOTECH STUDENT, se înscrie într-un context mai larg rezultat din analiza cu privire la ecosistemul antreprenorial din Regiunea Vest la care Universitatea Politehnica a participat, demers prin care au fost contactaţi antreprenori, investitori, companii mari, spaţii de coworking, acceleratoare, universităţi şi alte programe de sprijin regionale. Pe lângă acordarea de sprijin financiar, universitatea va include în cadrul programelor educaţionale proprii lecţiile învăţate în furnizarea serviciilor de consiliere în antreprenoriat şi inovaţie digitală, precum şi a activităţilor desfăşurate prin întreprinderile simulate, în cadrul unui program de pregătire, cu puncte de credit ECTS. Ne bucurăm să continuăm şi să îmbunătăţim tradiţia de inovare politehnistă, prin crearea unor start-up-uri în domenii de avangardă care să permită creşterea calităţii vieţii şi a forţei economice din vestul României”, a declarat prof. univ. dr. ing Radu Vasiu, preşedintele Senatului UPT.

Al doilea proiect accesat de Universitatea Politehnica Timişoara este pentru susţinerea şi dezvoltarea întreprinderilor sociale din mediul rural şi are o finanţare totală de aproape trei milioane de euro. Astfel, tinerii pot obţine finanţări de până la 200.000 de euro, dacă în cadrul afacerii vor crea şapte locuri de muncă, dintre care cinci să fie ocupate de tineri NEETs. Fondurile sunt alocate pentru firme ce vor activa în domeniul prelucrării şi comercializării produselor agricole.

„Rolul nostru este unul regional şi considerăm că zona rurală din vestul ţării poate fi impulsionată din punct de vedere antreprenorial, iar Politehnica este o instituţie care poate da o mână de ajutor. Avem specialişti care îi pot ajuta pe tineri să implementeze planurile de afaceri pentru a aduce un plus de valoare în piaţă”, susţine conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan.

În ambele proiecte tinerii primesc 75% din sumă la început, iar de restul finanţării beneficiază în momentul în care îndeplinesc anumiţi indicatori prevăzuţi în planul de afaceri.

„Faptul că îi încurajăm pe studenţi să îşi deschidă o afacere înseamnă mai multă creativitate în unele domenii, înseamnă o abordare diferită şi orientată spre angajarea altor tineri, iar în final va duce la o concurenţă care este tot timpul benefică în piaţă. De asemenea, acest ajutor financiar pentru cei care îşi deschid un start-up le va da încredere în forţele proprii, dar şi curajul de a-şi pune în practică ideile. În prezent, firmele existente în piaţă – create de absolvenţii noştri – colaborează cu companii mari şi dezvoltă împreună produse de succes”, a încheiat rectorul Universităţii Politehnica, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan.