Publicat: 23 Septembrie, 2019 - 10:58
Share

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, în parteneriat cu organizaţiile studenţeşti EMSA (English Medical Students' Association) şi CMC (Corporation Medicale Cluj), cu Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Cluj-Napoca organizează, în perioada 24-26 septembrie 2019, a cincea ediţie a Seminarului de integrare a studenţilor internaţionali de la secţiile engleză şi franceză. Activităţile se vor desfăşura în paralel sub denumirea Pre-rentree 2019, respectiv Welcoming Days 2019, şi se adresează studenţilor admişi în anul I la secţiile cu predare în limbi străine de la Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie.

Universitatea de Medicină şi Farmacie va primi şi în acest an tineri proveniţi din peste 40 de ţări, din toate colţurile lumii. Mulţi dintre ei ştiu prea puţin despre România sau despre Cluj. Suntem conştienţi că prima impresie contează, de aceea vrem să îi ajutăm pe aceşti tineri să descopere Clujul aşa cum este el: prietenos, multicultural şi modern. Ne preocupă mult integrarea lor şi ne dorim ca ei să simtă că au un al doilea cămin aici, pe durata studiilor universitare." a subliniat Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină, coordonatoarea acestui proiect.

Programul cuprinde o zi a porţilor deschise cu vizita Universităţii de Medicină şi Farmacie, o vizită ghidată o oraşului, întâlniri cu decanii facultăţilor, ateliere de iniţiere în limba română şi de introducere în cultura românească, dar şi sesiuni administrative, în cadrul cărora studenţii vor primi informaţii despre permisul de şedere, respectiv înregistrarea rezidenţei pe teritoriul României, despre asigurarea locuinţei, despre sistemul de sănătate din România, precum şi alte informaţii utile. Pentru o deplină acurateţe, sesiunile administrative sunt organizate în parteneriat cu Serviciul de Imigrări al Judeţului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate şi Poliţia care deserveşte campusul universitar.

Ceremonia de deschidere va avea loc în data de 24 septembrie 2019 - ora 9:00 pentru studenţii de la secţia engleză şi ora 11:30 pentru studenţii de la secţia franceză - în Aula "Iuliu Haţieganu" (str. Gheorghe Marinescu nr. 23).

Cu această ocazie, prestigioasa universitate clujeană va fi onorată cu prezenţa unor distinşi invitaţi, printre care Excelenţa Sa doamna Michele Ramis, Ambasadoarea Republicii Franceze în România, şi delegaţia acesteia, precum şi Excelenţa Sa doamna Raja Jhinaoui Ben Ali, Ambasadoare a Tunisiei în România. De asemenea, va fi prezent Excelenţa Sa domnul Hassan Abouyoub, Ambasadorul Regatului Maroc în România. Având în vedere numărul important de tineri originari din Germania care urmează studiile medicale la Cluj, vor participa: domnul Hans E. Tischler, Consul al Republicii Federale Germania la Sibiu şi domnul Ingo Tegge, Director al Centrului Cultural German Cluj-Napoca.

Tot marţi, 24 septembrie 2019, va fi organizată o seară culturală românească, incluzând spectacole folclorice şi ale orchestrei studenţilor medicinişti, iar în 26 septembrie, manifestările se vor încheia cu o cină interculturală.

Studenţii vor primi Ghidul studentului internaţional, editat de către conducerea Facultăţii de Medicină, care cuprinde informaţii necesare pentru acomodarea în viaţa academică şi vor fi familiarizaţi cu utilizarea aplicaţiei InfoUtil UMF Cluj, destinată de asemenea furnizării de informaţii esenţiale pentru studenţie şi pentru viaţa de zi cu zi în Cluj-Napoca.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu
Decan, Facultatea de Medicină, UMF "Iuliu Haţieganu"