Publicat: 5 August, 2014 - 09:28
Share

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons a realizat studiul pe produsele tip mustar ce se regasesc pe piata din Romania.

In cadrul studiului au fost analizate 29 de produse tip mustar, achizitionate in mod aleatoriu si anonim in luna iulie 2014.

Ca urmare a realizarii acestui studiu a reiesit faptul ca, in ceea ce priveste numarul de E-uri, din cele 29 de tipuri de produse analizate, acesta variaza intre 0 si 8 E-uri:

-  34.48%  din produsele analizate au in continut 3 E-uri;

- 24.13 % din produsele analizate au in continut 2 E-uri;

- 13.79 % din produsele analizate au in continut  1 E ;

- 10.34 % din produsele analizate au in continut 4   E-uri;

- 6.89 % din produsele analizate au in continut 7 E-uri;

- 3.44% din produsele analizate au in continut 8 E-uri;

- 3.44% din produsele analizate au in continut 6 E-uri;

- 3.44% din produsele analizate au in continut 0 E-uri.

Produsele tip mustar  care au stat la baza studiului au ca distribuitor/producator urmatoarele companii: S.C. Productie Ardealul S.R.L., S.C. CONTEC FOODS S.R.L., S.C. Carrefour Romania S.A., S.C. Univer Product S.R.L., Unilever South Central Europe S.A., S.C. Mersel Company S.R.L., Auchan Import-Export Romania, Auchan Romania S.A., Romania Hypermarche S.A., S.C. Mega Image S.R.L., S.C. Boromir Prod S.A., S.C. Papalito Trading S.R.L., S.C. Trust Orizont S.A., Kaufland Romania SCS, S.C. Ferma Honigberg S.R.L., S.C. Lidl Discount .S.R.L., REWE Romania S.R.L., S.C. Profi Rom Food S.R.L., Kamis-Condimente S.R.L.

Continutul de boabe/ faina de mustar  variaza intre 15 % si 30 :

- 13,79 % din produsele supuse studiului  au in continut  boabe/faina de mustar de 20%;

- 10,34% din produsele supuse studiului  au in continut  boabe/faina de mustar de 16.5%;

- 6.89% din produsele supuse studiului  au in continut  boabe/faina de mustar de 16%;

- 6.89%  din produsele supuse studiului  au in continut  boabe/faina de mustar de 18%;

- 3.44%  din produsele supuse studiului  au in continut  boabe/faina de mustar de 30%;

- 3.44%  din produsele supuse studiului  au in continut  boabe/faina de mustar de 23.5%;

- 3.44%  din produsele supuse studiului  au in continut  boabe/faina de mustar de 19.5%;

- 3.44%  din produsele supuse studiului  au in continut  boabe/faina de mustar de 15%;

- 3.44%  din produsele supuse studiului  au in continut  boabe/faina de mustar de 16.2 %.

ATENTIE! 44.82 % din produsele studiate nu au mentionat pe eticheta continutul de boabe/faina de mustar.

Gramajul produselor  studiate variaza intre 150 – 500 grame, iar 72.41 % din aceste produse au mentionat pe eticheta valoarea nutritionala.

34.48% de produse  au mentionat pe eticheta valoarea zaharurilor, aceasta variaza intre 0.9  si 6.2 grame / 100 grame de produs.

Pentru mai multe informatii puteti accesa detaliile testului.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro) unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

--
Vreme în general caldă, cu maxime de 32-34 grade Celsius, în următoarele două săptămâni

Meteorologii estimează, pentru intervalul 4 - 17 august, o vreme, în general, călduroasă, cu temperaturi ce pot atinge valori maxime medii de 34 de grade Celsius, în Muntenia.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/ estimează și episoade de instabilitate, în special către a doua parte a intervalului de prognoză, când se vor semnala averse pe arii relativ restrânse, inclusiv la munte.

În Banat, prima zi a săptămânii va fi călduroasă, cu valori maxime în jur de 32 de grade, apoi temperatura va scădea, astfel că, în data de 7 august, media maximelor va fi de 26...27 de grade. Intervalul 10...14 august va fi caracterizat de medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 29 și 32 de grade. Minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa, în medie, între 16 și 18 grade Celsius. O scădere ușoară a temperaturilor maxime și minime este posibilă după data de 15 august. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în intervalul 5...8 august, când pe arii relativ extinse vor fi averse, posibil însemnate cantitativ. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile, probabilitatea fiind mai ridicată în 12 și 14 august.

În Crișana, după o primă zi a săptămânii cu maxime apropiate de pragul caniculei, vremea se va răcori treptat. Temperatura va crește după data de 9 august, spre valori medii ale maximelor în jur de 31 de grade, urmând ca după data de 14 august să scadă ușor, spre 28 de grade. Media regională a valorilor minime va oscila între 15 și 17 grade. Ploi, posibil însemnate cantitativ se vor înregistra în intervalul 5...8 august. În restul intervalului probabilitatea pentru averse va fi în general redusă, exceptând zilele de 12 și 14 august.

Pentru Transilvania, temperaturile maxime vor marca, începând din 5 august, o scădere ușoară, ajungând la valori 
medii de 27 de grade în data de 8 august. După această dată, se va relua tendința de creștere a temperaturii, astfel că în 12 august vremea va deveni călduroasă, cu medii ale maximelor în jur de 30 de grade. În ultima parte a intervalului, tendința va fi de răcorire ușoară. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative, o ușoară scădere a acestora remarcându-se spre finalul intervalului. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în intervalul 6...9 august, când vor fi ploi, iar izolat se pot înregistra cantități de apă mai însemnate. În restul intervalului, aversele se vor semnala pe arii mai restrânse, în special în timpul după-amiezelor.

În Maramureș, în prima zi a intervalului, vremea va fi călduroasă, cu valori maxime în jur de 33 de grade, însă procesul ulterior de răcorire treptată va readuce regimul termic în apropierea mediilor climatologice — maxime în jurul a 26 de grade. Temperaturile diurne cresc după data de 9 august, până spre valori medii ale maximelor de 30 de grade, dar spre sfârșitul intervalului este probabilă o nouă scădere a acestora. Temperaturile minime vor fi relativ constante, în jurul valorilor de 15...16 grade, o ușoară scădere fiind posibilă spre sfârșitul intervalului. Averse, izolat importante cantitativ, se vor semnala mai ales în intervalul 6 — 9 august, dar și în 12 și 14 august.

În prima zi a intervalului va fi caniculă, în Moldova, în special în sudul și estul regiunii, apoi temperatura va marca o ușoară scădere, vremea continuând însă să fie călduroasă până în jurul datei de 14 august, cu valori medii ale maximelor între 30 și 32 de grade. Spre finalul intervalului, atât maximele, cât și minimele termice vor înregistra o scădere de aproximativ 2 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în zilele de 8 și 12 august, în timp ce, în restul intervalului, acestea vor fi posibile pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal.

În Dobrogea, pe toată durata celor două săptămâni, regimul termic se va situa peste cel mediu specific perioadei. Temperatura va avea valori maxime, în medie, peste 30 de grade, iar în primele două zile ale intervalului, local va fi caniculă. Minimele se vor menține ridicate, peste 20 de grade, exceptând ultimele două zile, când vor fi ușor mai coborâte. Probabilitatea pentru ploi se va menține în general redusă. Averse, pe arii restrânse, sunt posibile mai ales în zilele de 5 și 8 august.

Vremea se va menține călduroasă pe tot parcursul perioadei de prognoză în Muntenia, mai ales în zonele de câmpie, iar în primele două zile, local va fi caniculă. Temperaturile maxime vor oscila, în medie, între 30 și 34 de grade, cele mai ridicate valori urmând să se înregistreze în 4 și 5 august, dar și în jurul datei de 12 august. Minimele termice se vor menține relativ constante la valori medii de 17...18 grade, posibil ușor mai scăzute spre finalul intervalului. Local vor fi averse, izolat însemnate cantitativ, în 6 și 7 august, posibil și în 12 august, iar în restul intervalului doar trecător va ploua, în special în dealurile subcarpatice.

În Oltenia, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă, cu o medie regională a valorilor diurne de 32...33 de grade. În perioada 6 — 8 august, pe fondul accentuării instabilității atmosferice, vremea se va răcori, astfel că media maximelor va coborî până spre 27 de grade. Temperatura va crește din nou după data de 9 august, la valori medii de 30...31 de grade, iar în ultimele zile ale intervalului este posibilă o scădere ușoară. Temperaturile nocturne vor avea valori medii de 16...18 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 6 — 8 august, când pe arii 
relativ extinse vor fi averse, izolat însemnate cantitativ. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile, probabilitatea fiind mai ridicată în ziua de 12 august.

Temperaturile maxime vor scădea, la munte, de la valori medii de 24 de grade în prima zi, până la 19 grade în zilele de 7 și 8 august. După data de 9 august, vremea se va încălzi din nou, astfel că se vor atinge maxime în jur de 22 de grade, dar spre finalul intervalului este posibilă o scădere ușoară a acestora. Valorile minime vor avea aproximativ aceeași evoluție, respectiv 14 grade în intervalele calde și 10...11 grade în cele mai reci. Vor fi averse, ce pot avea și caracter torențial în intervalul 6 — 8 august, când pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi importante. În restul intervalului, ploile se vor semnala local, în special în timpul după-amiezelor.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 4-17 august 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.