Publicat: 26 Noiembrie, 2015 - 16:58
Share

Diaspora românească: Au plecat pentru un loc de muncă mai bun, dar le lipsesc cei dragi și interacțiunile sociale. Ar vrea să se întoarcă în țară, dar nu au în plan nimic concret pentru asta. Vor să investească în România, dar îi sperie corupția și mentalitatea celor de acasă.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile studiului despre emigranții români, comandat de Romanian Business Leaders și realizat de Open-I Research, care va fi prezentat pe 1 decembrie la Alba-Iulia la cea de-a șaptea conferință Re>patriot, prima care are loc în România. Totodată, evenimentul va prezenta și primele rezultate ale proiectului lansat în primavară și va găzdui speakeri inspiraționali care vor vorbi despre experiența lor antreprenorială în România.

 Conferința va avea loc la Universitatea 1 Decembrie 1918, în Amfiteatrul A9, și vor fi prezenți membrii Romanian Business Leaders, antreprenori și reprezentanți ai autorităților locale, parteneri și invitați care susțin proiectul. Înscrierea se poate face printr-un mesaj la [email protected].

 Vor fi prezenți Marius Bostan, inițiatorul proiectului, actualmente Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Sandra Pralong - Consilier de Stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor al Administrației Prezidențiale, Ion Dumitrel - Președinte Consiliul Județean Alba, Mircea Hava - Primar Alba Iulia, Dragoș Anastasiu - Fondator Eurolines Group, Felix Pătrășcanu - Co-fondator FAN Courier, Gabriel Iștoc - Fondator B-Team, Sergiu Manofu - Fondator Travel Ideea, Andra Giucă - Fondator Voss Review, Felix Tătaru - Fondator GMP Grup, Cosmin Lixandru - Fondator Tyre Management, Roxana Olaru - Co-fondator Creadiv, Bianca Dăncilă - Fondator Grip Ads, Simona Pîrtea - Avocat partener Bulboacă și Asociații, Sorin Pavel - Fondator Eurobox Logistics, Levente Hugo Bara - Fondator Supremia Grup, Hildegard Brandl - Fondator Unith2b Architects, Gabriel Aftenie - Fondator Babilon Consult.
  
Re>patriot a fost lansat în primăvara acestui an de către Romanian Business Leaders, cu scopul de a încuraja repatrierea românilor prin antreprenoriat și implicarea lor activă în dinamizarea mediului de afaceri autohton. Re>patriot a organizat șase conferințe în principalele orașe europene care găzduiesc comunități mari de români: Madrid, Valencia, Londra, Dublin, Milano și Torino la care au fost prezenți peste 1.500 de români. Inițiatorul proiectului este fostul om de afaceri Marius Bostan, membru în RBL, care între timp a fost numit Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, în Guvernul Dacian Cioloș.

“Diaspora ne-a demonstrat că, indiferent de distanța care o desparte de țară, continuă să aibă un rol activ în România: Diaspora s-a dovedit a fi unul din cei mai mari investitori “străini” în România, în anii teribili de criza, iar banii trimiși de românii plecați au susținut consumul și economia națională. Să nu uităm că Diaspora a fost cea care a reușit să-i unească pe românii din țară și să decidă soarta alegerilor, prin exemplul prezenței lor la vot. Important este acum ca Diaspora să fie activă mult mai mult și în România, să se implice activ în reconstruirea țării. Noi vom fi în continuare alături de ei prin facilitarea unui cadru organizat care să-i ajute să devină antreprenori și-n țara lor. Pentru că, în Occident, au demonstrat deja că au reușit!”, a afirmat inițiatorul proiectului, Marius Bostan.

Echipa Re>patriot: Noi ne dorim ca acest proiect să se dezvolte împreuna cu voi, să construim o singură Românie pentru toţi românii, oriunde s-ar afla. Să aducem Diaspora alături de ţară, să ne fie ancora de stabilitate, securitate şi bază pentru accelerarea dezvoltării economice.

După 1848 un grup de aproape 100 de români întorşi de la şcoli au pus bazele României moderne şi au creat premisele construirii României mari în 1918. În următorii aproape 100 de ani mulţi românii aflaţi pe toate meridianele au susţinut cauza ţării, au purtat steagul țării, au trimis bani acasă şi s-au rugat pentru noi când ne-a fost greu. Acum a venit randul nostru să lucrăm pentru ca cei 100 de ani de la Marea Unire să ne regasească împreuna într-o singură şi puternică Românie, ţara pe care o merită Neamul nostru.

Comunicat de presa Echipa Re>patriot