Publicat: 17 Decembrie, 2012 - 18:12
Share

17 decembrie este o zi în care asociaţii din lumea întreaga pledează pentru încetarea violenţei la adresa femeilor implicate în prostituţie.

ARAS si APADOR-CH, organizatii non-guvernamentale din domeniul sanatatii, respectiv al drepturilor omului au prezentat primul studiu din Romania centrat pe identificarea abuzurilor la care sunt supuse aceste femei.

Seara de seara, femei care se afla in situatii de vulnerabilitate sociala si medicala se confrunta cu: injurii, amenzi, confiscarea prezervativelor, batai, violuri. Unele dintre aceste fapte sunt in conformitate cu legile in vigoare, altele sunt infractiuni.

Astfel, dintre cele 173 de femei implicate in prostitutie care au participat la studiu (esantionare dintre cele peste 600 de beneficiare curente ale serviciilor de prevenire asigurate de ARAS) :
- 34% au primit amenda in seara precedenta, in valoare medie de 525 lei.
- 32% au ramas fara prezervative din cauza ca le-au fost confiscate de catre cei care apara ordinea publica (dar nu si sanatatea publica)
- 7% au fost silite de politie sa faca analize medicale, desi acestea sunt atributia medicilor
- 48% au fost batute in ultimul an
- 37% au fost fortate sa intretina relatii sexuale, dintre care 5% prin viol.
Autorii acestor forme de agresiune sunt clientii, proxenetii si reprezentantii fortelor de ordine publica.

Studiul este primul demers de solicitare a opiniei femeilor implicate in prostitutie cu privire la legalizarea prostitutiei:
- 71% doresc dezincriminarea prostitutiei
- 46% doresc pedepsirea in continuare a proxenetismului
- 60%  nu doresc sanctionarea clientilor.

Experientele altor tari arata ca sanctionarea femeilor sau a clientilor determina ascunderea fenomenului si amplificarea abuzurilor. Iar abuzurile si discriminarea favorizeaza agravarea problemelor sociale si medicale.

Acest studiu a fost realizat in regim de voluntariat de cele doua organizatii non-guvernamentale. Rezulatul studiului poate fi consultat pe website-ul www.arasnet.ro, sectiunea resurse, rubrica studii.