Publicat: 5 August, 2020 - 13:47
Share

 

Puțin sub 60% spun chiar că ar fi de acord să treacă prin aceleași restricții dacă s-ar produce o pandemie similară/ un al 2-lea val de coronavirus, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piață Novel Research, la inițiativa Provident Financial România. Aproape jumătate sunt de părere că efectele pandemiei COVID-19 se vor resimți major asupra vieții lor chiar și după ce va fi trecut cu totul. De asemenea, un procent aproape similar au declarat că perioada prin care trec acum i-a determinat să-și reevalueze planurile de viitor, să controleze mai strict resursele pe care le au la dispoziție și să se orienteze mai mult către tehnologia digitală.

Cu peste 46% dintre respondenți care cred că munca de acasă va fi principalul mod de desfășurare a activității și în următorul an, piata muncii ar putea intra într-o nouă normalitate. Un procent mai mic, de 33% spun că intenționează să-și țină copiii acasă și să nu-i trimită la scoală sau grădiniță, în timp ce aproape 21% se poziționează la polul opus din acest punct de vedere.

În ce privește situația financiară, doar 6% dintre români spun că veniturile actuale le permit un trai fără griji și doar puțin peste 14% țin o evidență scrisă a cheltuielilor. Aproape 40% dintre români spun că veniturile curente sunt suficiente doar cât să le asigure un trai decent, fără să-și poată permite lucruri mai scumpe, iar aproape un sfert spun că banii pe care îi câștigă le asigură doar lucrurile esențiale. În același timp, aproape 9% spun că banii nu le sunt suficienți nici măcar pentru bunurile de strictă necesitate.

Pe de altă parte, peste un sfert dintre respondenți nu acordă prea multă atenție cheltuielilor și modului cum își împart veniturile. Restul de 75% sunt însă atenți la gestionarea veniturilor și cheltuirea banilor. Cei mai chibzuiți, din acest punct de vedere, sunt românii cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, iar în ce privește distribuția pe tipul de localitate de reședință, orășenii sunt mai atenți la cum își împart banii decât locuitorii din zona rurală.

În acest moment, aproape 60% dintre locuitorii țării au un card de debit și mai bine de o treime dețin un card de credit sau de cumpărături. În același timp, peste o cincime din populație nu folosește în prezent niciun fel de produs financiar și doar 17% au un cont de economii. Întrebați despre probabilitatea de a folosi un produs financiar în viitorul apropiat – card de debit, credit, ipotecă etc. – aproape două treimi au declarat că nu au în plan să acceseze vreun tip de produs de acest gen. Dintre aceștia, aproape 18% sunt dintre respondenți care nu au nici în prezent vreunul dintre produsele financiare disponibile în piață.

Eșantionul de 1.003 persoane a fost selectat aleatoriu din rândul populației adulte din România (18 ani+), folosind cote, cu o marjă de eroare de ± 3%.

 

 

Despre Provident Financial România

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,1 milioane de clienți în 9 țări din Europa, precum şi în Mexic și Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrală și de Sud-Est și companie internaţională listată la Bursa din Londra. Din 2006, Provident a investit în România peste 325 de milioane de euro și a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de peste 113 milioane de euro. Cu aproape 2.000 de angajaţi, compania este al doilea cel mai mare angajator britanic din România. Provident dezvoltă și susține diverse proiecte de responsabilitate socială - programe de educație financiară, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate - în care a investit până acum peste 1,1 milioane de euro.