Publicat: 26 Iunie, 2019 - 13:31

Ediția 2019 a studiului pan-european "L'Observatoire Cetelem" dezvăluie percepția europenilor despre consumul local și dorința de a consuma mai responsabil. Conform studiului, se remarcă o nouă tendință globală, care promovează produsele fabricate la nivel local sau regional. Produsele locale sunt, fără îndoială, din ce în ce mai apreciate, fiind preferate de 89% dintre europeni. În plus, 90% dintre români spun că preferă să consume local, încurajând astfel economia de piață (asemenea austriecilor – 93%, germanilor – 92% și italienilor – 92%).  

L'Observatoire Cetelem 2019 a fost derulat în 17 țări europene, pe un eșantion de 13.800 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani. În România, studiul s-a bazat pe un eșantion de 800 de respondenți.

Consumul local câștigă teren printre europeni și, mai cu seamă, printre români. 90% dintre români preferă produsele locale, pe care le consideră mai calitative decât cele importate. Aceștia percep consumul local ca pe o reflexie a valorilor proprii, fiind de părere că astfel pot genera un impact pozitiv în comunitate. 34% dintre români cred că achiziționarea produselor locale este un act de patriotism, 31% văd această chestiune ca pe un obiectiv important de urmărit în viitor, iar 30% consideră că o astfel de atitudine ține de mândria națională. 

Privit ca un catalizator în protejarea mediului înconjurător, opiniile europenilor asupra consumului local sunt diverse: în vreme ce doar 22% dintre români au convingerea că alegerea de a achiziționa produse fabricare în țara lor conduce la protejarea mediului înconjurător, media țărilor europene este de 42%, în frunte regăsindu-se Suedia (61%), Austria (55%) și Italia (47%). 

„În calitate de consumatori, avem mult mai multă putere decât realizăm și este extrem de important să conștientizăm că obiceiurile noastre de consum impactează atât societatea în care trăim și economia de piață, cât și mediul înconjurător. În România, din ce în ce mai multe persoane imbrățișează consumul local și îi apreciază beneficiile. Fie că o fac din dorința de a susține piața muncii, de a genera creștere economică, din motive patriotice sau fie din preocupare pentru mediu, pentru 45% dintre români dezvoltarea consumului local este o prioritate, iar peste jumătate (52%) sunt de părere că este important să încurajeze consumul de produse locale. Apetitul pentru produse locale contribuie, de asemenea, și la încurajarea producătorilor locali, fiind expresia clară a recunoașterii calității și a modelelor de producție responsabile și sustenabile”, a afirmat Bruno Leroux, CEO, BNP Paribas Personal Finance, Sucursala București. 

Cu toate acestea, europenii subliniază faptul că se lovesc de neajunsuri atunci când vine vorba despre disponibilitatea produselor locale, sectorul agro-alimentar fiind cel mai bine reprezentat atât la nivel european (93%), cât și la nivelul României (95%).  La capitolul mobilier, produse și echipamente de uz casnic, 79% dintre români afirmă că pot găsi cu ușurință produse fabricate local sau regional, România situându-se peste media europeană care este de doar 59%. Și în ceea ce privește percepția despre disponibilitatea produselor de igienă și înfrumusețare piața din România este mai generoasă (76%) decât media europeană (55%). Bine reprezentată local este și industria textilă, 72% dintre români fiind de părere că există o ofertă variată pe piață, spre deosebire de media europeană, care este de 54%. 

În ceea ce privește preferințele de cumpărare, 94% dintre români aleg, întotdeauna sau de cele mai multe ori, să achiziționeze produse alimentare fabricate în România, 71% preferă produsele de igienă și înfrumusețare locale, 73% aleg echipamente de uz casnic de proveniență locală sau regională, 67% optează pentru articole vestimentare fabricate în țară sau în regiune, și doar o treime optează pentru un autoturism (34%) sau pentru echipamente Hi-Fi (31%). 

Totuși, dorința lor de a consuma produse locale este înfrânată de aspecte care țin de preț, o barieră greu de depășit atunci când creșterea economică a unei țări se situează pe un trend descendent. Deși consumul local este privit la nivel european ca un consum responsabil, atunci când se aduce în discuție prețul, peste jumătate dintre români (53%) sunt de părere că produsele locale au costuri mai ridicate față de cele importate. Cu toate acestea, 2 din 3 consumatori sunt pregătiți să facă eforturi financiare pentru a achiziționa produse locale. 

Încrederea românilor în circumstanțele proprii și încrederea acestora în propria țară

Rezultatele studiului L'Observatoire Cetelem, ediția 2019, confirmă, totodată, optimismul cetățenilor din țările europene. Scorul mediu al acestui indicator depășeste "limita" de 5 puncte, atingând, anul acesta, pragul de 6,1 puncte (5,2 în 2018, 4,9 în 2017 și 3,7 în 2013). 

Deși sunt de părere că circumstanțele lor personale s-au îmbunătățit, europenii consideră că situația țării lor a rămas, în linii mari, neschimbată. Aceștia apreciază pozitiv mai degrabă circumstanțele personale decât cele legate de situația țării lor, media acestui indicator situându-se între 5,8 și 6,1 puncte. Românii manifestă un optimism crescut față de circumstanțele lor personale (6), clasându-se pe poziția a cincea în categoria celor mai optimiști respondenți, alături de Danemarca (7,1), Norvegia (6,8), Marea Britanie (6,6) și Germania (6,5), spre deosebire de bulgari (4,8) și unguri (4,7), care sunt mai puțin încrezători. 

După o creștere economică semnificativă înregistrată în anul 2017, a doua jumătate a anului 2018 a afișat primele semne ale unei decelerări care se confirmă și în 2019. În zona euro, media estimată vizavi de creșterea economică este situată între 1,8% și 2,5%, în timp ce pentru Romania previziunile sunt de 3,4%, un procent peste media europeană, dar mai scăzut comparativ cu anii anteriori (4% în 2018 și 6,9% în 2017). În acest sens, românii sunt îngrijorați, în mod special, de situația din țara lor (4,4), deși, atunci când vine vorba despre puterea de cumpărare, 36% dintre români sunt de părere că puterea lor de cumpărare crescut, în timp ce pentru 64% dintre români, puterea de cumpărare a scăzut (32%) sau a rămas stabilă (32%). 

„L’Observatoire Cetelem ediția 2019 dezvăluie că intențiile de cumpărare ale europenilor au crescut în aproape toate sectoarele de retail, în ciuda unei încetiniri a creșterii PIB-ului în țările europene. Chiar și așa, europenii rămân consumatori avizi, iar cei mai mari împătimiți ai cumpărăturilor se numără, în special, românii. Asemenea anilor precendenți, mare parte dintre europeni (60%) aleg să investească în călătorii și activități recreative, topul preferințelor fiind completat de aparatura de uz casnic (43%) și telefoane inteligente (37%). Aceștia ar prefera să consume local, însă principalul criteriu de care țin cont atunci când aleg să achiziționeze un produs este prețul”, a adăugat Pascal Roussarie, Director Adjunct Brand, Comunicare și Publicitate, BNP Paribas Personal Finance, Sucursala Levallois Perret. 

O dorință mai mare de a economisi decât de a cheltui

Percepția europenilor cu privire la propria putere de cumpărare se transformă în prudență atunci când vine vorba despre intenția de a cheltui și dorința de a economisi cât mai mult. Astfel, 49% dintre europeni și-au propus să economisească, în timp ce numai 41% estimează că vor cheltui mai mult în următoarele 12 luni. 

În topul celor care doresc să economisească, românii (58%) se clasează pe poziția a cincea, după norvegieni (71%), portughezi (64%), suedezi (63%) și britanici (59%).  În privința intenției de a cheltui mai mult în următoarele 12 luni, România (63%) se situează printre primele patru tări europene din fruntea clasamentului, alături de Slovacia (73%), Bulgaria (62%) și Republica Cehă (60%). 71% dintre români doresc să cheltuiască, însă doar 5% dintre aceștia își permit, în vreme ce 29% spun că nu intenționează să cheltuiască în următoarele 12 luni.

***

Despre Cetelem - www.cetelem.ro, o marcă comercială BNP Paribas Personal Finance
Începând cu 1 martie 2018, Cetelem IFN SA a devenit - BNP Paribas Personal Finance SA Paris Sucursala București, ca urmare a fuziunii strategice transfrontaliere dintre Cetelem IFN SA și banca mamă franceză BNP Paribas Personal Finance. După finalizarea procesului de fuziune, activitatea comercială din România a continuat sub brandul Cetelem, bine cunoscut publicului de credite de consum din România. Compania continuă să ofere clienților săi servicii de credite de consum în magazin, carduri de creditsub sigla Mastercard, credite auto, credite de nevoi personale și servicii de brokeraj pentru asigurări. În cei peste 14 ani de când este prezentă pe piața românească, compania a servit peste 1,2 milioane de români, oferind peste 1,8 milioane de credite.

Despre BNP Paribas Personal Finance 
BNP Paribas Personal Finance SA este liderul pieței creditelor de consum  în Europa, prin intermediul activității de acordare a creditelor de consum și credite imobiliare. Deținută în proporție de 100% de banca cu reputatie internationala BNP Paribas SA, BNP Paribas Personal Finance are aproape 17.500 de angajați și operează în peste 30 de țări. Sub mărcile comerciale Cetelem, Findomestic sau AlphaCredit, compania oferă o întreagă gamă de produse de creditare, fie prin punctele de vânzare din magazine și showroom-uri auto, fie direct către consumatori, prin agenții și prin Internet. BNP Paribas Personal Finance are în ofertă și asigurări sau depozite pentru clienții săi din Bulgaria, Franța, Germania și din Italia. BNP Paribas Personal Finance SA a dezvoltat o strategie legată de parteneriatele cu retaileri, magazine online și instituții financiare (bănci și companii de asigurări), bazată pe experiența și know-how-ul acumulate în oferirea de soluții de creditare integrate și adaptate activității și strategiei comerciale a partenerilor. Compania și-a asumat, de asemenea, un rol major în educația financiară a clienților în spiritul împrumutului responsabil.

Tag-uri Institutii: