Publicat: 27 Septembrie, 2016 - 16:52

Deși sunt conștienți de beneficiile raționamentului științific, românii valorizează în egală măsură potențialul intuiției, horoscopului și religiei, arată studiul „Opinii și atitudini ale românilor cu privire la cunoașterea și educația științifică”, realizat pe platforma Ivox, la comanda Asociației Secular-Umaniste din România, studiul a vizat explorarea atitudinilor românilor cu privire la știință și sondarea nivelului de cunoaștere științifică a acestora și vine în contextul lansării celei de-a treia ediții – cred ca e a patra a Bucharest Science Festival, primul eveniment dedicat cunoașterii științifice și tehnologice din România, care are loc în perioada 27 septembrie – 2 octombrie. 

Astfel, peste jumătate dintre participanții la studiu (59%) susțin că intuiția și percepțiile individuale ar trebui luate în considerare în aceeași măsură ca explicațiile științifice. Mai mult, 6 din 10 români cred că succesul în viață ține în proporție de 50% de noroc și în proporție de 50% de muncă. Și horoscopul contează cam în aceeași măsură: astfel, 57% dintre respondenți cred în horoscop, în mod special în astrograme, considerând că acestea au substrat științific. 3 din 10 români susțin că deși nu cred neapărat în horoscop, li s-a întâmplat destul de des ca predicțiile să se adeverească, iar un sfert dintre români cred în trăsăturile zodiilor. Tot un sfert dintre români (25%) preferă să ia și superstițiile în seamă, chiar dacă nu cred neapărat în acestea, iar 2 din 10 români au două-trei superstiții în care cred și de care țin cont. 

2 din 10 români consideră că Soarele se învârte în jurul Pământului
Cercetarea confirmă și un nivel ridicat de religiozitate în rândul populației, cu diferențe notabile în ceea ce privește practicile religioase – 32% dintre respondenți se consideră religioși, dar merg la Biserică doar 

cu ocazia marilor sărbători, iar 30% dintre participanți se consideră religioși, fără a obișnui să meargă la Biserică. De altfel, potrivit studiului, 4 din 10 români consideră că omul a fost creat de Dumnezeu. 
În ceea ce privește nivelul de cunoaștere a fenomenelor științifice, 1 din 10 români crede că Pământul este plat, lucru vizibil cu ochiul liber, iar 2 din 10 români consideră că Soarele se învârte în jurul Pământului. Cercetarea arată lacune și la nivelul cunoașterii medicale: în timp ce aproximativ 90% cunosc modul corect de transmitere a virusului HIV (prin sânge și contact sexual), 58% cred că antibioticele distrug viruși.  Încrederea românilor în homeopatie este ridicată, 6 din 10 considerând că această ramură este bazată pe dovezi științifice. Pentru aproape jumătate dintre români, produsele homepatice reprezintă prima sau singura opțiune în tratarea anumitor afecțiuni, precum răceala și gripa, iar 2 din 10 români cred că atunci când terapiile clasice nu dau rezultate în tratarea cancerului, homeopatia poate fi utilă. În același timp, 58% dintre români declară au încredere în vaccinuri.
Știința în școală, deprinsă mai mult la nivel teoretic
Referitor la educația științifică, 4 din 10 români (41%) consideră că școala nu i-a ajutat prea mult în fundamentarea cunoștințelor - 6 din 10 respondenți și-ar dori să aibă un nivel de cunoștințe științifice mai ridicat. Sistemul de învățământ este axat prea mult pe teorie și insuficient pe practică, fapt confirmat și în cazul științelor, care ar beneficia de pe urma introducerii de exerciții practice și experimente științifice în curricula școlară, cred 60% dintre români. De altfel, o treime dintre români au observat că tinerii nu prea sunt atrași să studieze științe în școală și nici nu mai sunt interesați să urmeze facultăți de profil, întrucât meseriile acestea nu sunt bănoase. Peste 90% dintre români consideră că cercetătorii au mai multe șanse în străinătate decât în țară

În acest sens, aproximativ jumătate dintre participanții la studiu sunt de părere că statul ar trebui să ofere burse în domeniile științifice și să crească bugetul Ministerul Educației și Cercetării pentru programe din domeniu. 4 din 10 români cred că ar fi oportun și înființarea de Centre de Educație Științifică pentru publicul larg. 

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 2.477 de respondenți din mediul urban, de peste 18 ani, în perioada 18-22 septembrie 2016.

Un festival care aduce știința mai aproape de români

Această realitate sumbră, confirmată de o serie de cercetări, alături de pasiunea pentru cunoaștere,  stau la baza proiectului Bucharest Science Festival, primul festival din România dedicat popularizării științelor și tehnologiei în rândul publicului larg. Bucharest Science Festival își deschide porțile pentru toți iubitorii de știință, în perioda 27 septembrie - 2 octombrie, în București și alte două orașe ale țării. 

 

 

Tema ediției de anul acesta va fi colonizarea planetei Marte și provocările pe care o astfel de acțiune unică în istorie le va genera, răspunzând la cele mai arzătoare întrebări cu privire la cucerirea planetei.
 „Cunoașterea stă la baza progresului omenirii. Istoria ne-a arătat-o în repetate rânduri: o societate indiferentă, blazată, închisă în sine este o societate muribundă. Vitalitatea provine din dorința de cunoaştere, de depăşire a limitelor. Cercetarea de față confirmă că este nevoie să aducem știința mai aproape de publicul larg și către copii și tineri, cu precădere. Vă așteptăm la Bucharest Science Festival pentru a ne gândi împreună la viitor”, a declarat Alexandru Toma Pătraşcu, Directorul Bucharest Science Festival.
Aflat la cea de-a patra ediție, Bucharest Science Festival reunește cercetători, experți, specialiști din cele mai diverse domenii ale științei, elevi și studenți, părinți, într-un spațiu comun al cărui scop este stimularea curiozității, cunoașterea lumii înconjurătoare și încurajarea tinerilor de a urma o carieră în domenii legate de știință și tehnologie. Printre experții care vor participa la festival se numără reputatul Dr. Robert Zubrin, fondatorul și președintele Mars Society, unul dintre cei mai „înfocați” promoteri ai unei misiuni umane pe Marte, în timpul vieții noastre.
Printre surprizele pregătite de organizatori iubitorilor de știință se numără: expoziții pe teme de fizică, istorie, chimie, arheologie, experimente și demonstrații, vizite în marile laboratoare, seminarii de tip „Cum funcționează”, conferințe și dezbateri la care vor participa renumiți oameni de știință pe teme „fierbinți” de cercetare, proiecții susținute la Librăria Humanitas și vernisaje. Copiii vor dispune de propriul laborator de chimie, unde vor avea ocazia să efectueze experimente, în condiții de siguranță. Pregătirea pentru colonizarea Marte cuprinde și construirea unei baze spațiale sferice de 2 metri diametru. Tururile tematice includ vizite în Parcul Natural Văcărești, la ROMAERO, vizite la Casa Pasivă (o casă cu un bilanț energetic pozitiv) din cadrul Facultății Energetice din București, precum și un tur al caselor verzi. Și Râșnov și Adjud s-au alăturat demersului,  organizând Zilele Științei. 

Carne de mici, carne tocată şi lactate, infectate cu E.Coli, descoperite în restaurante şi abatoare din ţară