29 septembrie 2022

Studiul de caz al INSEAD privind strategia Innovability® a Enel, câștigător în cadrul Premiilor Case 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Studiul de caz „Enel’s Innovability®: Global Open Innovation and Sustainability”, scris de profesorul de strategie în cadrul INSEAD Felipe Monteiro și inginerul și absolventul MBA INSEAD José Miguel García Benavente a câștigat Premiul pentru Etică și responsabilitate socială în cadrul Premiilor și concursurilor Case Center 2021. Studiul se concentrează pe realizările Enel și ale lui  Francesco Starace, CEO al Grupului, în domeniile inovării și sustenabilității, din ultimii cinci ani.

 

„Este o onoare faptul că povestea de succes a Enel de integrare a inovării și sustenabilității în modelul său de afaceri aduce un premiu pentru INSEAD în cadrul a ce considerăm „premiile Oscar” ale studiilor de caz privind comunitatea”, a declarat Ernesto Ciorra, Head of Innovability®, Enel. „Scopul Enel în ceea ce privește Innovability® este de a încuraja inovarea și sustenabilitatea pentru a crea valoare pentru Grupul nostru și pentru toate părțile interesate. Este o poveste adevărată despre cum putem crea valoare comună, care ne permite să conducem tranziția energetică. Dacă vrem să facem sectorul energetic pe deplin sustenabil, trebuie să continuăm să încurajăm inovarea. Sustenabilitatea este obiectivul nostru, iar inovarea este mijlocul prin care-l atingem.”

 

„A fost o oportunitate și un privilegiu incredibil să scriu și acum să predau acest studiu de caz despre Innovability® în cadrul Enel”, a declarat profesorul INSEAD, Felipe Monteiro. „Am avut acces nelimitat la directorii de top ai grupului și am putut documenta în detaliu modul în care Enel a fost pionier în utilizarea inovării deschise drept instrument cheie pentru a conduce tranziția către un sector energetic mai sustenabil. Studiul de caz include citate importante, are multe tabele și diagrame, iar studenților le place să vizioneze videoclipurile cu protagoniștii acestuia. Cred că multe companii din diferite sectoare au multe de învățat din abordarea Innovability® a Enel.”

 

Studiul de caz al INSEAD explorează perioada începând cu numirea lui Francesco Starace în funcția de CEO al Enel în 2014 și urmărește evoluția Grupului în principalele obiective legate de sustenabilitate și inovare, pe care compania le numește ‘innovability®’. Studiul de caz arată modul în care implementarea acestor doi piloni strategici, stimulată de abordarea „inovării deschise”, centrele de inovare ale grupului, utilizarea platformelor de crowdsourcing și investițiile în digitalizare, printre altele, au ajutat Enel să devină unul dintre liderii mondiali integrați în domeniul electricității și energiei regenerabile pe cinci continente.

Premiile și concursurile Case Center au fost organizate de The Case Center din 1991, celebrând excelența mondială în scrierea și predarea studiilor de caz. Case Center este o organizație non-profit, cu peste 500 de membri din mediul academic și corporativ din întreaga lume, dedicată avansării metodei studiilor de caz la nivel mondial, împărtășind cunoștințe, expertiză și experiență pentru a inspira și transforma educația în afaceri pe întregul glob.

 

INSEAD este o universitate privată cu centre în Europa, Asia, Orientul Mijlociu și America de Nord. INSEAD oferă o gamă largă de programe de masterat, MBA, doctorat și educație în managementul afacerilor.