28 septembrie 2021

SUA se tem de războiul civil din Afganistan Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a subliniat că progresul în discuțiile de la Doha este „prea lent”.

RZBOI CIVIL AFGANISTAN
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Statele Unite se tem că acțiunile mișcării radicale talibane  ar putea duce la un război civil în Afganistan. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat acest lucru marți, în cadrul unei conferințe de presă periodice.

„Dacă [talibanii] încearcă să încalce ceea ce au spus, atunci vor deveni un proscris internațional. Nu se vor bucura de sprijinul poporului lor, nu se vor bucura de sprijinul comunității internaționale. Preocuparea noastră, a tuturor, una dintre numeroasele preocupări este că rezultatul va fi un război civil în care poporul afgan nu va putea asigura securitatea pe care o merită „, a spus diplomatul.

„Acțiunile [talibanilor] vor vorbi mai tare decât cuvintele. Ei continuă să participe la [discuțiile de pace de la] Doha. Vom monitoriza acțiunile lor. Au spus că văd beneficiile unei soluționări negociate [pașnice]”, a adăugat Price.

În același timp, șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat a subliniat că progresul discuțiilor de la Doha „se desfășoară prea încet”. „Negocierile nu au realizat ceea ce ne-am dori în cele din urmă să realizăm”, a spus diplomatul.

„Repet, îi vom judeca după acțiunile lor, acțiunile lor de astăzi trimit un semnal diferit, dar vom continua să facem tot posibilul pentru a contribui la intensificarea și organizarea acestor eforturi diplomatice. <…> Doar prin diplomație putem realiza un Afganistan stabil, sigur și pașnic „, a explicat el.

La începutul lunii iulie, talibanii au preluat controlul asupra zonelor din Afganistan de-a lungul granițelor cu cinci țări – Iran, Tajikistan, Turkmenistan, China și Pakistan – pe fondul retragerii trupelor coaliției occidentale. Potrivit noului comandant al forțelor armate afgane, generalul Wali Mohammad Ahmadzai, prioritatea armatei este protejarea principalelor orașe ale țării, a punctelor de trecere a frontierei și a autostrăzilor împotriva talibanilor. Potrivit acestuia, liderii talibani intenționează, mai întâi, să blocheze principalele drumuri pe care circulă aprovizionarea cu bunuri, apoi să lanseze un atac asupra orașelor și regiunilor.

În iulie, Capitala Qatarului, Doha, a găzduit o întâlnire de două zile între o delegație la nivel înalt din Afganistan și reprezentanții talibanilor. Drept urmare, părțile au adoptat o scurtă declarație a intenției lor de a continua discuțiile de pace. Șeful delegației oficiale, Abdullah Abdullah, care conduce și Consiliul Suprem pentru Reconcilierea Națională, a asigurat participanții la reuniune de angajamentul guvernului afgan pentru o soluționare politică a conflictului.

Ciprian Pop