Publicat: 4 Mai, 2015 - 20:27
Share

'În fiecare an, alegem un motto în jurul căruia organizăm Zilele Maghiare din județul Hunedoara. În acest an, a fost firesc să planificăm manifestările sub egida aniversării a 25 de ani de la înființarea UDMR. Anticipând aniversarea din acest an, 2014 a fost anul comunității în județul Hunedoara, pentru că în centrul activității noastre a fost și  va rămâne munca în beneficiul comunității. Aniversarea celor 25 de ani marchează și un nou început, dă startul unui nou sfert de veac pentru UDMR', a afirmat președintele UDMR Hunedoara, deputatul european Iuliu Winkler, duminică, în cadrul deschiderii oficiale a Zilelor Maghiare.

La ceremonia de deschidere, care a avut loc la Casa de Cultură din Hunedoara, au participat ambasadorul Ungariei la București, Zakonyi Botond, Hegedus Csilla, secretar general adjunct al UDMR responsabil cu problemele culturale, o delegație din județul Vas, Ungaria, condusă de vicepreședintele Marton Ferenc, o delegație din orașul Varpalota din Ungaria înfrățit cu municipiul Petroșani, precum și reprezentanți ai județului Covasna.

'Acum șase ani am decis că în fiecare an vom reuni comunitățile maghiare din județ și în cadrul Zilelor Maghiare vom prezenta valorile, tradițiile noastre, patrimoniul cultural nu numai în cadrul comunității noastre, ci și majorității, contribuind astfel la păstrarea dialogului intercultural, care, de altfel, are o tradiție lungă în județul nostru', a mai spus Iuliu Winkler.

Președintele Organizației municipale UDMR Hunedoara, Kofity Zoltan, și consilierul local Takacs Aranka au salutat publicul în calitate de gazde ale evenimentului, Hegedus Csilla a vorbit despre mesajul Congresului UDMR care a avut loc la Cluj și despre reconstrucția Uniunii. La rândul său, ambasadorul Zakonyi Botond a vorbit despre faptul că Ungaria va sprijini în mod consecvent comunitatea maghiară din sudul Transilvaniei.

În cadrul ceremoniei, au fost decernate premiile 'Barcsay Akos', distincție care a fost instituită anul trecut, și este decernată personalităților care au obținut rezultate deosebite în munca lor în beneficiul comunității maghiare din județ. În acest an, Premiul 'Barcsay Akos' a fost acordat protopopului romano-catolic Szasz Janos, inspectorului școlar general adjunct profesor Mate Marta și lui Antal Amalia care activează în cadrul societății civile din Lupeni. 

Evenimentul de deschidere a Zilelor Maghiare a continuat cu un program cultural, după care a urmat un concert rock. Manifestările Zilelor Maghiare din județul Hunedoara, ediția a VI-a, se desfășoară timp de 10 zile în 11 localități din județ, în perioada 1-10 mai.

Hunedoara, 4 mai 2015