Publicat: 11 Martie, 2014 - 19:25


Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

În ce condiţii ar fi de acord Călin Popescu Tăriceanu să se întoarcă în PNL. „Eu mă consider un autoexilat"
Călin Popescu Tăriceanu a explicat, în emisiunea 100 de Minute de la Antena 3, în ce condiţii ar fi de acord să se întoarcă în PNL.
„Eu mă consider un autoexilat din PNL pentru un motiv foarte clar: domnul Antonescu a luat o serie de decizii - hai să spunem - personale pe care le-a impus partidului şi care nu ţin cont decât de interesul lui personal. Şi anume, a considerat că visul de a deveni preşedinte al României poate să fie realizat mai uşor din opoziţie şi, în al doilea rând, nu a ţinut cont de interesele electoratului, care ne-a dat un vot de încredere”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat în ce condiţii s-ar întoarce în PNL, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Cred că în momentul în care PNL își reconsideră opţiunea de a părăsi guvernarea pentru a se întoarce și a recapăta încrederea electoratului care l-a votat, atunci sigur că nu aş avea niciun fel de problemă să ne regăsim împreună”.(Antena 3)

Petrom ieftineşte din nou carburanţii, cu două săptămâni înainte de marea scumpire
Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor din România, va ieftini miercuri la ora zero carburanţii, pentru a treia oară în mai puţin de o săptămână în contextul în care peste două săptămâni carburanţii se vor scumpi masiv din cauza introducerii noii taxe.Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor din România, va ieftini miercuri la ora zero carburanţii, pentru a treia oară în mai puţin de o săptămână în contextul în care peste două săptămâni carburanţii se vor scumpi masiv din cauza introducerii noii taxe.
pera o ieftinire de doi bani pe litru la benzină şi de patru bani pe litru la mototrină,în staţiile de distribuţie a carburanţilor, începând de vineri de la ora 00.00. Chiar dacă reducerea de preţ nu este de anvergură, este a treia în mai puţin de o săptămână: compania a redus sâmbata preţurile cu trei bani pe litru, atât la benzină cât şi la motorină, după ce vineri ieftinise cu patru bani pe litru benzina şi cinci bani pe litru motorina. În total, ieftinirea este aşadar de 9 bani pe litru la benzină şi 12 bani la motorină.
După reducerea de preţ de la miezul nopţii, la staţia din Bucureşti de pe strada Braşov, de exemplu, benzina de 95 va costa 5,86 lei pe litru, iar benzina extra 99 6,31 bani pe litru. Motorina va costa 5,98 lei pe litru.
Companiile petroliere reduc preţurile la carburanţi în funcţie de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, dar şi de condiţiile de piaţă.(RTV)

Proiect. Drumarii trebuie să demonstreze că şi-au plătit subcontractorii şi furnizorii pentru a participa la licitaţi
Drumarii nu vor mai putea încheia contracte cu Compania Naţională de Autostrazi dacă nu dovedesc că și-au plătit subcontractorii și furnizorii de servicii. Reglementarea este inclusă într-un proiect de lege care a fost adoptat astăzi de senatori.Potrivit documentului, în contractele pentru construirea de drumuri, antreprenorul general al lucrării trebuie să treacă și numele subcontractorilor, dar și suma plătită acestora.Mai mult, compania care a câștigat licitația este obligată să-și plătească furnizorii și subcontractorii pe măsură ce încasează banii din contract.
În caz contrar, antreprenorul este penalizat și nu va mai poate participa la licitații organizate de CNADNR. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat și în Camera Deputaților.(DIGI 24)


Avionul căutat al Malaysia Airlines a mai zburat cel puțin o oră după dispariția de pe radarele civile
Avionul căutat al companiei Malaysia Airlines a mai zburat cel puţin o oră după ce dispăruse de pe radarele civile, ultima dată fiind observat pe un radar militar, a confirmat generalul Tan Sri Rodzali David, comandantul Forţelor Aeriene malaysiene, citat de NPR.Ultima dată, radarele militare au detectat avionul în apropierea Insulei Pulau Perak, în partea de nord a Strâmtorii Malacca.Autorităţile anunţaseră inițial că Zborul MH370 dispăruse la circa o oră după ce decolase din Kuala Lumpur spre Beijing. Însă, conform unor surse militare, după pierderea contactelor de către radarele civile, armata malaysiană detectase avionul de pasageri la sute de kilometri de traiectoria declarată.
țiale sunt de 49%-51%. (B1 TV)

Turcan: Programul de OSCAR dâmbovițean al lui Ponta este susținut indirect de PNL
moțiuni de cenzură a PNL este costul pe care Antonescu îl plătește pentru a-și păstra oamenii pe funcții în teritoriu", scrie Raluca Turcan, pe blog."Programul de OSCAR dâmbovițean al lui Victor Ponta este susținut indirect de PNL. Mulțumiri și promisiuni fără acoperire — atât a oferit Victor Ponta azi în Parlament. Faptul ca PNL nu semnează moțiunea de cenzură inițiată de PDL la adresa lui Victor Ponta dezvăluie ipocrizia de care dă dovadă acum Crin Antonescu. Atacă din vorbe PSD, dar bate palma pentru privilegii. Lipsa unei moțiuni de cenzură este costul pe care Antonescu îl plătește pentru a-și păstra oamenii pe funcții în teritoriu.Mulțumirile lui Ponta din Parlament, să meargă direct la PNL pentru că merită. PNL îl lasă nesancționat pe Ponta, cu un program populist, doar pentru a rămâne pe funcții în țară.
Este rușinos acest comportament duplicitar!", scrie Turcan.(RTV)

Avertizare ONU: Foamete și războaie civile
Producția mondială de hrană trebuie să crească cu 60% până la mijlocul secolului pentru a evita o penurie care ar putea duce la tensiuni sociale și razboaie civile, a avertizat Organizatia Natiunilor Unite (ONU).Cererea pentru mâncare va crește rapid în următorii zeci de ani, în timp ce populația globului a depașit 9 miliarde de oameni, iar tot mai mulți bogați și-au îmbunătățit alimentația, consumând tot mai multe calorii, a precizat Hiroyuki Konuma, director general adjunct al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultura (FAO), informează Reuters.Principala provocare va fi cererea în țările în curs de dezvoltare, unde nevoia de hrană a crescut cu o uimitoare rată de 77%, arată sursa citată.Mai mult, regiunea Asia-Pacific va avea peste jumatate de milion de muritori de foame, dacă zona nu va reuși să își îndeplinească scopul de a reduce populația cu 12%, în următorii ani.În ciuda progreselor făcute în lupta împotriva sărăciei, încă există 842 de milioane de oameni care nu au parte de hrană corespunzătoare, potrivit FAO, iar o treime din aceștia trăiesc în regiunea Asia-Pacific.(TVR 1)