Publicat: 24 Octombrie, 2013 - 18:57

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

Informaţii halucinante despre avizul pozitiv dat proiectului Roşia Montană. Documentul avut la bază date puse la dispoziţie de companie
Declaraţii halucinante ale fostului şef al Institutului Naţional de Geologie, care a dat aviz pozitiv pentru proiectul Roşia Montană.Într-un interviu pentru Gândul.info, Ştefan Grigorescu spune că documentul favorabil dat RMGC a avut la bază în special documentaţia pusă la dispoziţie de companie.Asta pentru că echipa de geologi care a fost în vizită la Roşia Montană în decembrie 2011 nu a putut să vadă dacă sunt falii seismice pentru că „atunci era zăpadă, nici nu putea să le vadă nimeni că există sau că nu există". Grigorescu a fost acuzat de Ştefan Marincea, demis şi el între timp de la şefia Institutului, că a falsificat raportul pe baza căruia s-a dat aviz pozitiv la Roşia Montană. (Antena 3)

ANCHETĂ în hipermarketuri privind preţurile alimentelor
Consiliul Concurenţei a început o anchetă la nivelul hipermarketurilor şi supermarketurilor, informează România TV. Se vorbeşte despre un aranjament între lanţurile de magazine, care au forţat producătorii să nu vândă produse la preţuri mai mici.De multe ori vedeţi în supermarketuri anunţuri de genul "Dacă găsiţi mai ieftin în altă parte, vă plătim noi diferenţa!". În realitate, aveţi şanse minime să găsiţi mai ieftin în altă parte. Asta pentru că lanţul de magazine a obligat furnizorul să nu vândă mai ieftin la reţelele concurente."Asta-i o investigaţie amplă pe care o vom finaliza în lunile următoare. Ce suspectăm acolo este că există o presiune a marilor lanţuri ca să le ceară furnizorilor lor să nu vândă produsele lor mai ieftin către competitorii lor în aceste perioade de promoţie. Dacă asta se va confirma, este foarte posibil să aplicăm sancţiuni", a declarat, la România TV, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Prin promoţii de acest fel, marile reţele de supermarketuri atrag mai mulţi clienţi şi îi fidelizează.Dacă suspiciunile Consiliului Concurenţei se confirmă, amenda poate atinge câteva procente din cifra de afaceri, şi anume zeci de milioane de euro.(RTV)

Angela Merkel, către SUA: Spionajul între prieteni este inacceptabil
Cancelarul german Angela Merkel critică SUA după apariţia informaţiilor potrivit cărora telefonul i-ar fi fost ascultat de serviciile secrete americane.Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, al cărei telefon mobil probabil a fost monitorizat de Statele Unite, a declarat că "spionajul între prieteni nu se face", cu ocazia venirii la summitul Consiliului European, relatează AFP.Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a transmis Angelei Merkel că serviciile de informaţii americane nu au interceptat telefonul cancelarului german, după ce Berlinul a cerut clarificări în legătură cu această posibilitate.
Biroul cancelarului german a comunicat miercuri că există informaţii că telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de servicile secrete americane.În acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificări. "Cancelarul i-a transmis preşedintelui Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german.(Realitatea TV)

Actrița Ileana Stana Ionescu, înșelată de falși brokeri cu 25.000 de dolari
Actriţa Ileana Stana Ionescu a fost înşelată de o firmă de brokeraj cu suma de 25.000 de dolari. Soţul actriţei Andrei Ionescu susţine că reprezentanţii firmei de brokeraj i-au spus că ar putea primi un profit de până la 30 la sută.
Iniţial actriţa le dăduse reprezentanţilor firmei de brokeraj 20.000 euro, bani pe care îi avea pentru a-i da ca avans pentru achiziţionarea unui apartament. Aceştia i-au spus actriţei că, dacă vrea să scoată banii mai trebuie să mai depună încă 5.000 euro. După o săptămână, reprezentanţii firmei respective nu au mai fost de găsit iar actriţa nu şi-a mai putut recupera niciun ban.(b1 tv)

PE a votat rectificarea bugetului pe 2013. România va primi despăgubiri pentru seceta din 2012
Parlamentul European a adoptat, joi, o rectificare bugetară pe 2013, eliminând astfel riscul ca CE să nu poată efectua o serie de plăţi până la sfârşitul anului, inclusiv despăgubirile stabilite pentru România, după seceta şi incendiile de pădure din 2012.Europarlamentarii au aprobat, la reuniunea plenară de la Strasbourg, o rectificare bugetară, prin care se suplimentează cu 2,7 miliarde de euro fondurile Uniunii Europene pentru 2013.Suplimentarea bugetară a fost necesară ca urmare a faptului că sumele la buget provenite din taxele vamale aplicate la frontierele externe ale UE au fost mai mici decât estimările Eurostat. În urma rectificării bugetare, contribuţia statelor membre la bugetul UE va creşte anul acesta.Textul rezoluţiei adoptat constată că suplimentarea bugetară "va conduce, mecanic, la o creştere a contribuţiilor bazate pe venitul naţional brut din partea statelor membre, cu suma de 3.110 milioane de euro, respectiv o creştere netă a contribuţiilor naţionale (inclusiv TVA) de 2.736 de milioane de euro".Rectificarea bugetară a primit, luni, un vot favorabil în cadrul Comisiei de Buget, după ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat, în aceeaşi zi, că Executivul european nu va mai putea efectua plăţi începând cu mijlocul lunii noiembrie, dacă nu se aprobă o o creştere a bugetului pe anul în curs.(TVR)