Publicat: 20 Mai, 2012 - 19:00
Share

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

Traian Băsescu: Aştept şi eu un nepoţel
Preşedintele Traian Băsescu a spus sămbătă seara, la o întâlnire cu românii de la Chicago, unde s-a pozat cu doi bebeluşi, că tânjeşte şi el după "nepoţei".
   
După ce a vizitat Catedrala Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de la Chicago, preşedintele a fost abordat de cei aproximativ 50 de români localnici care au fost prezenţi, aceştia punându-i diverse întrebări şi cerându-i să facă fotografii cu ei.
   
În braţele preşedintelui au ajuns pentru fotografii şi doi bebeluşi . Aceştia şi-au făcut simţită prezenţa în timpul serviciului religios ţinut în catedrală, iar şeful statului  a întrebat la sfârşitul slujbei de ei.
   
În timp ce se fotografia cu o fetiţă, căreia i-a aranjat grijuliu boneţica, o doamnă l-a întrebat pe preşedinte dacă nu îşi aduce aminte de perioada când erau mici cele două fiice ale sale, Ioana şi Elena.

"Am avut, doamnă, fete, dar aştept şi eu un nepoţel. Când îi văd pe ăştia mici, tânjesc mai mult după nepoţei, decât îmi aduc aminte de fete", a spus preşedintele. (Antena3)

 

CUTREMUR cu magnitudinea 6, în Italia. Şase persoane au murit
Un cutremur cu magnitudinea 6 pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţă în Italia. Mai multe clădiri s-au prăbuşit. Patru persoane au murit. Seismul s-a produs în jurul orei locale 4.00 şi s-a resimţit inclusiv în nordul Italiei.
Un cutremur puternic cu magnitudine de 6 pe scara Richter s-a produs la ora locală 4.04 în regiunea Emilia Romagna. Iniţial, autorităţile italiene anunţaseră că magnitudinea seismului a fost de 5,9. Potrivit Serviciului geologic din Statele Unite, cutremurul iniţial s-a produs la o adâncime de 5,1 kilometri, după ce la început se vorbea de 10 kilometri.

Cel puţin şase persoane au murit. Patru dintre acestea sunt muncitori: doi lucrau la o fabrica de ceramică la Sant Agostino di Ferrara, care s-a prăbuşit, un altul la o fabrică de polistiren din Bondeno, iar al patrulea muncea la o turnătorie din Dosso. Celelalte două victime sunt femei: una de peste 100 de ani din Sant'Agostino şi o nemţoaică de 37 de ani aflată la muncă la Bologna. În jur de 200 de persoane au fost rănite. Bilanţul este provizoriu. (RTV)

 

Hollande, rezervat privind numirea lui Wolfgang Schäuble la conducerea Eurogrup
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi-a exprimat rezervele în legătură cu numirea ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, la conducerea Eurogrup. Potrivit revistei germane Der Spiegel, Hollande are mari rezerve în legătură cu posibila numire a lui Schauble la conducerea grupului miniştrilor Finanţelor din zona euro.
 
Hollande consideră că această eventuală numire este dificil de acceptat, însă, ar fi de acord cu o astfel de decizie dacă Schauble ar demisiona din funcţia de ministru german de Finanţe. (The Money Channel)

 

Di Matteo,"extrem de fericit", Heinckes a dat vina pe ghinion
Cei doi tehnicieni ai finalei de sâmbătă seară, Roberto Di Matteo şi Jupp Heinckes, au fost în stări diametral opuse după rezultatul înregistrat pe teren.

Dacă italianul a fost extrem de fericit, germanul a dat vina pe ghinion pentru înfrângerea echipei sale. "Sunt extrem de fericit pentru jucători, au muncit mult pentru acest succes. Când Bayern a înscris nu mai era mult de jucat, dar cu multă pasiune şi dăruire jucătorii mei au reuşit să egaleze. Acest lucru ne-a dat moral. Nu a fost uşor să pregătesc acest meci din cauza absenţelor, nu a fost o situaţie ideală pentru o finală de Liga Campionilor. Jucătorii au arătat o determinare extraordinară. Didier Drogba a ajutat acest club timp de opt ani într-o manieră fantastică. Ashley Cole a fost imens, la fel Frank Lampard şi Petr Cech. Dar acest succes nu a putut fi obţinut decât printr-o unitate de grup", a spus Di Matteo. (TVR)

 

Harta scutului antiracheta: Cu ce tehnologii NATO vin Anglia, Turcia si Polonia alaturi de Romania
Puterea aviatica a Angliei, pozitiile strategice ale Romaniei si Poloniei, radarele Turciei si flota din Marea Mediterana vor forma Scutul Antiracheta NATO.
Ziarul spaniol La Vanguardia a publicat astazi harta scutului antiracheta gandit de NATO, la care Romania va participa cu baza de la Deveselu.

Primul punct de pe harta scutului NATO anti-racheta este Regatul Unit, cu fortele aeriene Fylingdales. In Marea Britanie va fi amplasat si un radar de atentionare in caz de racheta.

Polonia reprezinta al doilea punct de pe harta realizata de spaniolii de la Vanguardia. Baza militara poloneza va fi dotata cu rachete interceptoare SM-SM-tip IB si IIA 3Block. Baza va fi operationala din 2018.

Romania intra in acordul pentru scutul anti-racheta cu rachetele interceptoare. Baza de la Deveselu va fi gata in 2015 cu rachete SM-SM-tip IB 3Block. (ProTV)

 
Băsescu: Reorganizarea administrativă şi legea sănătăţii, două mari restanţe ale mandatului meu
 Reorganizarea administrativă și legea sănătății reprezintă două „mari restanțe” a mandatului președintelui Traian Băsescu, alături de revizuirea Constituției. Declarația a făcut-o chiar șeful statului, la întâlnirea cu membrii cumunității românești de la Chicago.

„Mai am două mari restanţe, dincolo de Constituţie care trebuie revizuită şi ea. Legea sănătăţii şi legea de reorganizare administrativă a ţării. Sper ca după alegeri să găsesc o majoritate care să le promoveze, poate legea sănătăţii chiar înainte de alegerile din noiembrie (...) Deci astea două legi le mai vreau şi pot să spun că am lăsat ceva în urma mea", a spus președintele.

Șeful statului a precizat că a înţeles din mandatele sale de preşedinte că „statul român nu va fi performant dacă nu realizăm că nu poate funcţiona cu legi capitaliste aşezate peste instituţii comuniste".

„Asta am înţeles eu şi este cel mai bun lucru pe care îl las gratis preşedintelui care va veni după mine", a spus șeful statului. Traian Băsescu a ținut să precizeze însă că statul român nu poate fi „performant” cu aceeaşi organizare administrativă de dinainte de 1989. (B1TV)

 

Cele mai bizare creaturi eşuate pe ţărmul mării. Galeria monştrilor neobişnuiţi
Câteva creaturi bizare găsite de oameni pe malul mării i-au pus pe gânduri pe oamenii de ştiinţă. În multe cazuri, monştrii s-au dovedit a fi animale binecunoscute, descompuse în apă.
1. Monstrul din Montauk este deja foarte cunoscut. A fost găsit pe o plajă din Momtauk, New York. Experţii nu au reuşit să stabilească cu exactitate ce este aşa-numitul monstru. Au presupus însă că ar putea fi un raton sau chiar o broască ţestoasă.

2. Creatura din Panama a fost descoperită, fireşte, în Panama. Arată foarte ciudat, dar la autopsie, medicii au stabilit că este vorba despre un leneş, un mamifer care trăieşte în pădurile tropicale de pe continent.

3. "Bestia din Ontario" a fost găsită de două doamne şi de câinele lor, în timpul unei plimbări în orăşelul Kitchenuhmaykoosib. Nu a fost stabilită cu exactitate identitatea bestiei cu pricina, dar cei mai mulţi martori au presupus că este vorba despre un raton.

4. "Dinozaurul" din Noua Zeelandă a fost găsit de un vas japonez de pescari. Oamenii de ştiinţă japonezi au examinat fotografiile şi au subliniat, în ciuda altor opinii, că nu ar fi vorba despre resturile unei balene. Din păcate, o autopsie a monstrului nu a fost posibilă, deoarece pescarii l-au aruncat în apă.

5. Rămăşiţele unei alte creaturi cu aspect ciudat, cu o lungime de aproximativ 10 metri, au fost găsite în Aberdeen, Scoţia. În vreme ce mulţi s-au grăbit să vadă un monstru de teapa lui Nessie, alţii au apreciat că ar putea fi vorba pur şi simplu de o specie de balenă.  (RealitateaTV)