29 Noi 2015 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară:

Schimbările climatice. Viitorul planetei la COP21 Paris
De 20 de ani, ONU ţine anual o conferinţă asupra schimbărilor climatice, iar până acum nu s-a reuşit ajungerea la un acord universal cu valoare juridică pentru încetinirea încălzirii globale. Perioada ultimilor cinci ani a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, cu numeroase fenomene meteo extreme influenţate de schimbările climatice. Din 29 noiembrie 2015, la Paris, lideri şi înalte oficialităţi au 12 zile pentru a ajunge la un acord global pentru a salva planeta.
"Anul 2015 ar putea fi cel mai cald înregistrat vreodată, iar temperatura medie a solului ar putea depăşi pragul simbolic de 1 grad Celsius de încălzire după era preindustrială (1880-1899)", se arată într-un raport publicat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), cu o săptămâna înainte de Conferinţa internaţională asupra climei de la Paris (COP21).

"Concentraţiile de gaz cu efect de seră din atmosferă au atins noi vârfuri: în primăvara boreală 2015, pentru prima dată emisiile CO2 din atmosferă au depăşit pragul de 400 de particule pe milion (ppm) media mondială. Anul 2015 va fi probabil cel mai călduros înregistrat vreodată, temperatura de la suprafaţa mării atingând praguri fără precedent de la existenţa măsurătorilor. Pragul de 1 grad Celsius va fi fără îndoială atins" - potrivit secretarului general al OMM, Michel Jarraud.(TVR)

Un sofer maghiar s-a filmat in timp ce vira camionul spre un grup de imigranti, pe marginea drumului
Soferii de TIR-uri sunt exasperati de asalturile imigrantilor de la Calais care tot incearca sa urce in camioanele lor pentru a ajunge in Marea Britanie, prin tunelul de sub Canalul Manecii.
Un sofer maghiar s-a filmat cand vira camionul, amenintator, spre un grup de imigranti de pe marginea drumului.
Acestia ii raspund cu injuraturi si semne obscene, iar unii arunca in autovehicul cu resturi luate de pe jos.
Pe de alta parte, Macedonia a inceput sa construiasca, la randul sau, o bariera metalica la frontiera cu Grecia.
Furiosi ca sunt intarziati in drumul lor spre Occident, refugiatii, stransi la frontiera greaca, au aruncat cu pietre in politistii macedoneni. Iar cativa dintre ei au fost raniti.(ProTV)

Politiştii au rămas înlemniţi. Ce a găsit un bărbat pe un teren agricol din Vâlcea
Poliţiştii din Vâlcea au deschis o anchetă după ce, pe un teren agricol din apropierea municipiului Râmnicu Vâlcea, au fost găsite oseminte umane, acestea fiind duse la morgă pentru ca legiştii să stabilească data aproximativă a decesului acelei persoane, dar şi cauzele morţii. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Vâlcea, o persoană a sunat, sâmbătă seară, la 112 şi a anunţat că pe un teren agricol de la marginea municipiului Râmnicu Vâlcea a descoperit oseminte care par a fi dintr-un schelet uman, scrie Mediafax Ajunşi la locul indicat, poliţiştii de la Serviciul Investigaţii Criminale au constatat că sesizarea se confirmă. Osemintele au fost ridicate şi transportate la morgă, iar poliţiştii aşteaptă acum rezultatele analizelor făcute de medicii legişti, care ar trebui să stabilească, în urma necropsiei, cauza morţii, dar şi data aproximativă a decesului.(RealitateaTV)

Topul celor mai lungi monarhii britanice
Ideea realizării unui top al celor mai lungi monarhii britanice a venit în urma unui chestionar dintr-un local în care oamenii au fost rugați să numească șase monarhii britanice care au dominat mai mult de 50 de ani, informează The Independent.
Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii conduce topul, sitându-se pe locul 1, cu 63 de ani de domnie.
Pe locul doi se află, Regina Victoria a Regatului Unit, la egalitate cu Regina Elisabeta a-II-a. George al Marii Britanii ocupă poziția a treia cu 59 de ani de domnie.Locul patru este ocupat de Regele James VI al Scoției ( și I al Angliei) cu 57 de ani.Henry al-III-lea al Angliei a domnit timp de 56 de ani, în timp ce Eduard al-III-lea al Angliei a condus cu șase ani mai puțin.William I al Scoției a fost în fruntea statului său timp de 48 de ani, la egalitate cu Charles Brooke.
Llywelyn II de Gwynedd a condus între 44 și 46 de ani, top 10 fiind închis de Elisabeta I a Angliei și Irlandei cu o domnie de 44 de ani.(B1TV)

Cod portocaliu de inundații în șase județe din sudul țării
Hidrologii au pus sub avertizare de cod portocaliu de inundaţii râuri din judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov, până la ora 16.00, duminică, interval în care vor fi şi sub cod galben râuri din 14 judeţe, anunță Mediafax.Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), este cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Călmăţui (judeţele: Olt şi Teleorman), Vedea superioară (judeţele: Olt şi Argeş), Teleorman superior şi mijlociu şi afluenţii mici ai râului Vedea de pe sectorul inferior (judeţele: Argeş şi Teleorman), Neajlov superior şi mijlociu (judeţele: Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu) şi Sabar (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu).
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile din judeţele: Olt, Argeş şi Teleorman. Totodată, a fost instituit cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Desnăţui, Jiu – curs mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj, Dolj şi Mehedinţi), Olteţ şi unii afluenţi ai Oltului inferior (judeţele: Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj şi Argeş), Vedea – curs inferior (judeţul Teleorman), Argeş (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa), Buzău superior şi mijlociu (judeţele Covasna şi Buzău).(Antena3)

Fiul fostului ministru Ovidiu Silaghi, implicat într-un grav accident
Fiul fostului ministru, Ovidiu Silaghi, în prezent deputat ALDE, a provocat un grav accident de circulație. 
Sever Silaghi, iubita acestuia, Larisa Călin, și doi prieteni au fost la un pas de o tragedie. Cei patru au fost răniți în urma accidentului și doar norocul i-a ajutat să scape cu viață. Și faptul că se aflau într-una din cele mai sigure mașini din lume, scrie voceatransilvaniei.ro. 
Potrivit unor surse, cei patru se întorceau vineri seara din comuna Viile Satu Mare, acolo unde familia Silaghi construiește o pensiune. Aflat la volanul unui BMW-ul X6, al soției lui Ovidiu Silaghi, tânărul a pierdut controlul volanului din cauza vitezei excesive și s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.Fiul fostului ministru a declarat polițiștilor că s-a panicat atunci când un iepure i-a apărut în fața mașinii.
Conform unor surse din cadrul Spitalului Județean Satu Mare, Sever Silaghi ar eurmărul dislocat, iar iubita tânărului are un picior în gips. Ceilalți doi pasageri au mai multe politraumatisme.
Mașina de lux condusă de Sever Silaghi s-a făcut praf în urma accidentului. Fiul fostului ministru a obținut permisul de conducere în această săptămână.(România TV)

 

 

Format: 

Rubrici: 

Topic: