Share

Principalele subiecte ale zilei, reflectate in editiile emisiunilor de stiri din aceasta seara: 
Două cutremure de intensitate mare au avut loc în apropiere de Noua Zeelandă

Un cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade, urmat de o replică de 6,1 au avut loc duminică seară în Oceanul Pacific, în apropierea Insulelor Fiji, la nord de Noua Zeelandă, anunţă Institutul american de geofizică (USGS), citat de Mediafax.
Cutremurul de 6,6 grade a avut loc la ora locală 21.15 (12.15, ora României), la 618 kilometri sub pământ.
Al doilea seism, de 6,1 grade, a avut loc peste 10 minute în aceeaşi zonă, la 851 de kilometri sud de Fiji şi la 538 de kilometri nord-vest de Insula Raoul (Noua Zeelandă).
Centrul de alerte din Pacific nu a emis nicio avertizare de tsunami în urma celor două cutremure. (Antena3)

COD ROŞU DE INUNDAŢII în Mehedinţi. Zeci de alte râuri sunt sub atenţionare cod portocaliu şi galben
Institutul Naţional de Hidrologie a emis un cod roşu de inundaţii pe râul Motru, în condiţiile în care cantităţile de precipitaţii care au căzut în ultimele 12 ore a depăşit valorile normale pentru o lună de zile.
COD ROŞU: În intervalul 04.05.2014 ora 11:00 - 04.05.2014 ora 18:00 pe Motru – sector amonte de staţia hidrometrică Faţa Motrului şi pe afluenţii săi (Motru Sec, Motruşor, Brebina) - judeţul Mehedinţi.În intervalul 04.05.2014 ora 14:00 - 04.05.2014 ora 18:00 pe râurile din b.h. Drincea - judeþul Mehedinţi. (RTV)

Sărbătoare în prima duminică a lunii mai. Este Ziua Mamei
Până în anul 2009, în România, mamele erau sărbătorite pe 8 Martie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. Din 2010, Ziua Mamei a fost legiferată şi organizată în prima duminică a lunii mai.Ziua mamei îşi are originile în festivalurile dedicate mamei zeilor, Rhea, în Grecia Antică. Romanii organizau şi ei, în fiecare primăvară, timp de trei zile, festivalul Hilaria, dedicat mamei Cybele, zeiţa naturii şi a fertilităţii.În perioada anilor 1600, în Marea Britanie, se celebra ”Sâmbăta mamelor", în săptămana a patra a postului Paştelui. În acea perioadă, în care oamenii săraci lucrau în casele celor bogaţi, singura lor bucurie era că mamele îşi puteau petrece ziua alături de familie.Odată cu apariţia creştinismului, "Mama Biserică" a înlocuit treptat "Mama Zeiţă", iar majoritatea ceremoniilor ce o cinsteau pe Cybele au devenit ceremonii pentru cinstirea Mariei, mama lui Iisus Hristos. (TVR)

Joan Laporta, fostul presedinte al Barcelonei, cucerit de frumusetile Romaniei. Reactia sa cand a vizitat manastire a Voronet

Fostul presedinte al clubului de fotbal Barcelona, jovialul Joan Laporta, s-a indragostit de Romania dupa ce a vizitat manastirea Voronet si a gustat din micii si carnaciorii de la noi.
Laporta are si un ghid foarte bun in calatoria pe care o face in tara noastra: pe primarul orasului spaniol Girona, care este insurat cu o romanca si ne vorbeste deja limba.
"- Joan, ce vedem noi acum?
- Albastru de Voronet."
Sunt practic primele cuvinte in limba romana pe care le-a invatat Joan Laporta. Cunoscutul om de fotbal si-a umplut memoria telefonului mobil cu poze de la manastirea Voronet. Fostul presedinte al clubului Barcelona a fost uimit de picturile de pe zidurile manastirii: "Imi plac mult, foarte frumoase picturile, colorate, foarte reprezentative."
Intr-o engleza soptita, un domn a incercat sa-i spuna mai multe despre ctitorul manastirii Voronet: "Este Stefan, marele domnitor din Moldova. A tinut 42 de lupte."(ProTV)

Premierul ucrainean: Violențele de la Odessa fac parte dintr-un ”plan al Rusiei de distrugere a Ucrainei”
Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, consideră că violențele de la Odessa fac parte dintr-un "plan al Rusiei de distrugere a Ucrainei", relatează AFP."Ceea ce se întâmplă la Odessa face parte dintr-un plan al Federaţiei Ruse de a distruge Ucraina şi statul ucrainean", a declarat Iațeniuk la Odessa."Rusia a trimis oameni pentru a crea haos, dar ţara trebuie să fie unită şi să accepte reconcilierea, pentru a nu le oferi teroriştilor susţinuţi de Moscova posibilitatea de a diviza poporul", a continuat premierul proeuropean."Scopul Rusiei este de a repeta la Odesa ce se întâmplă în estul Ucrainei", a subliniat el.(B1TV)

4 Mai 2014 - 18:43

Alegerea editorilor: 

Format: 

Rubrici: