4 Oct 2015 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Efectele scandalului în care este implicat grupul Volkswagen pe piaţa auto de la noi
Cumpărătorii se mai gândesc dacă să-şi achiziţioneze o maşină germană, fie că e vorba despre una nouă sau la mâna a doua. Cei care vând sunt însă optimişti. Mihai a venit de dimineaţă la cel mai mare târg auto din capitală pentru că vrea să îşi vândă maşina. Este un Volkswagen cu o motorizare care nu apare pe lista celor cu probleme de poluare. Scandalul care afectează compania germană pare să nu influenţeze piaţa second hand. Cătălin dorea să îşi ia o maşină VW, dar între timp şi-a schimbat părerea. Dacă în România vânzările VW ar putea să fie în scădere, în America, ţara de unde a pornit scandalul, lucrurile arată altfel. Vânzările grupului Volkswagen au crescut în septembrie cu 6,3%, mai puţin decât rivalele, dar mai mult decât se aşteptau analiştii.(TVR)

Angela Merkel, despre criza din Siria: "Eforturile militare nu vor pune capat razboiului. Este nevoie de un proces politic"
Fortele aeriene ruse folosesc in Siria rachete ghidate prin laser de tip KH-29L, a anuntat duminica agentia rusa RIA Novosti, citand declaratii facute de colonelul Igor Klimov, purtator de cuvant al fortelor aeriene ruse.
Fortele aeriene ruse folosesc in Siria rachete ghidate prin laser de tip KH – 29L
Rachetele de inalta precizie sunt folosite de catre avioanele Su-34 si Su-24, a spus Klimov.
"Rachetele J-29 sunt echipate cu focoase ghidate prin laser. Atunci cand are loc o lansare, pilotul ilumineaza obiectivul cu laserul, in timp ce avionul isi poate continua manevrele", a spus Klimov, citat de EFE. Rachetele J-29 (AS-14 Kedge, potrivit clasificarii NATO) au o deviere maxima de la obiectivul vizat de circa doi metri.
"Focosul rachetei cantareste 500 de kilograme. Este capabil sa loveasca obiective cu maxima precizie", a explicat el. (ProTV)

Bashar Al-Assad, despre intervenţia Rusiei în Siria: "În caz contrar, regiunea va fi distrusă!"
Președintele sirian, Bashar Al-Assad, a avertizat duminică în legătură cu distrugerea regiunii Orientului Mijlociu în caz de eșec al coaliției Rusiei și a aliaților săi împotriva ''grupurilor teroriste'' în țara sa, relatează AFP.  Într-un interviu la televiziunea iraniană Khabar, care l-a întrebat despre șansele de succes ale coaliției între Rusia, regimul sirian, Iran și Irak împotriva ''terorismului'', Bashar Al-Assad a răspuns: ''Ea trebuie să reușească, în caz contrar întreaga regiune va fi distrusă și nu doar una sau două țări''.
''Prețul ce trebuie plătit va fi desigur mare'', a spus el, potrivit unui text difuzat de președinția siriană pe Twitter. Bashar Al-Assad și-a exprimat convingerea că ''această coaliție va obține rezultate adevărate''.
''Șansele de succes ale acestei coaliții sunt mari'', a adăugat președintele sirian, ale cărui trupe sunt în război împotriva rebelilor de patru ani și jumătate. El a făcut apel la țările occidentale să se alăture acestei coaliții.(Realitatea TV)

Angela Merkel a zburat cu un avion militar în India: Aeronava guvernamentală a suferit o defecțiune tehnică la scurt timp după decolare
Angela Merkel a fost nevoită să zboare duminică în India la bordul unui avion militar de transport. Aeronava guvernamentală, cu care era planificată inițial călătoria, a suferit o defecțiune tehnică la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Berlin. 
Cancelarul German este însoțită în timpul zborului de o delegație formată din miniștri, oameni de afaceri și jurnaliști. Avionul este un Airbus A340 modificat care poartă numele lui Konrad Adenauer, primul cancelar al Germaniei după încheierea celui de-al doilea Război Mondial. 
Un jurnalist al agenției de presă DPA, care călătorea cu Merkel, a transmis că nu este clar ce fel de defecțiune a suferit avionul guvernamental. 
Totodată, agenția declară că avionului militar îi lipsesc multe dintre facilitățile pe care aeronava guvernamentală le avea, printre care o sală separată de ședințe pentru cancelar. 
În timp ce Merkel și consilierii săi s-au pus în partea din față a avionului, restul delegației a fost așezată în spate. 
Aeronava o să ajungă la timp la New Delhi, unde va începe o vizită de trei zile în India. Sosirea Cancelarului German are scop intensificarea relațiilor comerciale și economice bilaterale dintre cele două state, care momentan stagnează.(B1TV)

 

Un om de ştiinţă şi-a injectat bacteria "vieţii veşnice"
Cercetătorii ruşi au descoperit recent o bacterie care a supravieţuit 3,5 milioane de ani în permafrostul din Siberia şi care ar putea fi cheia longevităţii oamenilor.
 După ce au secvenţiat ADN-ul acestei bacterii imune, ei au testat-o pe şoareci, celule sangvine umane şi musculiţe de oţet şi cereale, unde au obţinut rezultate pozitive.(Antena3)

Astra Film Sibiu 2015: 7 zile de evenimente cinematografice, teatru, concerte și dezbateri
În premieră, Astra Film Festival se deschide luni, 5 octombrie 2015 (ora 18:00, Sala Thalia) nu cu un film, ci cu spectacolul de teatru documentar Double Bind de Kincses Réka şi Alina Nelega al Teatrului Național din Târgu Mureș.Double Bind este un spectacol cu 11 actori români și maghiari despre minoritate și majoritate în Târgu Mureș. Teatrul realizat cu tehnicile specifice filmului documentar este un teatru în care butaforia și ficțiunea lipsesc cu desăvârșire făcând loc realității care performează cu forța unui bisturiu în mentalul tuturor celor prezenți.

De-a lungul celor 22 de ani de existență, Astra Film Sibiu a devenit un festival mondial de referință unde anual, timp de 7 zile, doar prin vizionarea filmelor din selecție publicul se poate conecta la realități din toată lumea. Programul festivalului din acest an gravitează în jurul preocupării constante a documentariștilor și nu numai: realitatea și modalitățile de a o transpune în filmul documentar, dar și în cel de ficțiune, teatru și desen. În acest sens, prin intermediul filmelor din competiție și din programele tematice, masterclass-urilor și sesiunilor de discuție, se deschid 350 de ferestre către lume și oameni pentru a explora realitatea care ne înconjoară.(Romania TV)

 

 

Format: 

Rubrici: 

Topic: