Publicat: 6 Mai, 2012 - 19:00
Share

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:  

Olli Rehn: UE va dovedi flexibilitate în aplicarea regulilor referitoare la disciplina bugetară
Uniunea Europeană va dovedi flexibilitate în aplicarea regulilor referitoare la disciplina bugetară, în condiţiile în care statele membre au dificultăţi să susţină creşterea economică în paralel cu reducerea datoriilor, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.
   
Cu economii europene care alunecă în recesiune, pornind din Spania şi până în Olanda, alegerile din Franţa şi Grecia ar putea scoate în evidenţă temerile că măsurile de austeritate menite să calmeze criza datoriilor ar putea da greş, transmite Bloomberg.
   
Socialistul Francois Hollande, favorit în alegerile prezidenţiale din Franţa, a cerut o atenţie mai mare pentru măsurile de susţinere a creşterii economice, în timp ce sondajele din Grecia arată că mulţi alegători preferă formaţiunile politice care promit sfârşitul austerităţii.
   
"Pactul bugetar permite o marjă considerabilă de analiză economică şi juridică", a afirmat Rehn la un eveniment organizat de Institutul pentru Studii Europene din Bruxelles.
   
El a arătat că pactul permite diferenţieri între statele membre, în funcţie de spaţiul fiscal şi condiţiile macroeconomice.
   
Spania, cu un nivel record al şomajului, şi Olanda se numără printre ţările UE care au dificultăţi în respectarea angajamentelor referitoare la deficitul bugetar, în conformitate cu pactul fiscal, din cauza revenirii în recesiune.
   
La nivelul zonei euro, industria prelucrătoare a înregistrat în aprilie cea mai mare contracţie din aproape trei ani, iar şomajul se află la un nivel maxim de la înfiinţarea monedei unice. (Antena3)
   

Corina Dumitrescu, PRIMUL INTERVIU: O văd în continuare pe Ecaterina Andronescu la Educaţie
Ministerul desemnat al Educaţiei al Cabinetului Ponta a acordat în exclusivitate pentru România TV, duminică, primul interviu după desemnare şi după acuzaţiile care i-au fost aduse. Corina Dumitrescu a spus că propunerea de a face parte din noul guvern a venit direct din parte lui Victor Ponta, în timp ce dânsa se afla în străinătate.
"Am primit un telefon să mă întorc din străinătate unde mă aflam cu doamna preşedinte de onoare a Universităţii "Robert Schuman" din Strasbourg unde discutam despre un parteneriat între universitatea noastră, universitatea dumneai şi 4 universităţi din China. La întoarcerea în ţara am avut prima şi ultima discuţie cu domnul premier desemnat Victor Ponta. Prima mea reacţie a fost de refuz. I-am spus premierului desemnat că atâta vreme cât partidul are oameni experimentaţi în domeniul educaţiei dând exemplu pe doamna Ecaterina Andronescu, nu are rost. A fost propunerea directă a domnului Ponta", a declarat Corina Dumitrescu la România TV. (RomaniaTV)


Noi negocieri, noi calcule
8% pentru bugetari şi restituirea sumelor reţinute din pensii sunt măsuri care ar putea creşte consumul în următoarea perioadă.
Economiştii nu sunt prea optimişti şi menţionează riscurile creşterii deficitului bugetar, chiar dacă acest lucru se întâmplă sub ochiul vigilent al FMI. (TVR)


Duminica alegerilor in Franta, Serbia, Grecia. Sarkozy, primit de sute de simpatizanti la vot
Astazi e zi de alegeri in trei tari importante de pe continent. Franta isi alege presedintele, Grecia isi alege parlamentul, iar Serbia isi alege viitorul in Europa.Grecia Sarkozy si Hollande isi fac ultimele calcule inainte de alegerile de duminica. Diferenta dintre cei doi s-ar fi redus la doar 4% dupa ce 10 procente ii desparteau la finalul primului tur. Sunt insa foarte multi francezi ce nu s-au decis si care pot inclina balanta in favoarea oricaruia dintre candidati. (ProTV)


Finala Europa League: Cum se poate schimba în bine sau în rău imaginea turismului românesc
Turiştii care vin la Bucureşti pentru finala Europa League ar trebui întâmpinaţi cu cele mai bune servicii, pentru că de acestea depinde dacă turismul din Bucureşti va cunoaşte o îmbunătăţire considerabilă în viitor sau va avea de suferit, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.
"Finala Europa League de pe 9 mai este o şansă imensă pentru turismul românesc, dacă vom şti să le oferim celor 40.000 de turişti un oraş curat, cu servicii de calitate, fără câini vagabonzi şi fără hoţi de buzunare. Toţi turiştii străini de săptămâna viitoare vor deveni fie nişte ambasadori onorifici ai promovării turismului românesc, fie cei mai virulenţi critici. Opinia lor nu va putea fi schimbată ulterior nici cu milioane de euro daţi pe promovarea internaţională a României", se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.

Potrivit sursei citate, un eveniment de calibrul finalei Europa League este o şansă ca turiştii străini să vadă locurile frumoase şi spectaculoase ale Bucureştiului, precum Palatul Parlamentului sau Centrul Istoric, iar turoperatorii să îi ispitească cu excursii pe Valea Prahovei sau pe urmele lui Dracula. (The Money Channel)


Oprescu, despre finala Europa League: Suporterii vor fi conduţi pe trasee diferite. Nu am emoţii, sper să fie un spectacol fotbalistic
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat duminică comandamentul privind organizarea finalei Europa League, care se va desfăşura, pe  9 mai, la Bucureşti.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei, ai SMURD, ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, ai Poliţiei Rutiere şi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar discuţiile au vizat, în principal, măsurile de securitate care vor fi luate pe parcursul desfăşurării finalei Europa League.

Oprescu a declarat că suporterii care vor veni în România pentru Finala UEFA Europa League vor fi conduşi de la aeroport pe trasee diferite şi că autorităţile au luat toate măsurile, astfel încât nu are emoţii şi îşi doreşte un spectacol fotbalistic.

„Suntem gata, suntem în poziţie de start (...) nu am nicio emoţie, sunt oameni serioşi care îşi fac de o viaţă meseria, mai ales în cadrul unor evenimente internaţionale de genul acesta. Eu sper din tot sufletul să existe spectacol fotbalistic, să existe distracţie şi să se simtă bine toţi cei care vin, inclusiv bucureştenii", a precizat Sorin Oprescu. (B1TV)