10 Sep 2015 - 18:40

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Noua lege a salarizării. Cât vor câştiga medicii
Medicii primari specializați în anatomie patologică și medicină legală vor avea cele mai mari salarii de bază prevăzute de proiectul noii legi a salarizării bugetarilor, acestea fiind cuprinse între 11.400 de lei și 14.195 de lei, în funcție de gradație.Salariul de bază al unui manager de spital ajunge la 9.905 lei la spitalele cu peste 400 de paturi sau la serviciile de ambulanță și la 9.364 lei la spitalele mai mici. Directorul medical (gradul II) va avea un salariu de bază de 9.631 de lei în spitalele mari și de maximum 8.852 de lei la serviciile de ambulanță, scrie profit.ro. Funcția de asistent-șef la serviciile de ambulanță aduce un salariu de bază de 6.498 de lei, pentru gradul II, mai mare decât al unui medic specialist cu cea mai mare gradație din unitățile clinice sau din compartimentele de primire urgențe.Cele mai mari salarii sunt prevăzute pentru personalul specializat în anatomie patologică și medicină legală. Un medic primar va câștiga, în funcție de gradație, între 11.400 de lei și 14.195 de lei, un medic specialist – între 7.272 de lei și 9.054 lei, un medic rezident – între 5.636 și de lei și 8.092 lei, iar un medic stagiar – între 3.217 și 4.005 lei. În același sector, salariul unui asistent medical cu studii superioare poate ajunge la 7.018 lei, în timp ce pentru asistenții medicali debutanți nivelul minim al salariului de bază este de 1.785 de lei.(RTV)

Livia Stanciu, în instanță: Mihai Gâdea i-a promis bani Marianei Rarinca pentru a da amănunte picante din viața mea privată
Scandalul dintre Mariana Rarinca și șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a continuat joi la Curtea de Apel. Președintele ÎCCJ a făcut în fața judecătorilor afirmații fără precedent. Aceasta a povestit că Rarinca i-a mărturisit cumnatului său că șeful Antenei 3, Mihai Gâdea, i-a promis sume mari de bani pentru a-i da informații compromițătoare despre ea și soțul său.Totodată, aceasta a mai spus că tot scandalul cu Mariana  Rarinca a plecat după ce aceasta a păcălit-o că ar fi plătit anumite facturi de întreținere și chirie.”La finalul întâlnirii, Rarinca s-a transformat într-un alt om și mi-a spus că sunt datorii multe la cabinet și că eu îi sunt datoare. Că soțul meu avea contracte neonorate, ca urmare a decesului. Din tonul ei am avut impresia că discut cu alt om. Acesta a fost motivul pentru care i-am închis telefonul. Înainte însa, i-am spus să uite de familia Stanciu, că nu îi voi mai răspunde la telefon dacă aceasta este maniera în care a înțeles să se comporte față de noi. La finele lui 2013 sau începutul lui 2014 am fost sunată de cumnatul meu Radu Stanciu. Mi-a spus să încerc să iau legătura cu doamna Rarinca, deoarece aceasta, începând din august 2013, când se desfășura procedura de reînvestire a mea la ICCJ, i-ar fi transmis că a fost abordată de o televiziune, Antena 3, că ar fi venit Mihai Gâdea personal la domiciliul ei și ca i-au oferit sume foarte mari de bani pentru a da orice amănunte picante din viața privată a doamnei Stanciu sau a soțului acesteia.”, le-a spus Livia Stanciu judecătorilor.Mariana Rarinca, acuzată de şantajarea preşedintelui ÎCCJ Livia Stanciu, a cerut, joi, la Curtea de Apel Bucureşti, recuzarea magistraţilor care judecă dosarul său, după ce aceştia i-au respins pe loc o excepţie de neconstituţionalitate, însă şi această solicitare i-a fost respinsă. (Detalii AICI)Judecătoarea Livia Stanciu a susţinut, în iunie anul trecut, că a fost şantajată de Mariana Rarinca, care i-ar fi cerut 20.000 de euro, pentru a nu divulga presei date presupus compromiţătoare despre preşedintele ICCJ şi familia acesteia.(b1 tv)

Din puşcărie, Relu Fenechiu îi învaţă pe deţinuţi "tainele" computerului
Fostul liberal Relu Fenechiu, condamnat în dosarul "Transformatorul" la cinci de închisoare, participă la activităţi educative în Penitenciarul Vaslui, unde îşi ispăşeşte pedeapsa, iniţiindu-i pe deţinuţi în domeniul informaticii şi învăţându-i "tainele" computerului.
O parte dintre deţinuţii Penitenciarului Vaslui, care participă, voluntar, la activităţi educative în cadrul clubului unităţii de detenţie, iau lecţii de utilizare a calculatorului de la fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, încarcerat în penitenciarul vasluian din luna februarie a acesui an, transmite Mediafax.
   Fostul ministru liberal, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", şi-a arătat disponibilitatea de a-i sprijini pe formatorii penitenciarului care le predau deţinuţilor, împărtăşindu-le colegilor de detenţie din cunoştinţele sale din domeniul informaticii.(Antena 3)

Prințul Paul, actor în mai multe dosare
Nu este singurul dosar în care apare numele prințului Paul. În octombrie anul trecut, atât el, cât şi soţia sa, prințesa Lia, au fost audiați de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, în care deputatul Viorel Hrebenciuc şi senatorul Ilie Sârbu erau urmăriţi penal.Surse judiciare spuneau anul trecut că prinţul Paul si printesa Lia, ajutaţi de jurista lor şi pretinzând că ar fi moştenitori ai Casei Regale, ar fi încercat să obţină un teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din judeţul Suceava.N-a fost singura revendicare a prinţului. Paul Lambrino a câştigat jumătate din terenul Institutului de Cercetare a Plantelor din Bucureşti.Pe de altă parte, alte solicitări către Regia Patrimoniului Statului au fost respinse. E cazul unor imobile de pe domeniul Peleş, dar şi din Bucureşti, printre care sediul PDL din Aleea Modrogan, clădirea Clubului Sportiv Steaua sau curtea televiziunii naţionale.
De asemenea, în 2013, Înalta Curte a decis că Paul are dreptul la o bună parte din averea Familiei Regale, evaluată la peste 100 de milioane de euro.
Totodată, el a declarat că ar trebui să beneficieze de 62% din ceea ce i-a aparţinut Regelui Carol al II-lea, pentru că l-a moştenit şi pe Prinţul Nicolae, fratele acestuia.(DIGI 24)

De ce a renunțat BCR să scape de creditele neperformante de 2,7 miliarde euro
Banca Comercială Română (BCR) intenționa să vândă un pachet de credite neperformante în valoare de 2,7 miliarde euro, însă prețul prea mic primit a făcut banca deținută de Erste să se răzgândească.BCR, cea mai mare bancă din România, a renunţat la vânzarea unor credite neperformante în valoare de circa 2,7 miliarde de euro, din cauza ofertelor prea scăzute, au declarat două persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.Anul trecut BCR a vândut un pachet similar de cedite pentru aproximativ jumătate de miliard de euro, oficialii Erste au sperat într-o tranzacție similara și în acest an.
Blackstone Group şi Lone Star Funds erau singurii ofertanţi rămaşi pentru portofoliul scot la vânzare de BCR, numit Proiectul Neptun, care constă în credite ale unor companii şi credite imobiliare, au arătat sursele.Una dintre persoane a precizat că ofertele pentru acest portofoliu au fost prea scăzute, potrivit Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al BCR, Ionuţ Stanimir, a refuzat să comenteze, ca şi purtătorii de cuvânt care reprezintă Lone Star şi Blackstone.
Un purtător de cuvânt al Erste Group Bank, proprietarul BCR, a refuzat la rândul său să comenteze.(Realitatea tv)

 

Format: 

Rubrici: