Publicat: 16 August, 2012 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

 


 Cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani, în Sfântu Gheorghe. Etnicii sunt nemulţumiţi de justiţia română
Zeci de mii de maghiari din Transilvania sunt aşteptaţi să participe la un protest faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, care va avea loc în 1 septembrie, în Sfântu Gheorghe. Aceasta ar fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani "într-un caz maghiar".
   
În 1 septembrie, bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza un protest amplu în municipiul Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó", manifestarea fiind susţinută şi de partidele maghiare, dar şi de mai multe organizaţii civice.  (Antena 3)

 

 

  CSM: Discursurile lui Antonescu, Ponta şi Iliescu "prezintă potenţial de intimidare a Justiţiei"
Conducerea CSM a hotarât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept, ca urmare a declaraţiilor preşedintelui interimar Crin Antonescu, premierului Victor Ponta şi ale lui Ion Iliescu, preşedinte onorific al PSD.
CSM a sesizat joi Inspecţia Judiciară a Consiliului pentru ca aceasta să verifice "posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afirmaţiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu – preşedinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu – preşedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum şi ale domnului Victor Ponta, prim ministru al României", se spune într-un comunicat postat pe site-ul CSM.   (TVR INFO)
 

 

 

 Antonescu, NEMULȚUMIT de Ponta. Directiva președintelui interimar către premier
Președintele suspendat, Crin Antonescu, spune că nu este de acord cu afirmația premierului Ponta, care a făcut apel la Traian Băsescu "să nu mai terorizeze cetățenii", atrăgând atenția asupra calității de ministru interimar al Justiției pe care o are Ponta.

"Îi cer premierului, care e ministru interimar al Justiției, să sprijine acest demers de clarificare (n.r. clarificarea din partea procurorului general privind anchetele desfasurate in cazul referendumului). Am văzut o declarație a premierului cu care nu pot fi de acord, in care ii cere lui Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetatenii României. Sper ca e doar o vorbă de polemică politică, nu de o afirmatie de ministru al Justitiei, pentru că dacă cineva terorizează cetatenii, trebuie luate de indată măsuri", a declarat Antonescu.  (Realitatea TV)

 

 

  Victor Ponta: Nu pot s-o numesc pe Mona Pivniceru cu forța. Dacă nu vrea, fac altă propunere
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, vizavi de scandalul Mona Pivniceru, că dacă judecătoarea Mona Pivniceru, propusă pentru șefia Ministerului Justiției, nu va mai dori să ocupe această funcție, atunci va face o altă numire din moment ce nu-și poate impune dorințele.

Șeful Guvernului și-a început declarațiile fiind extrem de acid la adresa a două televiziuni, România TV și B1 TV. "Se vede că ești de la RTV. Ești agitat ca toți cei de la RTV. Băneuiesc că aveți alte mici scandaluri, chestiuni pe care dacă știu le comentez, dacă nu, nu le comentez până nu mă informez. Ce s-a mai întâmplat la RTV? Acuma RTV este cu toate cancanurile", a spus Ponta.

După ce în prealabil a spus că va comenta știrile apărute, în momentul unei întrebări puse de reporterul B1, premierul i-a reproșat acestuia că nu este comentator de meserie și a anunțat că dacă Mona Pivniceru nu-și va mai dori mandatul de la Justiție va face o altă numire.  (B1 TV)

 

 


 Pivniceru: Mă simt HĂRŢUITĂ, meditez la RETRAGERE. Nu-l cunosc pe Andrei Năstase

Mona Pivniceru a afirmat, la RomâniaTV, că, atunci când a urcat în maşina lui Andrei Năstase, venise să o ia o prietenă, Mariana Alexandrescu, fără să ştie a cui era maşina şi cine era şoferul acesteia. Candidatul desemnat al PNL pentru postul de ministru al Justiţiei a precizat că se gândeşte să renunţe la această funcţie, deoarece se simtă hărţuită din moment ce nu poate face un pas fără a fi fotografiată.

Pivniceru a afirmat că subiectul fotografiilor în care apare "este o chestiune extrem de simplă şi de bun simţ". Mariana Alexandrescu, care a colaborat cu CSM la elaborarea Legii practicii juridice, ar fi venit să o ia cu maşina pentru a merge la ea acasă. Potrivit RomâniaTV, Alexandrescu ar fi lucrat în calitate de consilier la cabinetul lui Adrian Năstase când era deputat.
 
 "Era dânsa şi şoferul. Eu nu-l cunosc pe Andrei Năstase. Era un şofer în maşină cu care nu am făcut cunoştinţă", a spus Pivniceru. "Asta ar însemna să-mi fac lista cu toţi cunoscuţii şi prietenii şi tot nu ar fi suficient că oricum m-ar urmări cineva oriunde mă duc", a spus judecătoarea. (RomâniaTV)