17 Aug 2017 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Toader, avertisment pentru Lazăr: Unii, când deţin o funcţie, cred că deţin şi adevărul absolut
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat joi că „Unii, când deţin o funcţie, cred că deţin şi adevărul absolut”, făcând referire la August Lazăr.
Toader a explicat că aceasta comisie parlamentară care anchetează alegerile funcţionează în baza unei decizii a CCR, nu poate fi împiedicată să afle date din anchetă, nu face o ingerinţă în activitatea organelor judiciare.
„Să ne amintim faptul că sunt state cu democraţie consolidată în care şefii de stat dau curs şi sunt obligaţi să dea curs invitaţiilor la comisiile parlamentare, comisii care verifică anumite stări, circumstanţe, împrejurări. E adevărat faptul că în această perioadă se pare că există o tensiune, o încrâncenare din anumite puncte de vedere, dar tot adevărat faptul că, şi cred eu, că mulţi se declară cunoscători în toate domeniile de activitate, iar unii, când deţin o funcţie cred că deţin şi adevărul absolut. Prin urmare, am sesizat Inspecţia Judiciară (...) şi nu înţeleg să fac polemici nici publice, nici personale şi să mă menţin în limita dialogurilor instituţionale", a precizat Toader.(Antena 3)

Premierul Tudose, dat dispărut! A anunțat că își ia 5 zile de concediu, dar a uitat să se întoarcă la muncă! 
Se anunțase o vară de lucru intensă la Palatul Victoria. Premierul Mihai Tudose, proaspăt instalat la Palatul Victoria de Liviu Dragnea, spunea luna trecută că niciun membru al Guvernului nu va avea concediu în iulie și august.
Tudose susținea că nu-şi va lua zile libere în această vară pentru că Guvernul are foarte multă treabă, dar că va permite miniştrilor săi să aibă câte patru-cinci zile de vacanţă, pentru că “suntem oameni, nu mașini”.(b1 tv)

România și Polonia, bătălia pentru contractele militare
Bătălia dintre companiile americane şi europene pentru contractele armatei devine tot mai accentuată în Polonia, unde mai multe programe importante de înzestrare au fost lansate, subiectul fiind abordat, într-o discuţie telefonică ce a avut loc recent între preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, potrivit publicaţiei online poloneze defence24.pl. În România, bătălia pentru contractele de înzestrare este în plină desfăşurare, cu participarea aceloraşi mari companii americane şi europene.
Potrivit unei informări oficiale a Cancelariei Prezidenţiale poloneze, preşedintele Andrzej Duda şi preşedintele francez Emmanuel Macron au avut o conversaţie telefonică de aproximativ o oră, timp în care au discutat despre situaţia licitaţiilor pentru modernizarea armatei poloneze în care sunt implicate şi se află în diferite etape ale procedurilor de selecţie şi companii franceze.
Pe lângă stadiul actual al licitaţiilor anterioare, cei doi preşedinţii au discutat, de asemenea, şi despre ofertele companiilor franceze din cadrul celor mai recente licitaţii destinate modernizării armatei poloneze.
În acest context, preşedinţii au subliniat importanţa comunicării între cele două ţări, în vederea evitării tensiunilor legate de lipsa de comunicare.
Companiile franceze sunt interesate, printre altele, de programe precum sistemul "Narew", de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune.(DIGI 24)

USR face congres pentru alegerea unui nou preşedinte, după demisia lui Nicuşor Dan
Conducerea Uniunii Salvaţi România va organiza un congres extraordinar al formaţiunii, pentru alegerea unui nou preşedinte, la începutul lunii octombrie, însă nicio candidatură nu a fost anunţată până în prezent, a spus joi deputatul USR Ionuţ Moşteanu.Fostul preşedinte Nicuşor Dan este în continuare "curtat" de conducerea USR. "USR este deschis oricărui cetăţean din România, deci cu atât mai mult fondatorului. Deci este numai decizia dânsului", a spus deputatul Moşteanu.
Până în prezent, nu a fost anunţată nicio candidatură pentru şefia partidului. Formaţiunea va stabili un calendar de depunere a candidaturilor, iar în următoarele săptămâni ar urma să se prefigureze şi numele care vor intra în cursă.
"Calendarul va fi decis de către organizatori, până la ce dată se depun candidaturile şi aşa mai departe. Este devreme acum să vorbim de candidaturi. Probabil în următoarele două săptămâni se vor clarifica nişte poziţii", a declarat deputatul Moşteanu.
Deocamdată însă, USR trebuie să identifice locul unde va avea loc congresul. Tot pe bază de candidaturi. Organizaţiile judeţene care vor să fie organizatoare se pot înscrie în cursă până luni.
"Congresul extraordinar pentru alegerea unui nou preşedinte al Uniunii Salvaţi România se va desfăşura în luna octombrie, între 1 şi 15 octombrie. Data exactă va fi hotărâtă de către filiala organizatoare, în funcţie de capacităţile de cazare şi organizare din zona în care se va organiza congresul. Până lunea viitoare se depun candidaturile pentru organizarea congresului", a mai spus Moşteanu.(RTV)

Ţara în care Sindromul Down aproape a dispărut. Cum a fost posibil acest lucru?
Islanda este aproape de a deveni prima ţară în care nu se va mai naşte niciun copil cu Sindromul Down, scrie Independent. Testele prenatale au fost introduse în anul 2000, şi vasta majoritate a mamelor care au fost descoperite pozitiv au decis să facă avort, scrie Independent.Chiar dacă testele sunt opţionale, toate viitoarele mame sunt informate despre existenţa acestora şi mai mult de 85% aleg să îl facă.Numit Combination Test, acesta foloseşte ultrasunete şi teste de sânge, precum şi vârsta mamei, pentru a determina dacă fetusul prezintă o modificare cromozomială. Legea din Islanda permite întreruperea unei sarcini de peste 16 săptămâni, dacă fetusul prezintă o anormalitate, iar Sindromul Down este inclus în această categorie.
În medie, doar unul sau doi copii cu Sindromul Down sunt născuţi, anual, în Islanda, câteodată ca rezultat al unui test eronat.(Realitatea TV)

Format: 

Rubrici: