19 Noi 2015 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

INCENDIU COLECTIV. Povestea Elsei Albu. Tânăra de 30 de ani îşi serba ziua de naştere în Colectiv
Elsa Albu, în vârstă de 30 de ani, a murit, joi, la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Tânăra locuia de 11 ani în Anglia şi s-a întors în ţară pentru a-şi serba ziua de naştere alături de fratele ei.Ana Albu (Elsa) a fost transferată miercuri de la Spitalul "Sfântul Ioan" la Spitalul de Arşi. Tânăra a fost internată în 30 octombrie, după incendiul din clubul Colectiv, în stare gravă, cu arsuri pe corp şi arsuri de căi respiratorii.
"Odihneste-te in pace, Elsa. E greu de descris ce e in inima noastra", "Drum bun, draga noasta Elsa Albu! Te iubim si nu te vom uita niciodata!", "Drum bun suflet frumos!!", sunt câteva dintre mesajele postate de prietenii Elsei pe Facebook.Elsa Albu, născută în România, dar rezidentă în Marea Britanie de 11 ani, şi-a sărbătorit ziua de naştere în clubul Colectiv, în 30 octombrie, alături de prieteni şi de fratele ei, Adrian Albu.Saptamana trecută, logodnicul ei făcea un apel disperat. Dwain Mensah declara că autorităţile britanice au anunţat că vor suporta cheltuielile pentru tratamente medicale în Regatul Unit pentru ea, însă nu îi vor asigura şi transportul, care se ridică la 50.000 de lire sterline."Tuturor celor transferaţi săptămâna trecută li s-a spus că statul român va suporta cheltuielile, însă am auzit luni că oficialii români reevaluează fondurile pentru transferuri. Prietenii ei au murit, iar fratele ei a suferit arsuri grave, până la os", a spus Dwain Mensah.
În spitalele din București mai sunt internați 11 răniți în Colectiv, care se află în stare critică și gravă, alți 33 fiind în stare stabilă. De asemenea, 30 de victime sunt internate în unități medicale din străinătate.(RTV)

Guvernul francez, autorizat să blocheze site-uri și rețele sociale, după atacurile de la Paris
Deputații francezi au autorizat joi guvernul să blocheze, în cadrul stării de urgență, site-uri de Internet și rețele sociale care fac apologia terorismului sau incită la acte teroriste, relatează AFP.Această dispoziție, propusă de către deputații centriști, a fost adoptată în cursul unor dezbateri privind prelungirea, până la sfârșitul lunii februarie, a stării de urgență decretate după atentatele sângeroase din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 129 de morți.Parlamentul francez dezbate joi și vineri proiectul de lege privind prelungirea cu trei luni a stării de urgență la nivel național, decretată sâmbătă de către președintele Francois Hollande ca urmare a atentatelor.Adunarea Națională (camera inferioară a parlamentului) a votat deja joi în favoarea acestei măsuri. Prelungirea stării de urgență urmează să fie dezbătută și aprobată vineri și în Senatul francez (camera superioară), după care poate intra în vigoare.(Realitatea TV)

Nigel Farage: Dacă cineva trece granița din Moldova şi România cu portbagajul plin de Kalașnikov, nu va mai fi controlat nicăieri dacă traversează Europa
Liderul formaţiunii eurosceptice UKIP, Nigel Farage, a adus în atenție problema imigranților printre care s-ar afla și teroriști și a subliniat faptul că lipsesc controalelor eficiente la frontierele statelor UE. De altfel, consideră că problemele securității UE au legătură cu criza refugiaților din vara acestui an.
În plus, pentru a-și susține acuzația de lipsă a controalelor frontaliere, cel mai elocvent pe care îl dă este granița dintre Republica Moldova și România."Acceptarea de imigranţi suplimentari fără a avea posibilitatea de a şti cine sunt nu va face decât să agraveze problemele existente. Din fericire, Marea Britanie nu face parte din Spaţiul Schengen. Din fericire, putem încă verifica portbagajul maşinilor care vin pe teritoriul nostru pentru a vedea dacă nu sunt arme automate. Căci, dacă cineva traversează frontiera dintre R.Moldova şi România cu portbagajul plin de arme Kalaşnikov, nu va mai fi controlat nicăieri dacă traversează Europa. Într-o lume periculoasă, acest lucru, în mod clar, nu funcţionează", a afirmat oficialul.(B1 TV)

Europol, avertisment de ultimă oră: Statul Islamic ar putea comite noi atacuri în UE!
Reţeaua teroristă Stat Islamic ar putea comite noi atacuri teroriste de genul celor din Franţa în alte state europene, avertizează Agenţia poliţiei europene (Europol).
"Este rezonabil să presupunem că există probabilitatea unor noi atacuri", a declarat directorul Europol, Rob Wainwright, într-un discurs rostit în faţa membrilor Parlamentului European.Wainwright a comparat atacurile comise la Paris, în care au fost ucise 129 de persoane, cu atentatele de la Bombay (India), unde în 2008 au fost omorâte 166 de persoane."Atacurile din Bombay au devenit realitate în Europa", a adăugat Wainwright.
 "Avem de-a face cu o formă de terorism mai semnificativă şi mai periculoasă. Am primit o declaraţie clară de intenţii din partea reţelei teroriste Stat Islamic, care vrea să exporte în Europa şi pe scena internaţională terorismul brutal", a subliniat oficialul Europol.(Antena 3)

Absolvenţii de Medicină, nevoiţi să emigreze
Aproape o mie de tineri care au terminat Medicina anul acesta nu au unde să îşi practice meseria pentru că nu există suficiente locuri pentru ei în spitale. Dacă autorităţile nu vor găsi repede o soluţie, tinerii vor lua drumul străinătăţii, avertizează profesorii universitari.4301 absolvenţi de Medicină au susţinut în acest an examenul de rezidenţiat. Pentru 979 dintre aceştia nu există locuri sau posturi libere ca să profeseze. Unul dintre ei este Elena Alecu, absolvent de Medicină Dentară.„În jur de 200 şi ceva de absolvenţi, promoţia 2015, plus oameni care vin din promoţiile anterioare. În total am fost 212 concurenţi pe 44 de locuri, aproximativ 5 pe loc. Mi se par foarte puţine locuri şi examenul e foarte greu,” spune Elena Alecu absolvent de Medicină Dentară.După câteva asemenea experienţe, nu e de mirare că unii dintre ei se gândesc să emigreze.„Posturi cam greu se iau. Eventual să pleci în străinătate, deci e un fel de pregătire pentru a pleca în străinătate, pentru că un viitor clar nu-ţi dă locul de rezidenţiat, doar postul”, adaugăTimofei Muntean, viitor medic rezident.
Postul oferă medicului rezident un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. Doar 544 de tineri au avut, în acest an, o asemenea şansă.(DIGI 24)

 

 

 

Format: 

Rubrici: