Publicat: 9 August, 2012 - 19:00
Share

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:


 
Aproximativ 240 de romi se întorc în ţară, după ce au fost expulzaţi din Franţa

Demolările taberelor ilegale de romi şi expulzările aferente din timpul mandatului fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy au  atras proteste din partea vecinilor Franţei şi a Comisiei Europene.
Poliţia franceză a destructurat, joi, mai multe tabere ilegale de romi cu cetăţenie română, din apropiere de Lille, după ce noul guvern socialist a promis că va lua măsuri de sănătate publică.

Două tabere au fost închise, mişcări similare fiind luate la Paris şi Lyon. Aproximativ 240 de romi au fost puşi pe o cursă cu destinaţia Bucureşti după ce au fost de acord să se întoarcă în România, în schimbul unei plăţi. Criticii susţin că socialiştii copiază măsurile care au fost luate de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. (TVR INFO)
 

 


BEC îl contrazice pe Băsescu: Listele sunt cele de la parlamentare
Traian Băsescu a ieşit ieri şi a spus că listele electorale se calculează conform legii pentru alegerea preşedintelui. Însă hotărârea BEC privind organizarea referendumului, din data de 28 iulie, spune că listele de la referendum se organizează conform listelor folosite alegerile parlamentare. În acest caz, de pe liste, trebuie excluşi cei din diaspora. Fără românii din străinătate cvorumul la referendum ar fi îndeplinit. (Antena 3)

 

 

 SCANDALUL VOT ÎN BIKINI Mazăre: Fetele sunt speriate, ele au venit să promoveze turismul
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spune că deocamdată nu a fost audiat în cazul plângerii PDL privind încălcarea legea referendumului, după ce în 29 iulie a dus la vot 25 de manechine, precizând că o parte dintre tinere au fost audiate şi că se aşteaptă ca şi el să fie chemat de anchetatori.

  "Eu n-am fost chemat, dar eu de şapte ani vă spun că procurorii, în calitate de slugi ale lui Băsescu, fac orice la comandă şi mă aştept să mă cheme şi pe mine. Dacă în România am ajuns să anchetezi manechinele că de ce au votat, că în esenţă întrebarea asta este « de ce aţi votat, v-a oferit ceva, v-a obligat, de ce aţi votat?». Asta le întrebă pe fete. Haideţi să ne lămurim. Ele sunt într-un contract de publicitate cu Fashion TV, sunt două luni cazate la Mamaia, numai festivalul Fashion durează trei săptămâni şi le vedeţi şi voi pe carele alegorice de o lună. În rest, totul face parte din absurdistanul lui Băsescu", a declarat, joi, Radu Mazăre. (Realitatea TV)

 

 

  Guvernul Ponta va efectua un "mini-recensământ": Nouă categorii de persoane, scoase de pe listele permanente
Deși anunțase anterior că a renunțat la efectuarea unui mini-recensământ pentru reactualizarea listelor electorale permanente, se pare că Guvernul Victor Ponta s-a răzgândit iar, prefecții primind un memorandum pentru conceperea unor tabele nominale în fiecare localitate.

Astfel, ar urma ca nouă categorii de persoane să fie scoase din listele electorale permanente, printre care cele cu buletinele expirate, cele cu domiciliul în fara țării și cele decedate. Datele urmează să fie anunțate pe 24 august. Mai mult, vizate sunt și persoanele care și-au pierdut dreptul de vot, cele care și-au pierdut cetățenia și cele care și-au schimbat reședința fără a fi radiate din lista localităților în care locuiau anterior. (B1 TV)


 

 Documentul privind cvorumul la referendum A DISPĂRUT de pe site-ul BEC
Un document prin care Biroul Electoral Central stabilea că pentru referendumul din 29 iulie este luat în calcul drept cvorum electoratul care are domiciliul în România a fost retras de pe site-ul BEC. La mai puţin de o oră după ce informaţia privind Hotărârea numărul 34 a BEC a post publicată în media, documentul nu mai putea fi găsit pe pagina instituţiei, restul hotărârilor rămânând neatinse.
Documentul semnat în data de 28 iulie, cu doar o zi înainte de referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, care prevede în privinţa cvorumului faptul că trebuie luat în calcul doar electoratul care are domiciliul în România a fost retras într-un mod suspect de pe site-ul Biroului Electoral Central.
La mai puţin de o oră de la apariţia Hotărârii numărului 34 în presa centrală, BEC a retras documentul de pe site. (România TV)