Publicat: 6 Februarie, 2012 - 19:00
Share

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

 Financial Times: Demisia lui Boc ar putea fi o manevră politică a lui Băsescu
Demisia premierului Emil Boc s-ar putea dovedi o "manevră politică disperată" orchestrată de preşedintele Traian Băsescu, scrie blogul Financial Times, într-un material cu titlul "România: Băsescu aruncă zarurile"."Premierul României, Emil Boc, a demisionat luni, fiind liderul politic din Uniunea Europeană ce devine cea mai recentă victimă a crizei economice, primul din estul Europei", scrie blogul FT."Emil Boc poate părea un lider care îşi abandonează funcţia pe fondul protestelor. Dar plecarea sa s-ar putea dovedi o manevră politică disperată orchestrată de principalul susţinător, preşedintele Traian Băsescu", explică FT."Băsescu l-a numit în funcţia de premier interimar pe actualul ministrul al Justiţiei, Cătălin Predoiu. Dar, dat fiind că Predoiu este singurul politician independent din Guvern, este puţin probabil să se afirme ca un nou lider capabil să reconstruiască susţinerea coaliţiei liberale, cu atât mai puţin să impună schimbări radicale", adaugă FT.(Antena 3)

USL, după consultări: Băsescu nu demisionează. Menţinem opţiunea alegerilor anticipate
Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, luni, în urma consultărilor dintre Opoziţie şi Traian Băsescu, că deşi preşedintele a decis că demiai sa nu este oportună în acest moment, USL îşi susţine în continuare ideea alegerilor anticipate."Din punctu nostru de vedere cea mai bună rezolvare a crizei politice este demisia preşedintelui. Domnia sa a spus că nu demisioneaza tocmai acum când a demisionat şi Boc Dacă tot nu consideră normal să demisioneze am discutat despre opţiunea noastră fermă pentru alegerile anticipate. soluţie democartiă. E cea mai putin constisitoare soluţie, care conferă următorului Givern, oricare ar fi el prestigiul, forţa legitimitatea unui vot popular, proaspăt", a declarat Antonescu de la Cotroceni."I-am spus preşedintelui că dacă rămâne în funcţie, va trebuie să decidă dacă acţionează în sensul în care o mare parte a societăţii româneşti ne cere să acşionăm, sau dacă va fi în continuare în sluja aceeaşi coaliţie majoritară de oameni care şi-au declarat astăzi falimentul", a mai spus liderul PNL.(Realitatea TV)

Ce miniştrii vor face parte din noul GUVERN
Cel puţin şase membri ai Cabinetului Boc care au demisionat astăzi vor face parte din următorul Guvern. Potrivit unor surse din cadrul PDL, cei care au ocupat portofolile Transporturi, Dezvoltare Regională, Mediu, Educaţie, Cultură şi Justiţie vor face parte din noua echipă de la Palatul Victoria.Pe lista noului guvern se vor afla, conform surselor citate de evz.ro, Anca Boagiu (Transporturi), Elena Udrea, Laszlo Borbely, Daniel Funeriu şi Kelemen Hunor. Lui Kelemen Hunor i s-a propus funcţia de vicepremier în locul lui Marko Bela.Un alt membru al Cabinetului Boc care urmează să facă parte din noul Guvern este Cătălin Predoiu (Justiţie). Predoiu a fost numit astăzi prim-ministru interimar.Premierul Emil Boc a anunţat, luni dimineaţă, că a luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia socială, fiind convins că în actuala situaţie de criză a adoptat măsurile necesare stabilităţii economice, nu pentru că a dorit, ci pentru că a trebuit.(Money.ro)

Premierul interimar, Cătălin Predoiu: România rămâne stabilă și guvernabilă, îndreptându-se către stabilitate politică
Cătălin Predoiu, actualul premier interimar, instalat după demisia Cabinetului Boc, a declarat, luni, după ce a condus prima sa ședință de Guvern, că România rămâne o țară stabilă și guvernabilă, care se află pe drumul către stabilitate politică și evoluție economică.Acesta a dorit să asigure cetățenii asupra funcționabilității normale a instituțiilor statului."Asigur cetățenii că instituțiile vor acționa în continuare normal. Solicit tuturor celor care lucrează în aceste instituții să-și continue activitatea cu competență și calm. Plătitorii de taxe au dreptul la o administrație eficientă. România rămâne stabilă, guvernabilă și își continuă drumul către stabilitate politică și evoluție economică", a declarat Predoiu.Premierul interimar a informat că mandatul pe care-l deține este unul limitat la administrarea treburilor publice.(B1 TV)

Trenuri anulate, drumuri închise
Poleiul face prăpăd nu doar pe drumuri, ci şi pe calea ferată. Mai multe rute feroviare, care leagă cu oraşele aflate sub cod portocaliu, au fost anulate. În lipsa utilajelor care împrăştie material antiderapant, drumurile naţionale din şapte judeţe au fost declarate închise. Nu se circulă nici pe Autostrada Soarelui, între Bucureşti şi Cernavodă. Sud-estul ţării este paralizat de polei. Toate drumurile naţionale din şapte judeţe au fost declarate închise începând cu ora 12.00, dar situaţia se înrăutăţeşte de la o oră la alta. Unul dintre cele mai afectate judeţe din ţară este Buzău. Nu se circulă pe niciun drum naţional, dar nici pe 15 drumuri judeţene. În unele zone, nici măcar blindatele armatei nu au putut trece prin nămeţi. Un TAB trimis din Focşani pentru a prelua doi bolnavi a rămas înzăpezit pe DN 22, între Râmnicu Sărat şi Balta Albă. Tot din cauza vremii, mai multe maşini au fost avariate în Buzău de copacii care s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii. Cei aflaţi în trafic au avut probleme mari din cauza poleiului de pe carosabil. O maşină a derapat şi a ajuns sub un TIR, pe Drumul European 85. De asemenea, pe mai multe şosele au fost impuse restricţii de circulaţie. Zăpada şi viscolul au paralizat şi traficul feroviar. Ministerul Transporturilor a anulat astăzi 85 de trenuri. Dintre acestea, 20 se află în sud-estul ţării, iar restul ajung la destinaţie cu întârzieri de până la 200 de minute. Trenul Interregio nu mai circulă pe rutele Constanţa - Iaşi şi Bucureşti – Constanţa. Nici Intercity-ul Bucureşti – Constanţa şi trenurile Regio care pleacă din Constanţa spre Slobozia, Ploieşti, Bucureşti, Feteşti, Tulcea, Medgidia sau Negru Vodă. Singurele garnituri care mai fac legătura cu Bucureştiul sunt Interregio Constanţa – Oradea, care pleacă din Gara Constanţa la ora 17 şi 30 de minute şi Interregio Constanţa - Arad, cu plecare de la malul mării la ora 20 şi 20 de minute.(Neptun TV)

39 de morţi din cauza frigului. Un bebeluş a murit în braţele tatălui său
Numărul persoanelor care au murit din cauza frigului în toată România a ajuns la 39. Din cauza zăpezilor abundente care au impiedicat o ambulanţă să ajungă la un caz, un bebeluş din judeşul Vaslui a murit în timp ce era transportat de tatăl lui în braţe, prin nămeţi şi viscol, un kilometru jumătate. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 5 noi decese în judeţele Bihor, Botoşani, Vâlcea şi Timiş.(TVR 1)