24 Noi 2014 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Traian Băsescu a retrocedat 66 de case într-o ZI. Cine este IMPOSTORUL care a pus mâna pe uriaşa avere
Traian Băsescu a retrocedat 66 de case într-o singură zi. Totul s-a întâmplat în 2003 pe vremea când era primar al Capitalei. Casele au fost retrocedate unei persoane pe nume Nicolas Jordan despre care oamenii spun că este un impostor. 
Acesta a pretins că este fiul unui senator din perioada interbelică, proprietar al celor 66 de case. Multe dintre persoanele care locuiesc în aceste case au fost evacuate deja de săptămâna trecută.(Antena 3)

CCR, un arbitru necesar pentru disputele dintre președinte și premier
Numirea Guvernului, participarea la Consiliul European sau implicarea în politică. Sunt doar câteva dintre motivele de dispută între Palatele Cotroceni şi Victoria, din ultimul deceniu. Dispoziţiile constituţionale neclare sau incomplete au fost şi ele motiv de ceartă între instituţii, iar judecătorii Curţii Constituţionale au fost chemaţi, de fiecare dată, ca arbitri. Preşedintele ales, Klaus Iohannis, crede că e nevoie de revizuirea Legii fundamentale, pentru eliminarea incertitudinilor.De regulă, autorităţile publice nu au putere exclusivă de decizie într-un domeniu. Atribuţiile sunt împărţite, prin Constituţie. Şi asta a generat unele conflicte. Care este limita atribuţiilor preşedintelui sau ale premierului, au explicat judecătorii constituţionali. Tot ei recomandă, de fiecare dată, ca textul fundamental să fie interpretat cu bună credinţă.În 2007, premierul Călin Popescu Tăriceanu muncea la o reclamaţie pe care să o depună la Curtea Constituţională. Vizat era Traian Băsescu, pentru refuzul de a o numi pe Norica Nicolai ministru al Justiţiei.
„Instrumente ale perioadei comuniste ajungem să le folosim şi astăzi. Şi fac un apel la preşedinte pentru a analiza elementele temeinice, profunde, obiective, legate de pregătirea politică, profesională a Noricăi Nicolai”, spunea atunci actualul președinte al Senatului.(DIGI 24)

BLACK FRIDAY 2014. Aproximativ 5 milioane de români au cumpărat produse de peste 300 de milioane de lei
BLACK FRIDAY 2014. Aproape cinci milioane de români au rotunjit conturile retailerilor în "Vinerea Neagră" din acest an, sesiunea de shopping indicând un bilanţ provizoriu al vânzărilor de peste 300 de milioane de lei. Pe lista de achiziţii, cu reduceri de până la 80%, s-au regăsit atât autoturisme de lux, cât şi aparatură electronică de ultimă generaţie sau cele mai renumite branduri de parfumuri şi cele mai noi titluri de cărţi.
BLACK FRIDAY 2014. eMAG, cel mai mare retailer online din România, a vândut, în primele nouă ore ale zilei de vineri, 21 noiembrie, un număr de 420.000 de produse, în valoare totală de 146.157.200 lei. În afară de tradiţionalele produse electronice şi electrocasnice, comerciantul a bifat şi 44 de autoturisme, în valoare totală de 1,1 milioane de euro. De altfel, cel mai scump produs vândut vreodată online este un BMW X6, comercializat la preţul de 66.500 de euro, cu un discount de 20.000 de euro faţă de tariful de listă. Până vineri la ora 18,00, au fost vândute 4.000 de tichete pentru toate tipurile de carburanţi (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat), oferite cu un discount de 10% faţă de preţul la pompă.Cu şase ore înainte de finalul campaniei "Black Friday 2014", eMAG vânduse 30.000 de telefoane mobile, 20.000 de tablete, 12.000 de televizoare, 4.000 de parfumuri, 4.000 de anvelope, 8.000 de jucării, 52 de tone de mâncare pentru animale. Din suma totală a vânzărilor, peste 1,15 milioane de lei au reprezentat comenzi la 730 de produse resigilate care au avut afişate preţuri greşite. Duminică, 23 noiembrie, în intervalul 20,30 - 22,59, din cauza unei erori la încărcarea preţurilor, unele produse resigilate au avut tarife de vânzare cuprinse între 1 leu şi 8 lei pentru o gamă largă de produse, cum a fost şi cazul unui televizor LED Smart TV 3D Philips, 117 cm, Full HD, redus de la 4.246 de lei la 3 lei. Toate aceste comenzi vor fi onorate de către comerciant.Campania derulată de Flanco în "Vinerea Neagră" timp de trei zile (de vineri până duminică) a strâns la final peste un milion de cumpărători în 87 de magazine din întreaga ţară. Cele 400.000 de produse cu preţuri reduse au adus în conturile retailerului peste 110 milioane lei, cu aproape 50 de milioane de lei mai mult decât în anul anterior. Reducerile maxime aplicate au fost de 80%, iar cele medii de 35-45%. Anul trecut, Flanco Retail a raportat vânzări de 72 milioane lei în "Vinerea Neagră".(RTV)

Alina Mungiu-Pippidi infirmă: "NU MĂ DUC CONSILIER LA COTROCENI"
Speculaţiile privind lista viitorilor consilieri prezidenţiali ai lui Klaus Iohannis evoluează de la o zi la alta. Printre primele nume menţionate a fost şi cel al Alinei Mungiu-Pippidi. Aceasta este președintele Societății Academice Române (SAR) și conduce catedra de Studii de Democratizare la Hertie School of Governance, iar în timpul campaniei electorale l-a susținut public, prin articolele publicate pe site-ul romaniacurata.ro, pe candidatul ACL.Alina Mungiu-Pippidi a infirmat categoric zvonurile privind o angajare a sa la Cotroceni. „Trebuie să spun neechivoc – pentru că am postat pe site și am avut surprize că lumea n-a reluat – că eu nu o să mă duc consilier cu carte de muncă la Cotroceni, deși de două zile mă vorbește toată lumea în acest sens”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi.Europarlamentarul Eduard Hellvig respinsese la rândul său zvonurile care îl "trimiteau" la Cotroceni. Vicepreședintele PNL a declarat pentru DCNews că nu se pune problema  să părăsească Parlamentul European.(Realitatea tv)

Patronat: Carnea de pui s-a ieftinit la raft cu 10% în noiembrie. Dacă nu scade TVA, dăm faliment
Carnea de pui s-a ieftinit cu 10% în noiembrie, ca urmare a reducerilor de preţuri de 10-15% operate în ultimele luni la poarta fermei, iar producătorii spun că dacă TVA-ul nu se reduce în acest sector, „vor urma insolvențe”.
„Am fost chiar ieri în supermarket şi, la raft, carnea de pui în carcasă se vinde cu 8 lei kilogramul. Asta înseamnă o reducere de 10% făcută în această lună. Noi am redus preţurile la carnea de pui la poarta fermei cu 10-15% în ultimele luni, dar în magazine aceste reduceri abia acum încep să se simtă", a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. El a afirmat că producătorii români au redus preţurile după ce în ţară au intrat în ultimele luni mari cantităţi de carne, în special din Polonia şi Olanda, după ce Rusia a interzis importurile din UE.(b1 tv)

Rubrici: