27 Iul 2015 - 18:43

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Ce scrie Financial Times despre Laura Codruţa Kovesi şi DNA. Cum este prezentat Victor Ponta
România, cândva considerată una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, a devenit o platformă de testare a luptei anticorupție, iar condamnările unor persoane cunoscute au transformat percepția publică asupra Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Considerată cândva un tigru de hârtie creat ca o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, DNA este acum percepută ca un adversar de temut chiar și pentru cei mai puternici politicieni ai țării, comentează Financial Times (FT), în ediția sa de duminică.Victor Ponta, premierul de centru-stânga, a fost acuzat în această lună pentru o serie de fapte printre care fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, spălare de bani și conflicte de interese, fapte care ar fi fost comise în perioada în care a lucrat ca avocat, în 2007 și 2008. Averea lui Ponta a fost pusă sub sechestru, iar câțiva dintre colaboratorii săi, printre care fostul său asociat Dan Șova și fostul ministru de finanțe Darius Vâlcov, se confruntă și ei cu acuzații de corupție. Toți trei neagă acuzațiile respective.
Ponta este primul prim-ministru în exercițiu din România care este pus sub acuzare, notează Financial Times, care adaugă faptul că primul caz care a arătat întâia oară forța DNA este cel al fostului premier Adrian Năstase, care a fost condamnat în 2012 pentru strângere ilegală de fonduri și în 2014 pentru luare de mită. Acum, în mandatul Laurei Kovesi, un procuror de 42 de ani și fostă componentă a echipei naționale de baschet, care conduce DNA din 2013, performanțele instituției cresc rapid, având anul trecut peste 1.000 de condamnări, continuă publicația britanică.(Realitatea TV)

Comoditatea și nepăsarea fac ravagii în stațiunile de la malul mării: Munți de gunoaie pe litoralul românesc
Plajele din Mamaia sunt folosite în această perioadă de către turiști pe post de coșuri de gunoi, având în vedere că aici se găsesc ambalaje, resturi de mâncare, pet-uri și coji de semințe. Într-o singură zi de weekend sunt adunate aproximativ 65 de tone de deșeuri numai din această stațiune.
Ambalaje şi resturi de mâncare sunt peste tot: în apă, pe nisip, pe faleză. Chiar dacă au coşuri de gunoi la o aruncătură de băţ de şezlong sau cearşaf, turiştii preferă să lase resturile direct pe nisip, din comoditate sau nepăsare.
Administratorii plajelor spun însă că ei le oferă turiștilor toate condițiile ca să mențină plaja curată.
”Noi le oferim toate condițiile să facă asta. Avem tomberoane din 10 în 10 m, sunt golite din jumătate în jumătate de metri, nu pot să spună că nu au unde să le arunce”, spune Răzvan Ițanu, administrator plajă.
Turiștii au la dispoziție chiar și coșuri de gunoi individuale pentru fiecare umbrelă în parte, care sunt prevăzute îndeosebi pentru smocuri de țigară, nu pentru porumb sau plastic sau alte gunoaie.(B1 TV)

Cei mai proşti hoţi din România au fost prinşi de Poliţie. Aventurile amuzante ale tâlharilor de ocazie
Cei mai proşti din România au fost prinşi de poliţişti. Ei s-au răsturnat cu maşina pe care o furaseră, pe o linie de tramvai din Capitală, zilele trecute. Înainte de asta, ei furaseră o altă maşină pe care au abandonat-o însă pentru că nu avea benzină în rezervor. Bărbaţii au furat maşinile de la o spălătorie auto. Neavând noroc cu maşinile, hoţii au fugit cu trenul, unul la Braşov, celălalt la Timişoara. Ambii se întosc acum se întorc în Capitală, escortaţi de poliţie. Cei doi hoţi au furat împreună, dar au fugit separat. Totuşi, ambii au fost prinşi de poliţişti, unul la Timişoara, celălalt la Braşov. Potrivit România TV, ei erau angajaţi ai unei spălătorii auto când s-au hotărât să fure o maşină şi să fugă cu ea.
Au ales însă maşina nepotrivită, pentru că aceasta nu avea benzină suficientă în rezervor, astfel că au fost nevoiţi să o abandoneze. Au furat apoi o altă maşină, de la o firmă din apropierea spălătoriei, însă în graba lor de a scăpa neprinşi s-au răsturnat cu autoturismul pe linia de tramvai. Ei nu au păţit nimic în urma accidentului. Au ieşit prin portbagaj şi s-au făcut nevăzuţi, cu un laptop şi un televizor, de asemenea furate.
Ulterior, deşi drumurile lor s-au despărţit, au fost prinşi în locuri diferite din ţară. Marţi ei vor fi prezentaţi în faţa judecătorilor, cu propunerea de arestare preventinvă.(RTV)

Premierul Victor Ponta îl critică pe guvernatorul BNR
Codul Fiscal le scurtează vacanţa parlamentarilor. Senatorii şi deputaţii vor reveni la muncă mai devreme, pe 24 august, pentru o sesiune extraordinară de trei zile. Ei trebuie să reexamineze legea respinsă de preşedintele Klaus Iohannis.„Ideal ar fi fost să se discute sau cei care aveau opinii negative să şi le spună înainte” a declarat Victor Ponta. Acesta a fost întrebat dacă a discutat înainte cu guvernatorul Mugur Isărescu. „De multe ori am discutat”, a spus Ponta, care a precizat că Isărescu nu i-a spus că nu este de acord cu noul Cod Fiscal.„Nu, normal că nu, credeţi că mi-a spus în secret. Nu, nu a spus nimeni că nu e bun codul, toată lumea a fost de acord, după aia s-au răzgândit”, a declarat Victor Ponta. Iniţial, după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament, BNR a transmis că nu se amestecă în dispute politice pe această temă.Ulterior, Mugur Isărescu a criticat măsurile fiscale dorite de Guvern. „Pachetul acela de măsuri de reduceri de taxe şi impozite este din punct de vedere economic şi financiar inaplicabil. Nu tai şi pe urmă măsori. Tăiem taxele şi apoi ne apucăm să vedem dacă mai putem, să tăiem şi la cheltuieli”, a declarat Mugur Isărescu.(DIGI 24)

Teodorovici acuză Ministerul Transporturilor de lipsă de profesionalism şi iresponsabilitate
Guvernul nu va suplimenta, la rectificare, bugetul Ministerului Transporturilor întrucât instituţia nu a dovedit că poate cheltui banii şi dezamăgeşte din acest punct de vedere de la an la an, arătând lipsă de profesionalism, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
 "Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgeşşte în continuare. Cel puţin pe mine personal, care şi cunosc foarte bine acest sector, pot să spun că mă dezamăgeşte, din păcate, an de an. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocaţi, pentru că ştim foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin şi solicită bani suplimentari", a afirmat Teodorovici. El a adăugat că la rectificarea bugetară Ministerul Transporturilor nu va primi bani în plus. Potrivit draftului de rectificare bugetară, Transporturile pierd finanţări de un miliard de lei pentru proiecte europene postaderare.(DIGI 24)
 

Format: 

Rubrici: