Publicat: 2 Aprilie, 2013 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

PDL va solicita introducerea în plenul Camerei a proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei
Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, marţi, că deputaţii democrat-liberali vor solicita Biroului Permanent să introducă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi vot fără raport, a proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei, susţinut de Partidul Democrat Liberal. "În şedinţa BP, grupul parlamentar PDL, prin liderul de grup, va cere introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a acestui proiect, fără raport, pentru că termenul de adoptare a raportului este depăşit şi este la dispoziţia Biroului Permanent să adopte o astfel de procedură: introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege, dezbatere şi un vot. Vot de aprobare sau de respingere, bineînţeles, cu respectarea dispoziţiilor regulamentare şi constituţionale", a precizat Gabriel Andronache, la finalul şedinţei comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.Deputatul PDL a precizat că nu poate presupune care va fi rezultatul votului în acest caz. (RTV)

Constantin: REDUCEREA TVA LA PÂINE va aduce venituri suplimentare la buget
Reducerea TVA la panificaţie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscală şi, dacă nu va scădea preţul pâinii, îl va plafona pentru multă vreme, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin."Punctul de vedere al economiştilor din ministerul Finanţelor îl cunoaştem de foarte mult timp. Măsura o vom lua, sunt convins, în cel mai scurt timp la nivelul guvernului şi care va fi implementată cu sau fără voia acestor economişti", a spus Constantin.El crede că statul nu va înregistra pierderi din reducerea TVA la pâine."Din punctul meu de vedere, eu cred că vom avea venituri suplimentare la bugetul de stat, chiar cu un TVA mai mic, prin combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul pe care îl urmărim cu scăderea TVA de la 24% la 9% la pâine, făină şi grâu destinat panificaţiei, nu vizează neapărat ieftinirea pâinii", a afirmat ministrul. (Realitatea TV)

Antonescu pare să se fi răzgândit în privinţa cedării Ministerului Justiţiei către PSD
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că partidul său ar fi fost dispus să cedeze PSD postul de ministrul al Justiţiei, dacă numirea procurorilor se făcea în varianta rapidă, cu Laura Codruţa Kovesi la DNA."Am precizat de ieri şi am spus că, dacă premierul va face numirile în calitate de ministru al Justiţiei, dacă doamna Kovesi va fi printre ele, e posibil să luăm în discuţie ca PNL să renunţe la Ministerul Justiţiei. Nu a fost vorba de troc. Dacă lucrurile se clarifică, premierul nereuşind să rezolve în urgenţă cazul de numire a procurorilor, are nevoie de cineva la Ministerul Justiţiei, ministerul este în responsabilitatea PNL, mâine vom face şi propuneri, vom lua şi decizii pentru a desemna o propunere de ministru din partea PNL care îşi va asuma şi responsabilitatea de a face propunerile respective", a declarat, marţi, copreşedintele USL, Crin Antonescu. (Antena 3)

ROMÂNII PLĂTESC DUBLU CREDITUL LUAT. În primii ani se achită doar dobânzile
Deşi dobânzile au scăzut în ultimii ani, creditele rămân încă poveri greu de suportat pentru mulţi români. Chiar şi cel mai ieftin împrumut, Primă Casă, presupune plata unei sume duble faţă de cea solicitată. Şi este un caz fericit. În cazul creditelor de nevoi personale, împrumutul ajunge să fie plătit şi de cinci ori, la finalul perioadei de împrumut, din cauza dobânzilor şi a comisioanelor bancare. Principalul motiv pentru care creditele rămân scumpe este lipsa banilor din visteriile băncilor.„Am atras atenţia că băncile din România de acum încolo o să poată face finanţări în măsura în care colectează resurse”, a declarat Napoleon Pop, membru în Consiliul de administraţie al BNR.Cum românii economisesc destul de puţini bani la bănci, acestea nu au suficiente fonduri la dispoziţie pentru a acorda împrumuturi la costuri mici.
Cel mai ieftin credit este cel de Primă Casă, unde costurile totale ajung la 4,4% pe an pentru euro şi sub 8% pentru lei.
Dar la împrumuturile de nevoi personale dobânzile ajung să fie şi de 5 ori mai mari. (DIGI 24)

Bank of Cyprus România caută cumpărător, pentru salvarea depozitelor mai mari de 100 de mii de euro
Închiderea Bank of Cyprus România este o măsură fără precedent, dar necesară, în condiţiile în care banca-mamă din Cipru a cerut luni dimineaţă ca şi depozitele din România, mai mari de 100 de mii de euro, să fie taxate la fel ca în Cipru.Aşa că, în acestă săptămână, se caută urgent un cumpărător pentru sucursala de la noi - ultima soluţie, se pare, negociată de BNR şi Banca Naţională de la Nicosia.Dacă banca se vinde,  creditele şi depozitele trec sub incidenţa legii române,  ceea ce înseamnă că vor trece într-o bancă românească, indiferent cu ce capital - străin sau românesc.  Dacă, însă, banca nu se vinde şi lucrurile rămân aşa, totul este sub incidenţa reglementărilor din Cipru, ceea ce  înseamnă că toate depozitele mai mari de 100 de mii de euro vor fi impozitate cu 40% sau mai mult. (TVR 1)

SCANDAL LA CLUBUL SPORTIV FARUL Antrenoarea Clemenţa Garabet este acuzată că loveşte elevele în timpul antrenamentelor
Acuzaţii grave la Clubul Sportiv Farul. Mai multe mămici ale gimnastelor spun că fiicele lor au fost bătute de antrenoarea Clemenţa Garabet.Ultimul incident ar fi avut loc săptămâna trecută, când aceasta ar fi lovit o fetiţă chiar în timp ce executa un exerciţiu la sol. Culmea este, spun părinţii, că Clemenţa Garabet nici măcar nu este antrenoarea fiicelor lor, ci a unei alte grupe de gimnastică.Mămicile afirmă că incidentul de săptămâna trecută nu este singular şi că fetiţele, care au vârste între 4 şi 12 ani, sunt frecvent lovite la antrenamente.Mai mult, spun părinţii, antrenoarea Clemenţa Garabet ar stinge lumina în timp ce fetele execută exerciţii pe bârnă sau la paralele şi şi-ar maltrata şi copiii de la propria grupă.Contactată telefonic, Clemenţa Garabet a negat acuzaţiile aduse. Ea a afirmat că incidentul de săptămâna trecută nu s-a produs din vina ei, ci a fetiţei, care a dat intenţionat peste ea şi că totul este o înscenare pusă la cae de ceilalţi antrenori, invidioşi pentru că grupa ei are rezultate mai bune. (Neptun TV)