5 Sep 2017 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

CEDO sancționează România în dosarul concedierii unei persoane pentru că trimitea mesaje private de la muncă
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis marți sancționarea României în procesul în care Bogdan Mihai Bărbulescu a dat statul în judecată după ce a fost concediat de la o companie care i-a supraveghat mailuri private trimise de la locul de muncă.
"Autoritățile naționale (române) nu au protejat corect dreptul dl. Bogdan Mihai Bărbulescu la respectarea vieții sale private și a corespondenței sale și deci nu au stabilit un echilibru corect între interesele în cauză", a decis CEDO cu 11 voturi pentru și 6 împotrivă.
"Constatarea încălcării constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru prejudiciul moral suferit de dl. Bărbulescu", precizează judecătorii.
Decizia dată marți de CEDO a fost pe apel, în primă fază judecătorii europeni pentru drepturile omului respingând cererea bărbatului.
Românul, în vârstă de 38 de ani, a fost concediat în 2007 după ce compania la care lucra a constantat, supraveghându-i comunicațiile electronice, că a folosit mesageria companiei în scopuri personale, încălcând astfel reglementările interne.(b1 tv)

Cum a încasat Biserica 300.000 de euro chirie de la TVR pentru un cadou imobiliar făcut de statul român
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a încasat aproape 300.000 de euro de la TVR Iaşi drept chirie pentru o clădire retrocedată prelaţilor de către statul român. 
După ce au plătit chirie timp de opt ani, reprezentanţii Societăţii Române de Televiziune – notificaţi de preoţi că trebuie să plece din clădire, şi-au dat seama că Biserica a obţinut într-un mod posibil ilegal imobilul şi cer anchete, potrivit adevarul.ro.
La mijlocul anilor 2000, pe când era încă mitropolit la Iaşi, actualul patriarh al României, Preafericitul Daniel, a coordonat un demers juridic laborios pentru a înavuţi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu un teren de 6.000 de metri pătraţi şi clădirile aferente, situat într-o zonă rezidenţială din Iaşi. (Antena 3)

Scandalul dosarelor fictive. Bolnavă de cancer, refuzată: „Nu mai sunt bani!”
La Galaţi, banii pe tot anul pentru îngrijirea bolnavilor la domiciliu s-au terminat în vară, în timp ce la Bucureşti alţii făceau deconturi pe dosare false. Acesta este unul din efectele fraudei din sănătate. Reporterii Digi24 au identificat un pacient refuzat la Tecuci în august, pentru că s-ar fi epuizat fondurile alocate până în decembrie. Iar informaţia privind epuizarea fondurilor - Casa de asigurări din Galaţi a primit-o de la Bucureşti, de la Casa naţională, pe holurile căreia se falsificau dosarele.
Totul a ieşit la iveală după ce rudele unei bolnave de cancer din Tecuci au solicitat luna trecută Casei de Asigurări de Sănătate de la Galaţi să acorde bani plata pentru îngrijirea bolnavului la domiciliu.
Într-un răspuns scris transmis de către această instituţie se arată însă că bugetul pe anul 2017 nu mai permite soluţionarea favorabilă a cererii.
Rudele bolnavei spun că situaţia este revoltătoare, asta cu atât mai mult cu cât în urmă cu o lună au putut beneficia de bani de la Casă pentru plata serviciilor de îngrijire medicală.
Acum, bolnava a fost trecută pe o listă de aşteptare fără să ştie când va putea beneficia din nou de aceste servicii.(digi 24)

Ministrul Educaţiei a aprobat calendarul evaluărilor naţionale pentru clasele II, IV, VI
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a aprobat, marţi, calendarul evaluărilor naţionale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2017-2018, acestea urmând să se defăşoare în perioada 7-24 mai 2018.
Potrivit calendarului aprobat de către Ministerul Educaţiei, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a (EN II) va avea loc în perioada 7 - 10 mai.
Probele scrise la Limba română şi Limba maternă sunt programate în 7 mai, fiind urmate a doua zi de testele de Citire la cele două discipline. Proba de Matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, în timp ce proba de Limbă română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura în data de 10 mai.
Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar: Limba română (15 mai), Matematică (16 mai) şi Limba maternă (17 mai). Şcolarii claselor a VI-a vor susţine Evaluarea naţională în zilele de 23 mai (Limbă şi Comunicare) şi 24 mai (Matematică şi Ştiinţele naturii).(RTV)

Primarul PNL de Alba Mircea Hava are cel mai mare salariu de primar din ţară. Harta bugetarilor de lux
Primarul PNL de Alba Mircea Hava are cel mai mare salariu de primar din ţară din datele sindicatelor, şi a depăşit-o astfel pe Gabriela Firea. Hava are un salariu brut de 16.313 lei, cu aproape 2.000 lei mai mult decât primarul general al Capitalei.Legea salarizării le-a permis primarilor să devină „bugetari de lux“. Cu salariile aflate la mâna consilierilor aleşi, primarii au ajuns ca în comune cu un număr scăzut de oameni, să obțină lefuri mai mari decât în altele mai populate.
Dacă iniţial era de aşteptat ca Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, să aibă cel mai mare salariu din ţară, primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava, a demonstrat că mereu se poate mai mult. Salariul lui brut: 16.313 lei pe lună (12.265 de lei net/lună), este cu aproape două mii lei peste indemnizaţia lunară a edilului-şef al Bucureştiului, arată Capital.(Realitatea TV)