6 Feb 2018 - 18:58

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Cine îi ia locul lui Verestoy Attila în Senat
Senatorul Verestoy Attila, care a decedat la sfârşitul lunii ianuarie, va fi înlocuit în Senat de Antal Istvan Lorant, un tânăr de 36 de ani din Odorheiu Secuiesc, care este membru UDMR de 18 ani şi care a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Uniunii.
Antal Istvan Lorant a ocupat poziţia a treia pe lista UDMR pentru Senat în Harghita la alegerile parlamentare din 2016, iar după decesul senatorului Verestoy Attila va prelua postul rămas vacant.
"Am analizat atent şi am decis să accept preluarea funcţiei de senator. În următoarea perioadă voi rezolva unele chestiuni administrative, apoi îmi voi face publice obiectivele şi priorităţile în noua poziţie, cea de senator", a declarat Antal Istvan Lorant.
Antal Istvan Lorant este fiul fostului deputat UDMR Antal Isvtan, care a fost prezent mai multe mandate în Parlamentul României.
Noul senator este membru UDMR din anul 2000 şi a ocupat mai multe funcţii în cadrul organizaţiei din Odorheiu Secuiesc, iar în perioada 2015-2017 a fost preşedinte al Conferinţei Tineretului Maghiar din România, organizaţia de tineret a UDMR.(Antena 3)

Băsescu: Daddy, e groasă mă cu revoluţia! N-ar fi mai bine să-ţi iei guvernul şi, în frunte cu Vasilica, să vă retrageţi la pescuit la Belina? 
Fostul președinte Traian Băsescu intervine în scandalul provocat de scăderea salariilor odată cu trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. 
Într-o postare extrem de acidă, pe Facebook, Băsescu vorbește despre „harababura” creeată de așa-numita revoluție fiscală, susținând că guvernanții sunt acum de-a dreptul șocați când află efectele măsurilor pe care le-au luat. 
Astfel, fostul șef al statului susține că soluția ar fi ”suspendarea imediată a întregii legislaţii care vizează «revoluţia fiscală», inclusiv noua lege a salarizării şi modificările la Codul Fiscal”. 
”Daddy, e groasă (MĂ) cu revoluţia!

Doamne, ce harababură cu “revoluţia fiscală”.
În mod repetat, în Parlament, dar şi în spaţiul public, am cerut guvernanţilor să oprească «revoluţia fiscală» pe care am considerat-o şi inoportună, şi insuficient pregătită.
1. Inoportună, pentru că nimic nu justifică schimbarea fiscalităţii atunci când economia înregistrează o creştere a PIB de 7 la sută.
2. Insuficient pregătită, pentru că guvernanţii nu au înţeles efectele modificării legislaţiei pe care le-au trâmbiţat pe toate televiziunile, fără să priceapă nimic din ce spun. Acum, când află de la televizor efectele a ceea ce au făcut, au, pur şi simplu, şocuri. 
Îi şochează efectele noii legi a salarizării prin care, pentru sute de mii de salariaţi din sectorul privat şi de la stat, scad salariile, în loc să le crescă cu 25 la sută cum trâmbiţa vajnica pafaristă Olguţa;
Îi şochează că transferul contribuţiilor în salariul brut al salariatului a fost refuzată de foarte multe firme care nu au înregistrat noile contracte individuale de muncă în REVISAL;
Îi şochează că multe administraţii locale nu-şi pot plăti salariaţii;
Îi şochează că Declaraţia 600 este inaplicabilă, iar o bună parte din cetăţeni rămân fără asigurări de sănătate;
Îi şochează că split tva are efecte contrare şi nu stimulează deloc plata obligaţiilor la stat de către evazionişti;(b1 tv)

Teodorovici despre Legea pensiilor: Cel mai optimist scenariu de aplicare e mâine. Cel mai pesimist e când spune programul de guvernare
Varianta cea mai pesimistă de aplicare a noii Legi a pensiilor este data din programul de guvernare, reiese din declaraţiile ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Varianta cea mai pesimistă de aplicare a noii Legi a pensiilor este data din programul de guvernare, reiese din declaraţiile ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
'Cel mai optimist (termen de aplicare - n. r.) e de mâine, cel mai pesimist e când spune programul de guvernare. Nu ştiu dacă va fi o discuţie rapidă pe această lege complexă în acest semestru. De abia intră în Parlament. E clar că discuţiile nu se vor finaliza în prima parte a acestui an', a spus Teodorovici, la Palatul Parlamentului, întrebat despre termenul la care ar putea intra în vigoare noua Lege a pensiilor.
Acesta a precizat că identificarea de resurse pentru aplicarea acestei noi legi cade în sarcina Ministerului de Finanţe.
'Este obligaţia Ministerului de Finanţe să găsească resursele pentru o măsură sau alta. Încă nu sunt toate calculele definitive şi nu vreau să mă pronunţ vizavi de o sumă sau alta. Nu va fi un impact mic, cu siguranţă, vorbim de o schimbare radicală pe această zonă, o schimbare normală, logică şi de bun simţ. Va avea un impact bugetar însemnat. Sunt pentru a îndrepta astăzi sau cât mai repede ce s-a făcut greşit în trecut vizavi de pensii. Este un drept al fiecăruia dintre cei care au lucrat o viaţă întreagă şi nu vreau să întindem foarte mult aplicarea acestei legi. Ministerele Muncii, de Finanţe şi Casa de Pensii lucrează împreună pentru a definitiva în următoarele zile. Calcule se fac. În luna februarie vreau să văd o formă definitivă, impactul a ceea ce înseamnă această nouă lege', a explicat oficialul MFP.(RTV)

Bogații lumii au pierdut 114 miliarde dolari într-o zi. Ce urmează după cutremurul de la burse
Cutremurul de la burse a adus pierderi financiare masive celor mai bogați oameni ai lumii. Analiștii sunt deocamdată optimiști și consideră că scăderea spectaculoasă a indicilor bursieri este explicabilă și nu anunță un șoc mai mare. Există însă și comentatori care fac paralele cu marile crize financiare. 
Cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut, luni, 114 miliarde dolari, în urma prăbuşirii principalilor indici bursieri de pe Wall Street, după ce optimismul faţă de reducerea impozitelor, care a alimentat câştigurile din ianuarie, a dat naştere la îngrijorări legate de inflaţie, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.
Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, a fost cel mai afectat de abrupta scădere, acesta rămânând fără 5,1 miliarde de dolari în conturi, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Averea CEO-ului Mark Zuckerberg este mai mică acum cu 3,6 miliarde de dolari, al doilea cel mai mare declin. Nici Jeff Bezos nu a rămas neatins: acesta a pierdut 3,3 miliarde dolari.
Pierderile vin după cele de vineri, când au fost şterse 68,5 miliarde de dolari din averea celor mai bogaţi 500 de oameni din lume.(Realitatea TV)

Consiliul pentru IMM-uri vrea același Cod Fiscal până în 2020
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită noului guvern predictibilitate, stabilitate şi transparenţă, pentru atingerea obiectivelor mediului de afaceri prin nemodificarea Codului fiscal până la finalul mandatului în 2020. Codul a suferit anul trecut câteva sute de modificări.
Pe lângă un Cod Fiscal neschimbat măcar câțiva ani, Consiliul pentru IMM mai cere stimularea investiţiilor în incubatoare de afaceri, parcuri ştiinţifice/tehnologice şi a parcurilor industriale prin Programul Naţional de Dezvoltare a Antreprenoriatului. CNIPMMR solicită înfiinţarea băncii pentru IMM-uri, care să susţină creditarea IMM-urilor şi a programelor speciale de creditare a micilor întreprinzători.
”Consiliul cere totodată debirocratizarea sistemului, astfel încât niciunui întreprizător să nu îi fie solicitat un act sau o informaţie pe care o altă instituţie publică o deţine”, spune preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.(digi 24)

 

Format: 

Rubrici: