15 Mar 2016 - 19:05

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Avocatul Cătălin Georgescu care a sesizat CCR în privinţa realizării interceptărilor: Am chemat în judecată SRI
Cătălin Georgescu, avocatul care a sesizat Curtea Constituţională a României în legătură cu realizarea interceptărilor de către SRI, anunţă că a chemat "în judecată statul român, Ministerul Public şi SRI", cerând daune de 250 de mii de lei."Am chemat în judecată statul român, Ministerul Public şi SRI ca să îi despăgubească pe clienţii mei pentru supravegherea şi interceptarea nelegală a convorbirilor telefonice înainte şi după începerea anchetei. Am cerut daune materiale şi morale în cuantum de 250.000 de lei şi publicarea hotărârii pe site-ul instituţiei, pe prima pagină, în trei cotidiane şi trei posturi integral şi rezumatul deciziei la trei posturi de televiziune naţionale, pe cheltuiala pârâţilor", a declarat avocatul Cătălin Georgescu.
Avocatul susţine că dosarul în care clienţii săi, iranienii Nalini Ziya, Nalini Noori şi Hosseini Seyed Mehdi, sunt cercetaţi pentru spălare de bani, le-a prejudiciat acestora imaginea."Şi-au pierdut afacerea, au dat faliment, sunt de zece ani în proces, nu au putut să îşi deschidă o afacere nouă, sunt linşaţi mediatic şi prezentaţi ca terorişti. Este un prejudiciu de imagine ireparabil", a precizat apărătorul celor trei.
În prezent, dosarul celor trei iranieni este în faza la apel, la Curtea de Apel Bucureşti, însă Cătălin Georgescu susţine că va cere ca o altă instanţă de acelaşi rang să judece cauza. "Intenţionăm să cerem strămutarea ca să fie soluţionat de altă Curte de Apel pentru că magistraţii de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti sunt responsabili de arestare nelegală a unuia dintre petenţi, care a fost confundat cu un alt doctor din dosar. Pe baza acestei confuzii, clientul meu a stat patru luni în arest. Avem şi un litigiu la CEDO", explică avocatul.(RTV)

România ar putea pierde dreptul de organizare a meciurilor de la Euro 2020
România a primit dreptul de a organiza trei meciuri din faza grupelor și unul din faza optimilor de finală la Euro 2020, dar în acest moment capacitatea de a găzdui acest eveniment e sub semnul întrebării. Mai ales după ce Metrorex a anunțat că linia de metrou spre Otopeni nu va fi gata înainte de 2021, iar președintele FRF crede că țara noastră nu va mai fi în situația de a găzdui meciuri la turneul final continental.Într-o declarație oferită pentru Digi 24, Răzvan Burleanu a comentat anunțul Metrorex: „Nu cred că o să mai fim în situația de a mai putea organiza acest Campionat European din 2020, dacă nu ne respectăm angajamentele luate. Noi vorbim de reputația acestei țări. Care va fi mesajul pe care îl transmitem? Că promitem, oferim garanții nenumărate dar nu le respectăm”, a spus președintele FRF, la 24 de minute, adăugând însă că se poate face legătura cu aeroportul prin linia ferată, dacă va fi extinsă.
Răzvan Burleanu a adăugat că toată foaia de parcurs cu cele peste 20 de cerințe trebuie parcursă pentru a organiza meciuri de la campionatul european de fotbal care va avea loc peste patru ani.(Realitatea TV)

Răsturnare de situație în scandalul E-coli. Angajați ai Lactate Brădet, infectați
Răsturnare de situație pentru producătorul de lactate Bradet, devenit celebru în scandalul contaminărilor cu E-coli. Săptămâna trecută, Institutul Cantacuzino a anunțat că rezultatul final al analizelor pe care le-a efectuat arata ca tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) nu sunt identice cu cele găsite în brânza produsă la Bradet.Cu toate acestea, documente obținute în exclusivitate de Ziare.com arata că in analizele recoltate de la 7 angajati ai fabricii a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezintă ambele gene vtx (vtx 1 si vtx2), verotoxina care provocă apariția SHU.
Rezultatele sunt precizate în adresa cu numărul 1.435 din 11 martie 2016, trimisă de DSP Argeș către Prefectura Argeș.
Produsele la care au fost depistate probleme
Potrivit documentului, Centrul National pentru Incercarea și Expertizarea Produselor Larex a depistat în doua dintre produsele Bradet, Brânza Fagaras, in ambalaj de 200 de gr cu data de expirare 08.03.2016, si Smântană 12%, in ambalaj de 200 de gr cu data de expirare 23.03.2016, E-coli peste limita legala admisa.(Antena 3)

ANAF ia lecții de la IRS, temutul fisc american
Fiscul român va primi sfaturi din partea IRS-ului american, dar şi din partea Fondului Monetar Internaţional, a anunţat ministrul de finanţe Anca Dragu.
„Anul acesta vom avea, pentru ANAF, cateva misiuni de asistență tehnică, două din partea FMI și una din partea IRS. În aceste misiuni de asistență tehnică se vor discuta cele mai bune măsuri pe care să le ia Fiscul în acest an și anii următori...”, a declarat Anca Dragu, ministrul de finanţe.Fostul şef ANAF, Gelu Diaconu, propunea anul trecut ca întreg Fiscul să fie reorganizat după modelul IRS. Însă asistenţa tehnică pe care o vor oferi americanii nu va ajunge atât de departe, spune Anca Dragu. De fapt, pentru început nici nu vor fi discutate detalii concrete, ci chestiuni generale, cum ar fi poziţionarea Fiscului în economie.
Colaborări cu IRS au mai fost şi în anii trecuţi, iar o influenţă a americanilor deja se vede. Controalele fiscului sunt de la o vreme ceva mai alerte, însă patronii firmelor mici se plâng că toată atenţia este îndreptată asupra lor în vreme ce milionarii sunt iertaţi. Fiscul a început verificarea marilor averi, însă procesul este unul destul de greoi. În plus, procurorii au criticat ANAF-ul pentru întârzierea cu care recupereaza prejudiciile din dosarele penale.
O colaborare mult mai concretă a fiscului este cea cu Banca Mondială care i-a acordat instituţiei şi un împrumut de 91 de milioane de dolari. La cea mai recentă evaluare, rezultatele nu au fost foarte bune.Experţii Băncii Mondiale spun că din vara anului trecut până la începutul acestui an influenţele politice asupra fiscului s-au agravat, dar impactul fiscului asupra economiei s-a redus. În rest, ceilalţi indicatori au rămas neschimbaţi, ceea ce arată o lipsă de progres în reforma Fiscului.(digi 24)

Jurnalist român din Italia: Bunicul copilului care s-a îmbolnăvit după ce ar fi mâncat brânză de la Brădet, internat la un alt spital, cu toxiinfecție alimentară 
Un jurnalist român din Italia a anunțat, marți, într-o intervenție telefonică, pentru Știrile B1 TV, că și bunicul copilului care a fost diagnosticat cu sindrom hemolictic-uremic în Italia, este internat cu toxiinfecție alimentară, după ce a consumat tot brânză de la firma de lactate Brădet.                                                                                    ”Și bunicul copilului este internat la  un alt spital din Florența. Bunicul a consumat aceeași brânză. (...) Produsele au fost cumpărate pe 9 martie din unul din magazinele românești din Florența. Am luat legătura cu alte magazine românești din Florența și au spus că nu comercializează marfa. (...) Bunicul are diagnosticul de toxiifecție alimentară”, a declarat jurnalistul Andi Rădiu.
Jurnalist român din Italia: Bunicul copilului care s-a îmbolnăvit după ce ar fi mâncat brânză de la Brădet, internat la un alt spital, cu toxiinfecție alimentară. De asemenea, jurnalistul Robert Thomas, de la Verona, a declarat, tot pentru Știrile B1 TV că fiecare comerciant care aduce în Italia produse românești, se aprovizionează pe cont propriu.
”Fiecare comerciant de produse românești pentru magazinele acestea cu produse românești din Italia se aprovizionează pe cont propriu, acum suntem într-o perioadă rece a anului, fiecare face transportul cu ce are. Sunt produse care nu ar respectă normele de producție din Italia, dar care ajung totuși pe rafturi în aceste magazine. Este vorba de brânză de vaci care se vinde vrac și nu poți să contrelezi prin etichetă. Normele pentru ca un produs fabricat în Italia să ajungă pe raft sunt diferite față de cele pentru produsele din România”, a declarat jurnalistul.
Un copil din Italia s-a îmbolnăvit după ce ar fi mâncat brânză de la firma de lactate Brădet din Argeș.(B1 TV)

Format: 

Rubrici: