Share
27 Mar 2018 - 19:37

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Dinu Pescariu a scăpat, Mihnea Costoiu trimis în judecată în dosarul "Baza Cutezătorii"

Fostul tenismen Dinu Pescariu a scăpat de acuzaţii ce i s-au adus în dosarul Baza Cutezătorii, în care este implicat şi fostul ministru pentru învățământ Mihnea Costoiu. Potrivit Realitatea TV, procurorii anticoruptie au clasat partea din ancheta legata de fostul tenismen, din lipsa de probe. De asemenea, dupa expertiza făcută, prejudiciul ar fi scăzut de la 83 la 10 milioane de euro. Singurul trimis in judecata a fost Mihnea Costoiu. 
Acesta, ar fi semnat, în perioada în care era secretar de stat în Ministerul Educaţiei, prelungirea contractului de închiriere a bazei sportive din Bucureşti către omul de afaceri Dinu Pescariu, în condiţii ilegale. Prejudiciul este estimat la peste 93 de milioane de euro. (Realitatea TV)

Ce trenuri vor merge pe noua magistrală de metrou din București

După ce vechea licitație a fost anulată și chiar a intrat în atenția DNA, compania Metrorex este nevoită să găsească altă soluție pentru trenurile necesare Magistralei V care va fi deschisă anul viitor.
Trenurile noi de metrou pentru primul tronson al Magistralei 5 vor fi cumpărate în baza unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar documentaţia pentru licitaţie a fost trimisă la Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF), a declarat luni Constantin Mustăţea, director de investiţii al Metrorex.
Până vor fi cumpărate trenurile noi, pe sectiunea Eroilor - Drumul Taberei, ce ar putea fi inaugurată anul viitor, vor fi introduse trenuri Bombardier, care acum circulă pe alte magistrale, potrivit reprezentantului Metrorex.
Noua achiziție are loc în contextul în care o procedură anterioară de achiziție a 51 de garnituri pentru întreaga Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, în valoare de circa 400 milioane de euro, a fost anulată în urma unei anchete DNA. (Digi 24)

Ministerul Justiţiei reacţionează în cazul extrădării lui Ghiţă. Ce documente au fost trimise în Serbia

Ministerul Justiţiei a publicat pe site-ul oficial o precizare amplă în care menţionează ce documente a transmis către Ministerul Justiţiei din Serbia, pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă. 
"Precizări cu privire la informațiile suplimentare solicitate de Ministerul Justiției sârb pentru soluționarea cererii de extrădare a lui Sebastian GHIȚĂ
Instanța competentă din Serbia a apreciat faptul că sunt necesare unele informații suplimentare în vederea soluționării cererii de extrădare a lui Sebastian GHIȚĂ, Ministerul Justiției sârb transmițând o solicitare în acest sens Ministerului Justiției român.
Adresa emisă de către Ministerul Justiției sârb a fost înregistrată la Ministerul român al Justiției la data de 27 februarie 2018. Pentru a fi în măsură să răspundă solicitărilor autorităților sârbe, Ministerul Justiției, după traducerea în limba română a solicitării, a înaintat-o de îndată instanței române competente, Curtea de Apel Ploiești, în vederea furnizării elementelor de răspuns.
După primirea unui răspuns complet al instanței române, la data de 7 martie 2018, și după traducerea în limba sârbă a acestuia, la data de 8 martie 2018, Ministerul Justiției român a înaintat prin fax respectivul răspuns către Ministerul Justitiei din Serbia, având confirmarea transmiterii prin fax.
Întrucât documentele urmau sa fie înaintate și in original, Curtea de Apel Ploiești le-a transmis la data de 21 martie 2018, fiind expediate in aceeași zi prin curier rapid către Ministerul Justitiei din Serbia.
Documentele au fost primite, conform fișei de expediție, la data de 23 martie 2018, la Ministerul Justiției din Serbia. Precizam faptul că, în materia extrădării, deși corespondența este transmisă între autoritățile centrale, respectiv cele două ministere de justiție, documentele primite și transmise pe aceasta cale trebuie înaintate de către Ministerul Justiției din statul solicitat către instanța competenta pentru a decide asupra extrădării", se arată în document. (Antena 3)

Mugur Isărescu se va prezenta în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la creşterea inflaţiei, plafonarea dobânzilor şi rezerva de aur

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se va prezenta joi începând cu ora 11:00 în faţa Comisiei Economice şi de Industrii de la Senat. Alături de acesta au fost invitaţi şi membrii Consiliului de Administraţie BNR.
Temele principale care vor fi abordate în comisia condusă de liberalul Florin Cîţu vor fi creşterea inflaţiei, plafonarea dobânzilor la crede, dar şi rezerva de aur în România, în special în contextul în care BNR depozitează mare parte din această rezerva în afara ţării.
De altfel, pe 5 martie, Liviu Dragnea i-a transmis o scrisoare lui Mugur Isărescu în care îi cere explicaţii privind inflaţie, explicând că "nu înțelege cum se poate ca preţurile la alimente şi bunuri să continue să urce, iar România să aibă, în acelaşi timp, o creştere economică foarte mare". Preşedintele PSD a cerut lămuriri privind creşterea dobânzilor la credite. (b1 TV)

Caz şocant în Braşov: Un bărbat şi-a ucis soţia şi cei doi copii. Criminalul s-a predat la Poliţie

Un bărbat și-a ucis soția și cei doi copii, un băiat de 13 ani şi o fată în vârstă de 18 ani. După comiterea crimei, bărbat a mers singur la poliţie şi a mărturisit totul. Tripla crimă a avut loc în Braşov. Florin Mircea Buliga a fost reţinut şi este cercetat pentru omor.
Florin Mircea Buliga, în vârstă de 43 de ani, a mers la Poliţie şi le-a spus oamenilor legii că şi-a omorât familia. Poliţiştii au mers imediat la locuinţa bărbatului şi au găsit cadavrul soţiei, o femeie în vârstă de 42 ani, dar şi pe cele ale copiilor. Criminaliştii fac acum cercetări la locuinţa bărbatului pentru a stabili ce anume l-a determinat pe bărbat să comită crimele. Deocamdată, nu se ştie care a fost motivul pentru care bărbatul şi-a omorât soţia şi cei doi copii. 
Florin Mircea Buliga a fost reţinut şi este cercetat pentru omor. În prezent se află în custodia Poliţiei. Cazul este instrumentat sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Tribunalului pentru Minori și Familie Brașov.
"Bărbatul a aşteptat să adoarmă soţia şi copiii, după care i-a înjunghiat. S-a prezentat la Poliţie la ora 13", au adăugat sursele citate.
Înainte de a-şi omorî familia, bărbatul a avut "o experienţă religioasă, în urma căreia a încercat să se sinucidă".
O vecină a relatat că a auzit niște țipete, însă nu le-a dat importanță, crezând că se joacă vreun copil. Respectiva a mai spus că familia în care s-a produs tripla crima era una liniștită, aceasta fiind șocată după aflarea terifiantei vești. (RTV)
 

Rubrici: