Share
3 Feb 2016 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară:

Executările silite, supuse din nou controlului judecătoresc preventiv
Guvernul României a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică Codul de procedură civilă în sensul în care executările silite nu vor mai putea fi încuviințate de executorii judecătorești, ci doar de instanţă.Executările silite vor fi supuse din nou controlului judecătoresc preventiv, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un proces echitabil.
Până în prezent, competența de încuviințare a cererii de executare silită a aparținut executorilor judecătorești, începând cu anul 2014, când Codul de procedură civilă a fost modificat prin Legea nr.138/2014.Curtea Constituțională a constatat, însă, recent, că declanșarea executării silite fără un control judecătoresc prealabil încalcă exigențele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanțiilor de imparțialitate și independență specifice numai instanțelor judecătorești. Totodată, Curtea Constituțională a reținut că încuviințarea executării silite nu poate fi delegată executorului judecătoresc, acesta nefăcând parte din autoritatea judecătorească.Încuviințarea executării silite - condiție esențială în angrenajul formalităților prealabile începerii executării silite propriu-zise - constituie o etapă care își pune amprenta asupra întregii proceduri de executare silită.(Realitatea TV)

Gigi Becali, luat la puricat de Corpul de Control al premierului în cazul supraevaluarii unui teren din Voluntari
at într-un scandal al despăgubirilor aprobate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) care stau sub semnul întrebării, datorită legalității acestora.Potrivit Gazetei Sporturilor, latifundiarul din Pipera ar fi cumpărat un teren cu 1 milion de euro, iar după mai multe procese, evaluări și decizii puse sub semnul întrebării datorită legalității acestora, s-a obținut o decizie conform căreia Statul român ar trebui să-i plătească nepotului său 71 de milioane, iar aceste lucruri au fost făcute publice printr-un raport al Corpului de Contol al guvernului.
Toate aceste lucruri se pare că au fost făcute prin intermediul lui Vasile Geambazi, un nepot al lui George Becali, iar terenul s-ar fi aflat în Voluntari și ar fi avut o suprafață de 28,5 hectare.Evaluarea terenului se pare că a fost acordată de Emil Nuțiu, cel trimis în judecată de către DNA în dosarul Bica 1, pentru o complicitate la abuz în serviciu pentru despăgubiri supraevaluate.În urma verificărilor Corpului de Control al premierului a rezultat că o persoană îndreptățită a solicitat, în 2005, reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren în suprafață de 28,5 hectare din Voluntari. Ulterior, Comisia Județeană Ilfov a dispus reconstituirea dreptului asupra terenului cu o suprafață de 21m75 de hectare.Aceste drepturi au fost cesionate de moștenitorul persoanei îndreptățite către Gigi Becali, în 2006, pentru suma de un milion de euro. La rândul său, Becali a cesionat drepturile către o societate reprezentată de Vasile Geambazi, pentru suma de 2.175.000 de euro, iar apoi a cedat drepturile către persoana fizica Vasile Geambazi, pentru 100.000 de euro.
În 2010, Geambazi a fost de acord să primească despăgubiri de aproape 20 de milioane de euro. După aceea, același Geambazi l-a împuternicit pe George Becali să-l reprezinte „cu depline puteri” în relația cu ANRP.(b1 tv)

Primarul din Bistrița cheltuie 5.000 de euro pentru veverițe
Primarul din Bistriţa își dorește un parc central plin de veverițe și este dispus să cheltuiască în acest scop cinci mii de euro, bani din bugetul local. Cea mai mare parte a sumei e alocată pentru construcţia unui adăpost. De restul banilor vor fi cumpărate rozătoare, la preţul de o sută de euro pe exemplar.Cândva plin de veveriţe, parcul central din Bistriţa e acum casă pentru doar două astfel de animale. Lucrurile ar urma să se schimbe în curând.
Primarul vrea să cumpere câteva perechi de veverițe dar si o cușcă de mari dimensiuni unde acestea să se poată adăposti. Mai exact, voliera care urmează să fie amplasată chiar în parcul mare din oraș ar avea dimensiunile de 6 metri lungime și trei metri înălțime.
Suma alocată de la bugetul local pentru acest proiect e de cinci mii de euro.„O volieră costă circa 3.500 de euro, iar o veveriță costă circa 100 de euro. Va fi un alt punct de atracție pentru că veverițele sunt niște animale jucăușe, sunt gingașe, sunt frumoase”, a declarat primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu.
Locuitorii din Bistrița nu sunt, însă, de acord cu decizia primarului.„Ei nu știu pe ce să mai strice banii, să vorbească cu pădurarii că le aduc ăia pe gratis”, a declarat un bistrițean.„Mi se pare cam exagerată. Mi se pare mult, pentru niște veverițe”, a adăugat altul.
De aceeaşi părere au fost şi mulţi dintre consilierii locali - proiectul a fost votat doar de 11 din cei 21 de aleşi.„Cu 4.600 de euro cred că fac o căsuță mică eu din lemn, nu o căsuță pentru veverițe. Adică mi-ar ajunge şi pentru mine, şi pentru veveriţe”, a precizat consilierul local Alin Siserman.
Veveriţele urmează să fie cumpărate de la o fermă din judeţul Galaţi şi vor fi ţinute în captivitate până se vor înmulţi.(DIGI 24)

Fost lider PSD dezvăluie cum s-a opus Ponta formării USL
Miron Mitrea face noi dezvăluiri în cartea sa scrisă în penitenciarul de la Poarta Albă. Acesta precizează că Ponta s-a opus formării USL, Mihai Voicu fiind cel care a insistat ca PNL şi PSD să formeze o alianţă împotriva lui Băsescu. El susține că fostul premier PSD s-a opus proiectului și a remarcat că Mihai Voicu este cea mai bună minte a PNL, scrie evz.ro.
În cartea sa scrisă în Penitenciarul Poarta Albă, „Campanii electorale 1996-2014”, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, a afirmat că liderul PNL Mihai Voicu este „cea mai bună minte politică a PNL”.„Constituirea USL a fost o acţiune politică obligatorie şi benefică. Spargerea ei, o prostie. Prima oară mi-a vorbit de un asemenea proiect Puiu Haşotti. Mi-a spus că, în PNL, Mișu Voicu a invocat posibilitatea unei alianțe anti- Băsescu formată din PSD și PNL. Nu știu dacă îi fac bine, dar Voicu, este după mine, cea mai bună minte politică a PNL-ului”, a scris Mitrea în cartea sa.(RTV)

Guvernul a alocat o sumă importantă de bani pentru refugiați
Guvernul a aprobat o miercuri o hotărâre prin care se alocă suplimentar la bugetul Ministerului Afacerilor Externe suma de 550.000 de lei pentru acordarea ajutorului umanitar de urgenţă pentru refugiaţi.'România se alătură statelor donatoare care participă la Conferinţa la nivel înalt în privinţa refugiaţilor, ce se va desfăşura la Londra în 4 februarie. (...) Ajutorul umanitar va fi acordat pentru programele coordonate la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, respectiv Planul pentru Răspuns Umanitar în Siria şi Planul regional pentru refugiaţi şi rezilienţă, instrumente instituţionale, de cooperare inter-agenţii ONU, instituite ca urmare a amplificării crizei refugiaţilor', se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.(Antena 3)

Format: 

Rubrici: