6 Dec 2017 - 18:21

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Ambasadorul SUA: Corupția poate fi o amenințare la adresa NATO
Corupția poate reprezenta o amenințare la adresa NATO, a avertizat Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la București. Diplomatul s-a arătat încă o dată îngrijorat de modificările pe care parte din politicienii români vor să le aducă Legilor Justiției. Klemm a precizat că numeroși factori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste proiecte. 
”Este necesară construirea și menținerea unui sistem capabil să lupte împotriva corupției. Guvernul SUA a notat îngrijorarea noastră față de propunerile de aici din România lansate de Ministerul Justiției și dezbătute acum în Parlament. Mai multe instituții din România, asociații profesionale, societatea civilă, Uniunea Europeană și mai multe guverne ale mai multor state membre UE și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de aceste draft-uri de legi”, a declarat Hans Klemm.(b1 tv)

Anunț important în sistemul sanitar. Personalul va primi indemnizaţie de hrană pe tot parcursul anului 2018
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii - cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar parte din modificările aduse vizează personalul din sistemul sanitar.
Potrivit unui comunicat al Executivului, personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în anul 2017 de tichete de masă va beneficia de acordarea indemnizaţiei de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizaţie va fi exceptată în anul 2018 la stabilirea limitei de sporuri de 30%.
„În ceea ce priveşte acordarea sporurilor, documentul aprobat de Guvern stabileşte prorogarea până la 1 martie 2018 a prevederilor care condiţionează încadrarea sporurilor în limita de 30% pentru personalul din sistemul sanitar. Începând cu data de 1 martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă se va determina conform Regulamentului-cadru de acordare a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătăţii până la data de 1 martie 2018, fără a depăşi limita de 30%”, se arată în comunicat.(Antena 3)

Tudose: Nu mai e loc de explicaţii pentru un deces în spital cauzat de lipsa unui medicament
Premierul Mihai Tudose a precizat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că în cursul dimineţii a discutat împreună cu ministrul Florian Bodog cu responsabilii privind aprovizionarea cu medicamente şi a subliniat că de astăzi nu mai este loc de nicio explicaţie pentru un deces într-un spital cauzat de lipsa unui medicament.„Astăzi am avut o întâlnire, dimineaţă, cu domnul ministru Bodog, cu toţi factorii responsabili sau care ar fi trebuit să fie responsabili în domeniul aprovizionării cu medicamente a acestei ţări. Eu rămân la opinia mea că nu toţi sunt foarte responsabili şi am convenit împreună cu domnul ministru că de astăzi nu mai este loc de explicaţii şi că nu există nicio explicaţie pentru un deces într-un spital cauzat de lipsa unui medicament. Partea cea mai blândă este plecarea acasă, mergând până la plângere penală pentru neînfăptuirea obligaţiilor de serviciu la cei responsabili, cu schimbări legislative acolo unde este cazul. Termenul este o săptămână pentru a regla aceste lucruri. Domnule ministru, vă aduc aminte că nu acceptăm prelungiri de termene”, a spus premierul Mihai Tudose, la începutul şedinţei de Guvern.
Conform unui comunicat al MS, astăzi a avut loc la Guvern o întâlnire a premierului Mihai Tudose şi a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, cu producătorii şi distribuitorii de imunoglobulină. La această întâlnire au mai participat şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Laurenţiu Mihai, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Daniela Pescaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dan - Octavian Alexandrescu, consilierii de stat Florian Popa şi Felix Rache, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor, Nicolae Fotin.(digi 24)

Buget de austeritate în 2018: angajări la stat blocate, indemnizaţii plafonate, reducerea cheltuielilor publice cu 10%
Veşti proste pentru români. Şi în anul 2018 se vor aplica unele măsuri de limitare a cheltuielilor publice, a anunţat Guvern. Astfel, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru se va compensa numai cu timp liber, autorităţile publice vor fi obligate să reducă cu 10% cheltuielile aferente întreținerii și funcționării instituției, indemnizațiilor acordate veteranilor și văduvelor de război, persoanelor persecutate din motive politice și etnice vor fi plafonate. De asemenea, nu se vor mai face angajări în instituţiile şi autorităţile publice, pe toată durata anului viitor şi se va menține procedura de plată eșalonată, pe cinci ani, a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale obţinute de personalul din sectorul bugetar, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018.(RTV)

Marea împăcare din PSD: Firea s-a răzgândit. Nu mai crede că Tudose vrea să preia șefia partidului
Gabriela Firea s-a răzgândit. Nu mai crede că Mihai Tudose vrea să preia șefia PSD. Primarul Capitalei spune că au trecut momentele încordate și acum are o relație calmă cu premierul. La fel și Liviu Dragnea. 
Relația cu Tudose a fost ”una incordata, de astazi este una calma. A fost un incident neplacut peste care eu una am trecut”, a afirmat Firea.
Edilul Capitalei a mai precizat că ”dupa elementele care au fost saptamana trecuta si dupa faptul ca s-a acutizat relatia” dintre ei părea că Tudose urmărea să preia conducerea PSD. ”Am avut o dioscuitie si astazi si pe aceasta tema”, a mai spus ea.
După întâlnirea de miercuri cu Firea și Tudose, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat și el că ”s-au lamurit si nu e niciun razboi”.(Realitatea TV)